My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ιερισσός-μεταλλεία: Χημικά εναντίον διαδηλωτών!

(Βίντεο) Συγκέντρωση στις Σκουριές. Τα γεγονότα σε Xoντρό Δέντρο και Ιερισσό, όπως αναφέρθηκαν στο Alterthess.gr:

23:23  Αποχωρουν τα Ματ απο την Ιερισσο, ο κοσμος παραμενει στην πλατεια.
23:20 Σύμφωνα με πληροφορίες ένα λεωφορείο της εταιρείας χρυσού που μεταφέρει εργαζόμενους πήρε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς.

22:00 Επίθεση στους κατοίκους εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ πριν λίγη ώρα στο κέντρο της Ιερισσού  κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση έγινε διότι όπως δήλωσε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων σε αντιπροσωπεία των κατοίκων δέχθηκαν πληροφορία πως καταστρέφεται το Δημαρχείο του Δήμου Αριστοτέλη!!!! Οι κάτοικοι  με τη σειρά τους δήλωσαν πως το Δημαρχείο επ’ ουδενεί δεν υπήρξε στόχος των ειρηνικών διαδηλωτών και παραμένει ακέραιο. Οι κάτοικοι της Ιερισσού παραμένουν στο κέντρο της πόλης διαδηλώνοντας. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των ΜΑΤ και των κατοίκων έπεσαν τουφεκιές στον αέρα. Επίσης πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματιες στο κεφαλι απο τη μερια των κατοικων. Προς το παρόν τα ΜΑΤ έχουν αποσυρθεί στην έξοδο της Ιερισσού προς το δρόμο του Γοματίου

18:35: Αποχωρούν οι διαδηλωτές από το Χοντρό Δέντρο. Παράλληλα, οι Επιτροπές Αγώνα Ιερισσού θα κλείσουν το κεντρικό δρόμο από την Ιερισσό προς το Γομάτι και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση.

18:10: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανέμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες κάνουν χρήση διακρυγόνων. Οι διαδηλωτές παραμένουν στο σημείο.

17:15: Νέες φωτογραφίες από τη χρήση πλαστικών σφαιρών από δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών.

15:25: Παρά την παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρων, οι δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησαν πάλι τη χρήση δακρυγόνων. Προηγουμένως είχαν κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών, από τις οποίες υπήρξαν τραυματίες.

15:10: Χάρη στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτών και δικηγόρων, σταμάτησαν οι ρίψεις δακρυγόνων και χημικών ουσιών προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι παραμένουν στο δάσος.

Σημειώνεται πως τα χημικά που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ περιείχαν την ουσία CS που είναι απαγορευμένη. Υπήρξαν τραυματίες.

Στο σημείο εξακολουθεί να βρίσκεται η Πυροσβεστική για την κατάσβεση των φωτιών, που ξέσπασαν από τη χρήση δακρυγόνων απο τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Μάλιστα, στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής συμβάλουν και οι διαδηλωτές.

Σε ένα σημείο στο δάσος πήρε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο.

14:35: Συνεχίζονται οι “συγκρούσεις” μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ κάνουν εκτεταμμένη χρήση δακρυγόνων, αλλά οι διαδηλωτές συνεχίζουν τον αγώνα τους και δεν υποχωρούν. Επίσης η Πυροσβεστική συνεχίζει να βρίσκεται στο σημείο για τα σημεία που έχουν πάρει φωτιά από την χρήση δακρυγόνων.

14:00: Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν κατά των διαδηλωτών με μεγάλη χρήση χημικών και δακρυγόνων. Ταυτόχρονα, κλούβα των ΜΑΤ κατευθύνεται προς το βουνό, με σκοπό να απομακρύνει τους διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί.

13:40: Συνεχίζουν οι διμοιρίες των ΜΑΤ να ρίχνουν δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους, ενώ φωτιά έχουν πάρει κι άλλα σημεία του δάσους.

13:15: Οι περίπου 11 διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν αποκλείσει το δρόμο πετάνε δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους, ενώ από αυτά έχει πάρει φωτιά ένα σημείο του δάσους, στο οποίο σπεύδει η Πυροσβεστική.Υπολογίζεται πως οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούν τα 1.000 άτομα.

13:00: Η πορεία έχει φάσει στο Χοντρό Δέντρο, όπου κλούβα των ΜΑΤ έχει αποκλείσει το δρόμο που οδηγεί στις Σκουριές. Παρόντες βρίσκονται εξαμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόροι, οι οποίοι ζητούν να μάθουν τον λόγο που απαγορεύεται η διέλευση από έναν δημόσιο χώρο όπως είναι το δάσος εφόσον δεν υπάρχει έγγραφη απαγόρευση από τον εισαγγελέα.

12:30: Πρώτες φωτογραφίες από την πορεία που ξεκινά από στιγμή σε στιγμή από το Χοροστάσι της Μεγάλης Παναγιάς προς το Χοντρό Δέντρο. Η συγκέντρωση του κόσμου που στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων είναι μαζική.

12:05: Η πορεία από την Ιερισσό έχει φτάσει στο Χοροστάσι της Μεγάλης Παναγιάς, συνοδευόμενη από πομπή αυτοκινήτων και θα συνεχίσει προς το Χοντρό Δέντρο και έπειτα προς τις Σκουριές.  “Αυτοι μιλάνε για κέρδη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές” είναι ένα από τα συνθήματα που ακούγονται.

