My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Θέμα επιβίωσης για παραγωγούς!

*Ερώτηση Φραγγίδη σε Βορίδη.

Να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς καρπουζιού του νομού Κιλκίς, οι οποίοι υπέστησαν ζημία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να δουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά και να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Αυτό ζητά ο βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Το κείμενο της ερώτησης:

“Στην αγροτική περιοχή του οικισμού Νέου Αγιονερίου του νομού Κιλκίς μια μερίδα αγροτών ασχολείται με την καλλιέργεια καρπουζιού σε μια έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων, παράγοντας 6 με 7 χιλιάδες τόνους ετησίως. Η παραγωγή αυτή αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια για τους συγκεκριμένους αγρότες, αφού επί σειρά ετών, εκτός από την διάθεση της παραγωγής στην εσωτερική αγορά, γίνεται εξαγωγή καρπουζιών σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Η παραγωγή πρώιμου καρπουζιού προσδιορίζεται για τους παραγωγούς του νομού Κιλκίς το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα Ιουνίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα συνεχίζεται η παραγωγή του όψιμου καρπουζιού.

Το κόστος παραγωγής (αγορά φυτών, καλλιέργεια, πότισμα κ.λ.π.) ανέρχεται στο ποσό των 700 ευρώ ανά στρέμμα. Η διάθεση των προϊόντων για τους παραγωγούς του Νέου Αγιονερίου είναι κύρια οι αγορές των όμορων νομών ( Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής) μεγάλα πολυκαταστήματα, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και καταστήματα εστίασης. Το έτος 2020, η επιβολή των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας και η δραματική μείωση της τουριστικής δραστηριότητας στις προαναφερθείσες περιοχές, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετα τα καρπούζια και οι ζημίες για τους παραγωγούς να είναι ανεπανόρθωτες.

Τον Οκτώβριο του 2020 εγκρίθηκε από την Κομισιόν στήριξη των παραγωγών που υπέστησαν μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, κατά την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020. Ένα από τα προϊόντα στα οποία αφορά το μέτρο είναι το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης σε όλη τη χώρα. Το μέτρο αφορούσε τη στήριξη περίπου 9.912 στρεμμάτων που αντιστοιχούν σε 497 καλλιεργητές ή 300 ευρώ/ στρέμμα. Στην παραπάνω αποζημίωση συμπεριλήφθηκαν μόνο οι παραγωγοί του νομού Ηλείας. Αντίθετα οι παραγωγοί του νομού Κιλκίς έχουν εξαιρεθεί για το λόγο ότι η παραγωγή πρώιμου καρπουζιού ξεκινά τον μήνα Ιούνιο. Η εξαίρεση αυτή έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικού προβλήματος επιβίωσής τους.

Κατά συνέπεια, καθίσταται αναγκαία η ενσωμάτωση και η οικονομική στήριξη των παραγωγών καρπουζιού του ν. Κιλκίς.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1) Προτίθεστε να ενισχύσετε και τους παραγωγούς καρπουζιού του νομού Κιλκίς;

2) Αν αυτό αποφασιστεί, πότε και με ποιο τρόπο κρίνετε ότι θα υλοποιηθεί η παραπάνω πρόθεση;

Σχολιάστε