My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Θρήνος για τον Γιάννη Πολυχρονίδη

Βαθύ αίσθημα πένθους δημιουργεί από το πρωί σήμερα Τρίτη 7 Δεκεμβρίου η θλιβερή είδηση του θανάτου του “Γιάννη της Αξιούπολης”, του επί 16 συναπτά έτη δημάρχου, που αφιέρωσε τη ζωή του στη γενέθλια πόλη που αγάπησε και υπηρέτησε όσο κανείς άλλος.

Δυστυχώς, ο Γιάννης Πολυχρονίδης έφυγε από τον “μάταιο τούτο κόσμο” βιώνοντας τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, που τελικά αποδείχτηκαν αξεπέραστα.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του συνήλθε σε κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας για να εκδώσει συλλυπητήριο ψήφισμα, ενώ σε ανάλογες ανακοινώσεις προχωρούν φορείς και πρόσωπα της δημόσιας ζωής στο νομό μας και όχι μόνο.

Ο Γιάννης Πολυχρονίδης υπήρξε μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο μακροβιότερος εκλεγμένος σε υψηλό πολιτικό δημόσιο αξίωμα στο νομό μας: Διετέλεσε δήμαρχος Αξιούπολης από το 1990 που πρωτοεκλέχτηκε μέχρι το 2006 που αποσύρθηκε από τη τρέχουσα πολιτική δραστηριότητα, χωρίς όμως ακόμα και τότε να πάψει να λειτουργεί ως ένας απόλυτα ενεργός πολίτης που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του τόπου του.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης δημαρχιακής θητείας του υλοποιήθηκαν εμβληματικά έργα για την Αξιούπολη και τη περιοχή της, ενώ καμάρωνε ιδιαίτερα για τη Λίμνη Μεταλλείου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Δεν δίστασε να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις, συμφέροντα και πρόσωπα, όταν έκρινε ότι αποτελούν φραγμό στη πρόοδο του γενέθλιου τόπου, τον οποίο αποφάσισε να υπηρετήσει αφήνοντας μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στη πρωτεύουσα της χώρας. Όμως η αγάπη του για την Αξιούπολη ήταν τόσο απέραντη που μονό μ` αυτήν προς τη σύζυγό του Ρένα, τα παιδιά του και τους υπόλοιπους στενούς συγγενείς του, μπορούσε να συγκριθεί!

Το ΚΙΛΚΙΣ24, μαζί με τα θερμά από καρδιάς συλλυπητήρια του προς την οικογένεια, τους συγγενείς και τους αμέτρητους φίλους του Γιάννη, παραθέτει στη μνήμη του το ρεπορτάζ για τη παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του “ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ”, που πραγματοποιήθηκε πριν δυο περίπου χρόνια, στις 19 Ιανουαρίου 2020:

Ο Γιάννης της Αξιούπολης

Σε μια εκδήλωση που περίσσεψε η συγκίνηση, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου “Αξιούπολη” του ρέκορτμαν σε δημαρχιακή θητεία όλων των εποχών για το νομό Κιλκίς (και όχι μόνο, βεβαίως), Γιάννη Πολυχρονίδη.

Από νωρίς, φίλοι, συντοπίτες και άνθρωποι που συμπορεύτηκαν με τον επί 16 συναπτά έτη δήμαρχο της Αξιούπολης όλα τα προηγούμενα χρόνια, γέμισαν ασφυκτικά την πολύ μικρή όπως αποδείχτηκε αίθουσα του τέως Δημαρχείου της πόλης, για να θυμηθούν, να ξαναζήσουν νοερά και να μάθουν για πτυχές της ζωής και της δράσης του υπερ-80χρονου πλέον ανθρώπου (που μοιάζει, όμως, για 15 τουλάχιστον χρόνια νεώτερος!), ο οποίος σφράγισε με την διαδρομή του τη πορεία του τόπου που αγάπησε σφόδρα και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή, τη ψυχή και τη καρδούλα του!

