My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Η πατρίδα κι η παρτίδα

Του Τάσου Παππά.


Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεσπόζει στη δημόσια συζήτηση. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός πολιορκούν τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά ουδείς παίρνει τοις μετρητοίς τις δηλώσεις του γιατί την ίδια στιγμή ανακοινώνει μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα. Στο μέγαρο Μαξίμου κυκλοφορούν εισηγήσεις για εκλογές τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και αυτοί που τις καταθέτουν υποστηρίζουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι εύκολο να ανατραπεί, ακόμη κι αν καρποφορήσουν οι μεσολαβητικές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει πρόσωπα με εκτόπισμα στη συντηρητική παράταξη για να εκτονωθεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και ισχυρών οικονομικών παραγόντων. Οπότε επιβάλλεται να γίνουν το συντομότερο εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν θα δώσουν βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας και γι’ αυτό θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε δεύτερες εκλογές, ελπίζοντας ότι το κόμμα του θα πετύχει την αυτοδυναμία. Δεν προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων ότι έχει βάση η αισιοδοξία του, αλλά περί ορέξεως… Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει την περίπτωση να συνεργαστεί με την Ελληνική Λύση. «Δεν ταιριάζουν τα χνότα μας» λέει. Αντίθετη γνώμη έχει διατυπώσει ο Μάκης Βορίδης. Θα δούμε ποιος θα υπερισχύσει. Γιατί καλές είναι οι προπαγανδιστικές στρακαστρούκες για να πλασαριστεί η Νέα Δημοκρατία ως φιλελεύθερο κόμμα με προοδευτικές αξίες, αλλά η εξουσία είναι το ισχυρότερο αφροδισιακό. Ισχύει γενικώς, αλλά στην περίπτωση της ελληνικής Δεξιάς είναι οφθαλμοφανές. Δεν το κρύβουν.

Πιστεύουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες της χώρας και θεωρούν ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί τους είναι εισβολείς στους οποίους δεν πρέπει να επιτραπεί η διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων. Στο μακρινό παρελθόν επικίνδυνος εχθρός ήταν το ΠΑΣΟΚ, στις μέρες μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει σήμερα (σύμπλευση με τον Βελόπουλο), μπορεί αύριο να το αποδεχτεί. Για το καλό της πατρίδας βεβαίως βεβαίως, όπως θα ισχυριστεί. Οι Τούρκοι καραδοκούν. Αρα χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση. Είτε αυτοδύναμη Ν.Δ, είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κόμμα-κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Εκτός όμως από την πατρίδα κινδυνεύει και η παρτίδα. Αυτή, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία, έχει μεγαλύτερη σημασία για τη Δεξιά. Τα συμβόλαια με τους οικονομικούς φίλους και οι δουλειές με τους χιλιάδες κουμπάρους ενδεχομένως να αμφισβητηθούν αν αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Και το ΠΑΣΟΚ; Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να παίξει το κόμμα του ρυθμιστικό ρόλο και να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Φοβάται -και σωστά- ότι αν πάμε σε δεύτερες εκλογές, δεν θα καταφέρει να αποκρούσει τις επιθέσεις φιλίας που θα εξαπολύσουν στο εκλογικό ακροατήριό του και η Δεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι επιδιώκει; Στη συνέντευξή του στο MEGA είπε: «Ισχυρό ΠΑΣΟΚ την πρώτη Κυριακή σημαίνει ότι θα πάρουμε την πρωτοβουλία προγραμματικής συμφωνίας βάσει προτεραιοτήτων που εμείς αξιακά θεωρούμε ότι κάνουν τη χώρα ισχυρή, με πρόσωπα πολιτικού ήθους. Συζήτηση με όλα τα κόμματα στη βάση των προγραμματικών μας προτεραιοτήτων. Εχουν αποτύχει οικτρά τα μοντέλα εξουσίας Τσίπρα, Μητσοτάκη».

Ποιο συμπέρασμα βγαίνει; Για τον κ. Ανδρουλάκη το μείζον είναι να ενισχυθεί κοινοβουλευτικά το ΠΑΣΟΚ. Λογικό. Αλλη θα είναι η διαπραγματευτική ισχύς του με 8-9%, άλλη με 12-14%. Την απάντηση θα δώσουν οι κάλπες. Πρόσωπα πολιτικού ήθους; Ποιος θα βάλει τα κριτήρια; Το μικρότερο κόμμα; Θα εισακουστεί; Αν ο σχηματισμός κυβέρνησης κρίνεται από τις δικές του έδρες, πιθανότατα. Συζήτηση με όλα τα κόμματα; Πληθυντικός της μεγαλοπρέπειας. Και να θέλει το ΠΑΣΟΚ, που δεν θέλει, το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε τέτοιες συζητήσεις. Θέλει το ΠΑΣΟΚ συνεννόηση με την Ελληνική Λύση; Απίθανο. Θα χαλούσε το ΠΑΣΟΚ μια συνεργασία με το ΜέΡΑ25; Θα το χαλούσε. Υπάρχουν οι δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη για τον Γ. Βαρουφάκη. Τι μένει; Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποκλείει ούτε τη Ν.Δ. ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα στείλει στις ηγεσίες και των δύο τις προγραμματικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ. Μα και στον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση του οποίου παγίδευσε το τηλέφωνό του; Η πρόταση θα απευθύνεται στο κόμμα και όχι στον αρχηγό του. Αρα θα επιδιώξει σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης στην οποία πρωθυπουργός δεν θα είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος; Αυτό προκύπτει από τα συμφραζόμενα.

Το ίδιο απαγορευτικό θα σταλεί και στον Αλ. Τσίπρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει πρώτος στις εκλογές. Ναι, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι η κυβέρνηση που θα συμμετέχει το κόμμα του πρέπει να έχει σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό μπορεί να βρει άκρες. Με τη Δεξιά; Αν η σοσιαλδημοκρατία που έχει στο μυαλό του ο κ. Ανδρουλάκης είναι αυτή του Μπλερ και του Σρέντερ, σίγουρα θα βρεθεί κοινός τόπος με τη Ν.Δ. Αυτή όμως τη σοσιαλδημοκρατία θέλει ο κ. Ανδρουλάκης; Λέει πως όχι. Οπότε…

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε