My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Κάθε άσχημο ενθυμείται, κάθε όμορφο ξεχνιέται;

Εμείς στην Ο.Δ.Ι. Ειδομένης δεν ξεχνάμε τα όμορφα πράγματα του τόπου μας. Θυμόμαστε… τα μνημεία του Δημοτικού σχολείου (δασκάλας Αικατερίνης Χατζηγεωργίου και του δάσκαλου Γεώργιου Σιδερόπουλου), το κτίριο του Δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου που φιλοξένησε το καλλιτεχνικό χωριό Ειδομένης και ανέβασε πολιτιστικά τον τόπο μας, την προτομή του ένδοξου Μακεδονομάχου Εμμανουήλ Κατσίγαρη και δεν λησμονούμε μια στήλη μαρμάρινη που προσμένει την τοποθέτησή της για να μας συνδέσει με την αρχαία Ειδομένη της Ιστορίας του Θουκυδίδη πριν από είκοσι τέσσερις αιώνες.

Θυμόμαστε… τις στέρνες και οι βρύσες του χωριού, ενώ από ψηλά θαυμάζουμε τον Αξιό ποταμό, την εύφορη κοιλάδα (τον κάμπο μας), τη σιδηροδρομική γραμμή, το σταθμό της Ειδομένης, το δασάκι του Κουρί και πολλές άλλες ομορφιές.

Στη μηχανή του χρόνου υπάρχει ακόμη ο ταχυδρόμος, ο περιπτεράς, ο φωτογράφος, ο δάσκαλος με τη δασκάλα, ο ιερέας και ο ψάλτης του χωριού, οι μπακάληδες, οι βοσκοί των ζωντανών, τα κάρα με τα βόδια, οι πλανόδιοι πραματευτάδες, το παλιό μας ποδήλατο, το φρέσκο γάλα και γιαούρτι από την αγελάδα μας, τα σκοτωμένα τρυγόνια από τους κυνηγούς, τα υπέροχα λουκάνικα από τα κρεοπωλεία, την τυρόπιτα που έφτιαχνε η χωριανή μας και την πουλούσε κάθε μέρα στο σχολείο και οι κεκοιμημένοι πρόγονοί μας στα κοιμητήρια. Η αίθουσα εκδηλώσεων της κοινότητας που χτίστηκε με την προσωπική εργασία των προγόνων μας. Αυτή η μνήμη πρέπει να χαραχθεί και στους νεότερους και στους επισκέπτες μας.

Μη νομίζετε ότι… ξύπνησα απότομα και διέκοψα κάποιο όνειρο. Τα ζούσα όλα αυτά και κατέγραφα στη μνήμη μου για χρόνια τον πολιτισμό μας, την τοπική μας ιστορία και τους ανθρώπους μας.

Η Ειδομένη είχε πολλά που χάθηκαν, έχει πολλά που δεν αξιοποιήθηκαν. Ιδέες και προτάσεις ευαισθητοποιημένων πολιτών δεν ελήφθησαν σοβαρά υπ’ όψιν. Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα επειδή πρέπει να υπάρχουν εσαεί!

Εμείς στην Ο.Δ.Ι. Ειδομένης δεν ξεχνάμε τα όμορφα πράγματα του τόπου μας. Οφείλουμε να τα υπενθυμίσουμε σε όλους. Δεν ξεχνάμε την κληρονομιά μας. Αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξή της. Ζούμε.

Οι Διαχειριστές της ΟΔΙ Ειδομένης

Ιωάννης Αναγνωστίδης Ειδομένιος

Χρήστος Τσορλίνης

Τη μηχανή του χρόνου στην Ειδομένη μπορείτε να τη δείτε εκτενεστέρα στην ιστοσελίδα μας: www.idomeni.gr

Σχολιάστε