Την προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής στηρίζουν με την παρουσιά τους πολλές πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες. Επίσης παρόντες στη συγκέντρωση είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, Κατερίνα Ιγγλέση και Γιάννης Σταθάς.

11:20: Μόλις ξεκίνησε η πορεία από την Ιερισσό, η οποία θα κατευθυνθεί πρώτα προς το Χοντρό Δέντρο και έπειτα προς τις Σκουριές.

10:50: Έχει αρχίσει ήδη να συγκεντρώνεται κόσμος στην Ιερισσό, από όπου σε λίγο θα ξεκινήσει η πορεία αρχικά προς το Χοροστάσι της Μεγάλης Παναγιάς, όπου υπάρχει ήδη συγκεντρωμένος κόσμος και έπειτα- όλοι μαζί-  προς το βουνό.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων κι η Ειρήνη Αγαθοπούλου. Οι βουλευτές σε δήλωσή τους  για την απαγόρευση και την καταστολή  της  πορείας, αναφέρουν τα εξής:

 

“Με αφορμή τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  Κατερίνα Ιγγλέζη ( Χαλκιδικής), Αφροδίτη Σταμπουλή (Σερρών), Ειρήνη Αγαθοπούλου ( Κιλκίς)  Γιάννης Αμανατίδης (Α΄ Θεσσαλονίκης), Γιάννης Σταθάς (Βοιωτίας), Αϊχάν  Καραγιουσούφ (Ροδόπης), που ήταν παρόντες στην κινητοποίηση, δήλωσαν τα εξής:

 

Την Κυριακή 5 Αυγούστου, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν ειρηνική  πορεία προς το βουνό Κάκαβος προκειμένου να υπερασπιστούν το δάσος των Σκουριών από τα συμφέροντα των χρυσοθήρων. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στην περιοχή Χονδρό Δένδρο και χωρίς να υπάρχει  έγγραφη εντολή εισαγγελέα , εντελώς παράνομα, η αστυνομία  απαγόρευσε στους  κατοίκους της Χαλκιδικής, στις επιτροπές και στους βουλευτές την πρόσβαση  στο δάσος. Στη συνέχεια- κάνοντας χρήση χημικών, κροτίδων κρότου λάμψης, ακόμη και πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν διαδηλωτές – τούς επιτέθηκε ενώ ασκούσαν το αυτονόητο δικαίωμα τους να έχουν πρόσβαση σε έναν δημόσιο χώρο, όπως είναι το δάσος στις Σκουριές.  Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της χρήσης δακρυγόνων  εκδηλώθηκαν φωτιές  σε πολλά σημεία του δάσους, τις οποίες κατέσβησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη βοήθεια των διαδηλωτών, όπως και ότι  άτομο από το μπλοκ της αστυνομίας -μπροστά στα μάτια των διαδηλωτών- δημιούργησε μόνος του εστία φωτιάς  προκαλώντας ξανά την εσπευσμένη παρέμβαση της πυροσβεστικής.

 

Ιδιαίτερη  όμως ανησυχία προκαλεί η απρόκλητη χρήση βίας από τα ΜΑΤ, που με πρόσχημα δήθεν καταστροφές στο δημαρχείο Ιερισσού, μετέτρεψαν την πόλη  σε θάλαμο αερίων, τρομοκρατώντας τους κατοίκους αλλά και τους παραθεριστές.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το αρχέγονο δάσος των Σκουριών να ξεπουληθεί στα συμφέροντα της Eldorado Gold και  της  ΑΚΤΩΡ, που με  τις ευλογίες αλλά και τα «ρόπαλα» της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, επιδιώκουν να  μετατρέψουν την περιοχή σε ένα τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο.

 

 Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι  πλήθος ανεξάρτητων φορέων (Πρυτανικό Συμβούλιο Α.Π.Θ., Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΤΕΙ Θεσ/νίκης) έχουν επισημάνει τη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής που συνεπάγεται η επένδυση αυτή και τις ανεπανόρθωτες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των κατοίκων.

Το σχέδιο καταστροφής της Χαλκιδικής δεν θα περάσει!”

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων αναφέρει:

“Η τοπική κοινωνία έχει αντιληφθεί πλέον ότι η εξόρυξη χρυσού δεν θα αποτελέσει λύση στα προβλήματα της αλλά αντίθετα θα εντείνει τις ανισότητες. Η παρέμβαση των ΜΑΤ δεν πρόκειται να τους αλλάξει γνώμη. Η βία εκ μέρους της κυβέρνησης δείχνει τουλάχιστον έλλειψη επιχειρηματολογίας, αποδεικνύει την πολιτική ήττα της και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το “πελατολόγιο” της στην Χαλκιδική. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από την κυβέρνηση να πάψει να στηρίζει τους μεγαλοκατασκευαστές και να σκεφτεί τουλάχιστον την τοπική απασχόληση, την γεωργία και τον τουρισμό της περιοχής, αφού οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν την συγκινούν.”

 

http://www.youtube.com/watch?v=kq9XzOAwmAw&feature=player_embedded#!

Σχολιάστε