My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Θέματα των δομών προσφύγων

Με θέμα τις δομές προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημ. Βίτσα,  θέτοντας ζητήματα καταυλισμού, στέγασης σε διαμερίσματα, οικονομικής επιδότησης, σίτισης και υγιεινής των προσφύγων.

Οι βουλευτές ζητούν να λυθούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα, να καταγραφούν όλοι οι νέοι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας για να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, να επανενωθούν άμεσα οι πρόσφυγες με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

“Σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 7 Δομές φιλοξενίας προσφύγων, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αν και η όξυνση του προσφυγικού και ο εγκλωβισμός προσφύγων στη χώρα μας δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά διαρκεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων ΕΕ και κυβέρνησης και ειδικά της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας, οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων παραμένουν κακές έως και απαράδεκτες.

Ειδικά μετά τις νέες αυξημένες προσφυγικές ροές προς την Κεντρική Μακεδονία, το τελευταίο εξάμηνο, η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη.

Στη Δομή των Διαβατών, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 700 άτομα σε λυόμενους οικίσκους, αυτή την περίοδο φιλοξενεί επιπλέον 1.300 άτομα, τα οποία μένουν σε σκηνές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να είναι έρμαια των καιρικών φαινομένων, όπως συνέβη με τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, όπως θα συμβεί με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες του επόμενου διαστήματος.

Ακόμα και το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα αφορά λίγους, σε σχέση με όσους είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα REACT για τη Θεσσαλονίκη αφορά μόλις 858 πρόσφυγες για το 2018.

Επιπλέον και το πρόγραμμα οικονομικής επιδότησης δεν δίνεται σε όλο τον προσφυγικό πληθυσμό ενώ έχει και ημερομηνία λήξης.

Επίσης, η σίτιση δεν είναι επαρκής, ενώ πολλές φορές το φαγητό δεν τρώγεται, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες σε όλες τις Δομές της περιοχής. Αυτή η κατάσταση είναι αναμενόμενη, από τη στιγμή που συνεχίζει να προβλέπεται το ποσό των μόλις 4,77 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τρία ημερήσια γεύματα. Επί πλέον, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ειδική σίτιση ασθενών, εγκύων, παιδιών κτλ.

Σοβαρά ζητήματα υπάρχουν και με τα θέματα υγιεινής. Από τη μία η υπέρβαση του ορίου της δυναμικότητας των Δομών, όπως αυτών στα Διαβατά, στα Λαγκαδίκια, στις Σέρρες, δημιουργεί προβλήματα σε ό,τι αφορά την καθαριότητα τόσο των δημόσιων χώρων, όσο και των χώρων υγιεινής. Από την άλλη στις Δομές δεν υπάρχει το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι απαραίτητες ειδικότητες, ώστε να υπάρχει συνεχής οργανωμένη και σε εικοσιτετράωρη βάση υγειονομική κάλυψη.

Αντίστοιχα προβλήματα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, υπάρχουν σε όλες τις Δομές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σοβαρή πλευρά του ζητήματος, είναι η δράση των διαφόρων ΜΚΟ μέσα στις Δομές, όπου σε κάποιες από αυτές, όπως στην Κατερίνη, έχουν ουσιαστικά την ευθύνη όλης της Δομής. Έτσι, όχι μόνο το κράτος δεν έχει την ευθύνη και τον έλεγχο διαφόρων τομέων που αφορούν τη διαβίωση μέσα στις Δομές, αλλά στην περίπτωση που σταματήσει ένα πρόγραμμα και η χρηματοδότηση προς κάποια ΜΚΟ, τότε ο τομέας ευθύνης της μένει «στον αέρα», με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να κινδυνεύει η υγεία ακόμη και η ζωή τους, ενώ οδηγούνται στην ανεργία πολλοί εργαζόμενοι.

Τέλος, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, είναι το ζήτημα με τους ασυνόδευτους ανήλικους. Εδώ η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αποκλειστικά κρατική ευθύνη, με ξεχωριστές Δομές και χώρους φιλοξενίας, με στελέχωση από ειδικούς επιστήμονες κτλ. Στην πραγματικότητα οι διάφορες ΜΚΟ έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτό τον τομέα, χωρίς βέβαια κανέναν έλεγχο.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει κατά καιρούς τους πρόσφυγες σχεδόν σε όλες τις Δομές στην Κεντρική Μακεδονία να προβούν σε έντονες διαμαρτυρίες, ακόμη και απελπισμένες αντιδράσεις.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή είναι μεγάλες.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να λυθούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα (στέγασης, σίτισης, υγιεινής) και, με ευθύνη του κράτους, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για την προσωρινή παραμονή των προσφύγων στις Δομές, να παρθούν ειδικά μέτρα για τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού και τις υψηλές θερμοκρασίες.
  • Να καταγραφούν όλοι οι «νέοι» πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και γι’ αυτό τον πληθυσμό.
  • Να επανενωθούν άμεσα οι πρόσφυγες με τις οικογένειές τους, που βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και μέριμνα με ειδικό επιστημονικό προσωπικό για τους ανήλικους πρόσφυγες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.”

Σχολιάστε