My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η  Coca Cola, η Θεσσαλονίκη και οι διεφθαρμένες πρακτικές της

Του Όμηρου Ταχμαζίδη*


Το σύστημα Coca Cola είναι πηγή διαφθοράς. Όπου και αν κοιτάξει κανείς στον πλανήτη, θα έλθει αντιμέτωπος με τις διεφθαρμένες πρακτικές της αμερικανικής πολυεθνικής.

Προσφάτως από τη Γαλλία προέκυψε η είδηση ότι η αμερικανική πολυεθνική δαπάνησε οκτώ (8) εκατομμύρια ευρώ για να χειραγωγήσει επιστημονικές έρευνες αναφορικά με την σχέση παχυσαρκίας και κατανάλωσης Coca Cola. Η σχετική δημοσιογραφική έρευνα έγινε από την γαλλική εφημερίδα Le Monde”, τμήματα της οποίας δημοσίευσε η αθηναϊκή εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα ένα κουτάκι Coca Cola εμπεριέχει επτά κύβους ζάχαρης, γεγονός που βοηθάει στην αύξηση της παχυσαρκίας. Οι χρηματοδοτήσεις της Coca Cola δεν αφορούσαν την έρευνα αυτή καθ΄ αυτή, αλλά δαπάνες επικοινωνιακού χαρακτήρα και καθαρές διαφημιστικές χορηγίες, σύμφωνα πάντοτε με τη γαλλική εφημερίδα. Δηλαδή τα χρήματα που δαπανήθηκαν δεν ήταν χρήματα που αφορούσαν την αυθεντική επιστημονική έρευνα. Η Coca Cola σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Public Health (άρθρο στις 8 Μαΐου 2019) θέτει ρήτρες και καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα πρέπει να γίνει μια έρευνα, χειραγωγώντας έτσι τα αποτελέσματα της.

Όταν ξεκίνησε το Κίνημα «Ούτε γουλιά Coca Cola μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης» και το «Μποϊκοτάζ» στα προϊόντα της πολυεθνικής κα άρχισε η ραγδαία πτώση των πωλήσεων της, η αμερικανική εταιρία παρήγγειλε έρευνα στις ΗΠΑ με την οποία όφειλε να τονιστεί η συμβολή της στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Ο «ερευνητής», όπως παρέθεσα σε παλαιότερο άρθρο μου, ήταν άνθρωπος του περιβάλλοντος της αμερικανικής Coca Cola. Αυτή είναι μια πάγια τακτική. Παρόμοιου τύπου ήταν και οι χορηγίες για την ανακαίνιση των σχολείων της Θεσσαλονίκης (τις περισσότερες φορές πρόκειται για βίαιες επεμβάσεις στους χώρους με απρόοπτες επιπτώσεις στο σχολικό περιβάλλον, π.χ. με την αύξηση του μπετόν στις σχολικές αυλές).

Εκεί ωστόσο που η Coca Cola έδωσε και δίνει τα ρέστα της στην Θεσσαλονίκη είναι η δημοτική αρχή του κεντρικού δήμου της πόλης. Ένα από τα πιο μελανά σημεία της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη είναι η αδιαφανής από κάθε άποψη σχέση με την αμερικανική πολυεθνική. Οι χορηγίες και τα προγράμματα αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατακόρυφα εξαιτίας των κινητοποιήσων των απεργών. Αναφέρθηκαν οι ανακαινίσεις των σχολείων, παλαιότερα οι χορηγίες πήγαιναν στα γυμναστήρια του δήμου και το τελευταίο φρούτο είναι το περίφημο zero waste στη χρήση πλαστικού στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η Coca Cola η πρώτη εταιρία παγκοσμίως στην ρύπανση του περιβάλλοντος με τα πλαστικά μπουκάλια της αποφάσισε να «μετατρέψει» την Θεσσαλονίκη σε πόλη με μηδενική ρύπανση από πλαστικό. Εδώ έχουμε στην κυριολεξία την ίδια πρακτική με εκείνη που αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε σχέση με την επικοινωνιακή πολιτική της πολυεθνικής και τις χορηγίες της!