Μεταξύ άλλων, ήταν εκεί χθες Κυριακή, πρώην δήμαρχοι όπως ο Κώστας Παπαδημητρίου, ο Τάσος Αμανατίδης, ο Γιώργος Γίτσος, ο Μάκης Κουρτζανίδης και ο νυν δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης, έτσι για να ξεκινήσουμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που τόσο αγάπησε και άοκνα υπηρέτησε ο Γιάννης. Και, βέβαια, να υπογραμμίσουμε τη παρουσία του υφυπουργού Γιώργου Γεωργαντά, της βουλεύτριας Ειρήνης Αγαθοπούλου, του πρώην βουλευτή και νομάρχη Θόδωρου Παραστατίδη, που ήλθαν να τον τιμήσουν.

Πάνω από όλα, όμως, ήταν εκεί όρθιοι ή καθιστοί οι συνδημότες του, που με έκδηλη συγκίνηση είδαν να ξεδιπλώνεται στ` αυτιά και στα μάτια τους μια ζωή όλο αγώνες κι αγωνίες, πάθος και μόχθο, φαντασία και δημιουργία.

Ασφαλώς, ο Γιάννης Πολυχρονίδης έζησε χθες Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 μια από τις σημαντικότερες μέρες της συναρπαστικής ζωής του που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου του, καθώς δέχτηκε με έκδηλη ευγνωμοσύνη απέραντη αγάπη από τους συντοπίτες του, έχοντας πάντα στο πλευρό του το άλλο του μισό, τη Ρένα της ευγένειας και του ήθους -χαρακτηριστικά, άλλωστε, και της δικής του προσωπικότητας- τη Ρένα της ζωής του, τον φύλακα-άγγελο που δεν τον άφηνε στιγμή από τα μάτια της, τα χέρια της, την αγκαλιά της.

Με τις φωτογραφίες μιας ζωής να προβάλλονται στην οθόνη, η εκδήλωση ξεκίνησε με την επί χρόνια εκλεκτή συνεργάτιδά του, Ντίνα Παλλάδη, να διαβάζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάννη Πολυχρονίδη. Ακούγοντάς την, μια ήταν η επιθυμία που σε κατέκλυζε: Να πάρεις και συ στα χέρια σου το βιβλίο και να γευθείς τις σελίδες του!

Στη συνέχεια μίλησε με καθηλωτικό για το ακροατήριο τρόπο για τη ζωή και το έργο, κυρίως, του Γ. Πολυχρονίδη, ο δημοσιογράφος Θεόφιλος Παγλαρίδης. Διανθίζοντας το λόγο του με εύστοχες παρατηρήσεις και το γνωστό χιούμορ του, ανέδειξε πτυχές της 16χρονης διαδρομής του δημαρχιακού έργου του Γιάννη, καθώς και άγνωστες στιγμές όπως αυτή με την απόφαση του να κατέβει για πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος το 1990 και τις προσπάθειες του τοπικού ΠΑΣΟΚ με το “αλάθητο του Πάπα”, να … καταστείλει την ανταρσία!

Με αναφορές στα περιεχόμενα του βιβλίου εν είδη τίτλων, καθώς και στη προσωπικότητα του συγγραφέα με την μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της πάτριας γης, μίλησε στη συνέχεια ο γνωστός -κυρίως από τις τηλεοπτικές εκπομπές του στην ΕΡΤ- Αξιουπολίτης δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

Για να ολοκληρωθεί η εκδήλωση με μια εξαιρετική έκπληξη: Η Ελένη Παυλίδου, σύζυγος του μεγαλύτερου και γνωστότερου συγγραφέα του Κιλκίς, Λάζαρου Παυλίδη, μίλησε με ένα ατόφιο, ανεπεξέργαστο ύφος, που θύμιζε τον αείμνηστο λογοτέχνη-σύζυγό της, για την Ανθρώπινη (ναι, με άλφα κεφαλαίο) πλευρά του Γιάννη Πολυχρονίδη, αλλά και της Ρένας, όπως και της Ντίνας. Κι όση ώρα μιλούσε η Ελένη, δεν ήταν λίγα τα δακρυσμένα μάτια που ήθελαν να καθρεφτιστεί επάνω τους το χαμόγελο ευγνωμοσύνης του Γιάννη της Αξιούπολης.

Να `σε πάντα καλά δήμαρχε κι εσύ και όλοι όσοι σ` αγάπησαν και σ` αγαπούν. Η παρακαταθήκη της ζωής και του έργου σου, οδηγός μας…

Γιάννης Καραγιαννίδης

Σχολιάστε