My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η Τέχνη για την Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Τέχνη Κιλκίς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ Κιλκίς με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας εύχεται σε όλες τις γυναίκες, σε όλες τις αγωνίστριες των ίσων ευκαιριών χρόνια πολλά και καλή δύναμη.

Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Καθιερώθηκε σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται από το 1975 για την ανάδειξη των γυναικείων δι-καιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς το αίτημα της ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες δεν έχει κατακτηθεί πλήρως μέχρι σή-μερα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ η 8η Μαρτίου είναι μόνο αφορμή για να μιλή-σουμε για την γυναίκα και τα δικαιώματα της.

Δεν είναι γιορτή, είναι διεκδίκηση.

Διεκδίκηση δικαιωμάτων των γυναικών σ’ έναν κόσμο αντρών, σε έναν κόσμο με ακραίο σωβινισμό, σε μια πατριαρχικά ακόμα δομημένη κοινωνία.

Διεκδίκηση διαμόρφωσης ισχυρού νομοθετικού πλαισίου, κατάργησης των έμφυλων διακρίσεων και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας την αφιερώνει στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

Γιατί οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, οι γυναίκες έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση εξαιτίας της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, οι γυναίκες έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας εξαιτίας και των συνεχόμενων εγκλεισμών .

Η Τέχνη προσεγγίζει την ημέρα μέσα από τον θεατρικό και ποιητικό λόγο.

Από το αρχαίο δράμα μέχρι το σύγχρονο θέατρο οι συγγραφείς μίλησαν για τον ρόλο της γυναίκας και την πορεία της μέσα στο χρόνο, τη θέση της στην κοινωνία, τα αδιέξοδα της, τη σχέση της με την εξουσία αλλά και τη βία που της ασκείται.

Από τον μονόλογο της Πραξαγόρα στις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη και τον “ Ίαμβο κατά Γυναικών” του Σημωνίδη στο “Με δύναμη από την Κηφισιά” των Δημήτρη Κεχαϊδη & Ελένης Χαβιαρά, από την “Φόνισσα” του Παπαδιαμάντη στις “Γερόντισσες κι η θάλασσα” του Γιάννη Ρίτσου, από την “Σίρλει Βάλεντάιν” του Γουίλι Ράσελ στην “Γέρμα” και «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Λόρκα και πλείστα άλλα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας αποτελούν πολύτιμες μαρτυρίες και σχολιασμούς για τις αντιλήψεις, τις προκαταλήψεις και την αντιμετώπιση των γυναικών.

Μέλη και φίλοι της Τέχνης διαβάζουν κείμενα με αφορμή την μέρα της γυναίκας και ενώνουν τη φωνή τους με τη δική μας και όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και την κουλτούρα της βίας. Ενώνουμε τις φωνές μας για την εξάλειψη των πρακτικών που διαιωνίζουν την εκμετάλλευση της γυναίκας, κυρίως ενώνουμε τις φωνές μας για να πάψουν πια να χάνονται ψυχές από έμφυλα κίνητρα.

Δεν γιορτάζουμε ! Διεκδικούμε! Για την Τέχνη μέσα από την τέχνη την Δευτέρα 8 Μάρτη 2021 θα βρεθούμε διαδικτυακά στη σελίδα μας στο Facebook :Τέχνη Κιλκίς.”

Σχολιάστε