Στην υπόθεση του zero waste εμπλέκονται πλείστοι όσοι αντιδήμαρχοι και στελέχη της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη και ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος δε διστάζει να φωτογραφίζεται με τα στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής για να διαφημίσει το χορηγούμενο πρόγραμμα και την ίδια την Coca Cola. Τα στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής μετέτρεψαν τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του σε ηθοποιούς των διαφημιστικών μηνυμάτων της εταιρίας τους (π.χ. το Λάζαρο Ζαχαριάδη και το Γιώργο Δημαρέλο). Επίσης να σημειώσω τη γελοία, αλλά δπαναηρή, χορηγία του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της πόλης πριν κάποια χρόνια με υπεύθυνο αντιδήμαρχο το σημερινό υποψήφιο δήμαρχο Πέτρο Λεκάκη. Στο παιχνίδι των χορηγιών εμπλέκονται σε μια πρώτη ανάγνωση των δεδομένων, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης, υποψήφιος πάλι δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Λεκάκη, ο Γιώργος Δημαρέλος, υποψήφιος με την παράταξη του Σπύρου Βούγια, επίσης από έγγραφα των διαδικασιών ψήφισης των προτάσεων της Coca Cola στο δημοτικό συμβούλιο είναι εύκολο να διαπιστωθεί ποια στήριζαν την πολιτική των χορηγιών της. Σταχυολογώ τα ονόματα κάποιων από αυτούς, Ανδρέας Κουράκης, τώρα υποψήφιος με τον Συνδυασμό του Σπύρου Βούγια, ο Γιώργος Δημαρέλος της ίδιας παράταξης, η Έλλη Χρυσίδου και η Μαρία Πασχαλίδου, σε νευραλγικά πόστα στη διοίκηση Μπουτάρη, τώρα υποψήφιες με τον συνδυασμό της Κατερίνας Νοτοπούλου,  ο Θανάσης Παππάς, υποψήφιος τώρα με τον συνδυασμό του Κωνσταντίνου Ζέρβα και ο Στέλιος Λιακόπουλος, τώρα υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γιώργου Ορφανού κ.α. Αυτή η διασπορά των στελεχών της ομάδας Μπουτάρη οδηγεί σε ένα ερώτημα: γιατί όλοι αυτοί προσέτρεξαν σε ψηφοδέλτια με τα οποία υποτίθεται θα εξασφαλίσουν τη βέβαιη επανεκλογή τους και γιατί η τελευταία είναι ζήτημα «(πολιτικής) ζωής ή (πολιτικού) θανάτου»;

Η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο μεταξύ σε ανοικτές πραξικοπηματικές παρεμβάσεις της Coca Cola στη διοίκηση του δήμου, η οποία τελεί υπό διάλυση. Πρόσφατο κρούσμα η ανάρτηση τεράστιου διαφημιστικού πανό στην πρόσοψη του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης που αναφέρεται στο πρόγραμμα zero waste της Coca Cola με το κόκκινο χρώμα της εταιρίας και όλα τα συναφή. Αυτό συνέβη πραξικοπηματικά χωρίς συνεδρίαση και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εφόσον βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με την ωμή παρέμβαση της αμερικανικής πολυεθνικής. Η τελευταία αναγκάστηκε να «αντιδράσει» και να δείξει πως ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι στα δημοτικά της Θεσσαλονίκης μετά την καιροσκοπική διαμαρτυρία των υποψηφίων ενός συνδυασμού στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί το υποτιθέμενο μικρό εργαστήριο του zero waste και του ανακυκλούμενου πλαστικού. Οι καιροσκόποι εργατοπατέρες της τελευταίας στιγμής που παριστάνουν τους επαναστάτες οδήγησαν χωρίς να το θέλουν στην απογύμνωση της Coca Cola και του ελέγχου που ασκεί, λόγω του χρήματος που δαπανά σε χορηγίες κλπ., σε πολλά από τα στελέχη της διοίκησης Μπουτάρη και είναι τώρα και πάλι υποψήφιοι με διάφορους συνδυασμούς.

Προσωπικά δηλώνω ότι εάν με τιμήσει ο λαός της Θεσσαλονίκης και βρεθώ στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου μια από τις πρώτες μου ενέργειες θα είναι να ελεγχθούν όλες οι συναλλαγές όλων ανεξαιρέτως των αντιδημάρχων και προέδρων επιτροπών του δημοτικού συμβουλίου με την Coca Cola. Καθαρά λόγια και καθαρά χέρια… για να εξηγούμαστε…

*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ΔΚΘ «Υψίπολις» και υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη. 

Σχολιάστε