My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Κάστανο: Από το Πάικο στην Ιταλία

KASTANAΚατάφεραν και έβγαλαν το προϊόν τους εκτός συνόρων και κέρδισαν μία θέση στην ιταλική αγορά. Καστανοπαραγωγοί από τη Γρίβα Κιλκίς πούλησαν μεγάλο μέρος της σοδειάς τους στην Ιταλία. Όπως λέει στη «ΜτΚ» ο παραγωγός Πέτρος Τσιάρας, «όλοι οι παραγωγοί κάναμε μία προσπάθεια, για να μπορέσει το κάστανο να βγει και εκτός συνόρων. Το κάστανο της περιοχής μας είναι πολύ γευστικό».

Μία μικρή ομάδα καστανοπαραγωγών 15 ατόμων από τα χωριά Γρίβα, Πεντάλοφο και Καστανερή Κιλκίς ενώνουν τις δυνάμεις τους και κινούν τα νήματα για την πιστοποίηση του προϊόντος της περιοχής τους. «Έχουμε μπει στη διαδικασία να πιστοποιήσουμε το κάστανο του Πάικου, για να μπορεί πιο άμεσα η παραγωγή να γίνει και από μικρότερες ομάδες παραγωγών. Θέλουμε να μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι τη μεταποίηση του προϊόντος, χωρίς μεσάζοντες. Δηλαδή, κάποιος παραγωγός να μπορεί μόνος του να επεξεργαστεί την παραγωγή του», εξηγεί ο κ. Τσιάρας.

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ

Στην Ελλάδα το κάστανο δεν είναι πολύ γνωστό σαν παραγωγή, σαν ξηρός καρπός. «Εμείς εδώ και 17 χρόνια ξεκινήσαμε στο χωριό μας τη γιορτή του κάστανου. Είναι πολύ γλυκό, διαφέρει από το κάστανο των άλλων περιοχών. Λόγω της ποιότητας και του πολύ καλού μεγέθους, ζητήθηκε από εγχώριους αλλά και από ευρωπαίους εμπόρους. Παράγουμε περίπου 800 τόνους. Τη μεγαλύτερη παραγωγή την αγόρασε ιταλός έμπορος. Στην Ιταλία το κάστανο είναι διαδεδομένο ακόμη και στα φαγητά και στα γλυκά. Είναι μέσα στις διατροφικές τους συνήθειες» λέει ο καστανοπαραγωγός από τη Γρίβα. «Οι ποσότητες που εξήχθησαν στην Ιταλία ήταν μεγάλες. Όταν ήρθε ο ιταλός έμπορος στο χωριό, ξεναγήθηκε στο βουνό, είδε τις καστανιές. Του άρεσε ο καρπός και μας είπε ότι του χρόνου θα αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες. Πήρε στην αρχή κάποια δείγματα, είδε τα σάκχαρά του και από εκεί και πέρα ξεκίνησε μία συνεργασία με την Ιταλία. Και από άλλες χώρες της Ευρώπης έδειξαν ενδιαφέρον. Η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη και από την εγχώρια αγορά» προσθέτει με καμάρι ο κ. Τσιάρας.

Το Πάικο αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 οικογένειες έχουν ως δεύτερη ασχολία το κάστανο. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή, το κάστανο που παράγεται είναι ιδιαίτερα γλυκό και γευστικό.

Της Μαριάνας Παπαδάκη – Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχολιάστε