My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Θανατηφόρος βρόγχος για τα επιμελητήρια

Επιμελητήριο ΚιλκίςΣχετικά με την πρόσφατη οδυνηρή εξέλιξη για το  θεσμό των επιμελητηρίων, που προκύπτει απ` την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δρομολόγησε η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και προβλέπει στην κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Εμπορικά Επιμελητήρια από 1-1-2015, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Π. Τονικίδης πραγματοποίησε λεπτομερή ενημέρωση στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κατά τη συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου.

Ύστερα από διεξοδική συζήτηση του θέματος, το ΔΣ ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού και αλλαγής πλεύσης της Ελληνικής Οικονομίας θεωρείται αναγκαία από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες στην παραγωγική διαδικασία. Από όλες τις πλευρές επίσης αναγνωρίζεται ο βασικός ρόλος που καλείται για άλλη μια φορά να διαδραματίσει η Μικρή και Μεσαία Επιχείρηση η οποία για  δεκαετίες χαρακτηρίζεται ως η ραχοκοκαλιά της Οικονομίας  μας.

Η Μικρομεσαία Παραγωγική δραστηριότητα για δεκαετίες είχε ως ισχυρό στήριγμά της τον Επιμελητηριακό θεσμό. Έναν θεσμό αλληλένδετο με την πραγματική και υγιή Οικονομία. Έναν θεσμό τέλος ο οποίος συνταγματικά θεωρείται ως Σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους,  διέπεται από κανόνες λειτουργίας Δημοσίου Δικαίου,  χωρίς όμως να επιβαρύνει  ΚΑΘΟΛΟΥ το Δημόσιο Ταμείο.

Τα Επιμελητήρια λειτουργούν βασιζόμενα αποκλειστικά στην οικονομική συνδρομή των μελών τους. Μια συνδρομή που σε ποσοστό 95% δεν ξεπερνά τα 50 – 60 ευρώ ετησίως. Είναι φανερό λοιπόν ότι η σύγχρονη ανάγκη Ανάπτυξης της Ανταγωνιστικότητας δεν θα βοηθηθεί με την ελάφρυνση των επιχειρήσεων κατά 5 ευρώ το μήνα. Το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης όπως και όλο το Οικονομικό Επιτελείο της  κυβέρνησης θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού τους τρόπους με τους οποίους θα τονωθεί η καταρέουσα Ελληνική Οικονομία. Στην προσπάθεια αυτή τα Επιμελητήρια της χώρας στάθηκαν και στέκονται και πάλι σοβαροί συνομιλητές με προτάσεις επεξεργασμένες και ιδέες  γόνιμες,  αρχίζοντας από τη δική τους αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό. Κάτι που ήδη πράττουν αναλαμβάνοντας με επιτυχία νέες αρμοδιότητες όπως την τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, την Υπηρεσία μιας Στάσης και την αδειοδότηση των παραγωγικών επιχειρήσεων.

Θεωρούμε επομένως αψυχολόγητη, άκαιρη, επιζήμια και κατευθυνόμενη την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Εμπορικά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Επιμελητήρια από 1-1-2015. Τα Εμπορικά Επιμελητήρια είναι οι πραγματικοί και ανιδιοτελείς σύμμαχοι της πραγματικής Οικονομίας και όχι των μεγάλων πολυεθνικών συμφερόντων. 

Κατόπιν αυτών καλούμε την ηγεσία  του Υπουργείου Ανάπτυξης να αναθεωρήσει τις απόψεις του ανακαλώντας την επιζήμια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που στην ουσία αποτελεί θανατηφόρο βρόγχο για το θεσμό των Επιμελητηρίων.”

Σχόλια
One Response to “Θανατηφόρος βρόγχος για τα επιμελητήρια”
  1. Ξεκάθαρη παραδοχή ότι τα επιμελητήρια δεν είναι ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. Αν είναι “πραγματικοί και ανιδιοτελείς σύμμαχοι της πραγματικής Οικονομίας” τότε τι έχουν να φοβηθούν; Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι αυτά που προσφέρουν αξίζουν πολύ λιγότερα από αυτά που ζητούν από τα μέλη τους. Το 2009 το Επιμελητήριο Κιλκίς χρέωνε 3 ευρώ για μια απλή βεβαίωση μητρώου. Το 2012 για την ίδια ακριβώς βεβαίωση χρεώνει 10 ευρώ. Να πως αντιλαμβάνονται κάποιοι την ανάπτυξη και την συνεισφορά στην επιχειρηματικότητα!

Σχολιάστε