My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Θεαματική μείωση των δονήσεων

Ενώ η σεισμική ακολουθία έχει μειωθεί αισθητά στη περιοχή της Δοϊράνης, οι σεισμοί που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα σε Κιλκίς, Κω και Κορινθιακό κόλπο έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, οι οποίοι τους  μελετούν λεπτό προς λεπτό.

Στη περιοχή μας η πιο πρόσφατη δόνηση, μεγέθους μόλις 1,3R σημειώθηκε στις 2.23 μετά τα μεσάνυχτα σήμερα Πέμπτη, ενώ το προηγούμενο 24ωρο (3 Ιανουαρίου) είχαμε μόνο μια μικρή πάλι δόνηση των 2,5R. Κι αυτό, όταν στο 24ωρο της 2ας Ιανουαρίου είχαμε 35 σεισμούς, με τον μεγαλύτερο βέβαια στα 4.7R.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι δονήσεις με επίκεντρο τη περιοχή της Δοϊράνης έγιναν αισθητές στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ασυνήθιστα μεγάλες αποστάσεις για το σχετικά χαμηλό μέγεθός τους, αφενός επειδή πρόκειται για επιφανειακούς σεισμούς και αφετέρου λόγω των πετρωμάτων της περιοχής.

«Στη σερβομακεδονική γεωλογική ζώνη υπάρχουν δεκάδες ενεργά ρήγματα»,δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπυρίδων Παυλίδης, συμπληρώνοντας: «Πρόκειται για παράλληλα ρήγματα τα οποία κόβουν εγκάρσια τη σερβομακεδονική ζώνη, η οποία εκτείνεται από το Βελιγράδι μέχρι τη Χαλκιδική. Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Τρίτης βρίσκεται κοντά στα ρήγματα του Βαλάντοβο, της Δοϊράνης, του Μπέλες. Πρόκειται για μικρό ρήγμα, μήκους πέντε έως δέκα χιλιομέτρων, που δίνει σεισμούς αυτής της δυναμικότητας, ωστόσο δεν αποκλείεται η ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων».

Η δήλωση της …(νέας) χρονιάς!

Και πάνω στη σύγχυση, που θα `λεγε κι ο ΚΥΡ, βγήκε ένας άνθρωπος ο οποίος που βρέθηκε ακόμα και στα έδρανα της Βουλής για να μας πει ότι η σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς συνδέεται άμεσα με τα Σκόπια και το ζήτημα της ονομασίας τους!

Όχι, δεν ήταν τρολάρισμα αλλά μια πραγματική ανάρτηση του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κωστή Αϊβαλιώτη,
στο Facebook. «Η γη της Μακεδονίας βράζει», καθώς κάποιοι «προωθούν την προδοσία», έγραψε την ώρα που έχει τεθεί και πάλι στο τραπέζι το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ!

Σχολιάστε