My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Η λίστα των µεταρρυθµίσεων

Εβδομαδιαία οικονομική ανασκόπηση από την ΖΟΤΟΣ ΑΕΠΕΥ. 

Η λίστα των µεταρρυθµίσεων που θα παρουσιάσει έως το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Αθήνα να συγκεντρώσει έσοδα τα οποία θα ξεπερνούν τα επτά δισεκατοµµύρια ευρώ. Η λίστα θα γίνει στη βάση της συµφωνίας που εγκρίθηκε µε τους εταίρους της κατά το Eurogroup της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

varoufakisΟι µεταρρυθµίσεις περιλαµβάνουν την πάταξη του λαθρεµπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων, απ’ όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1,5 δισεκατοµµύρια ευρώ και 800 εκατοµµύρια ευρώ αντίστοιχα. Επιβράβευση των συνεπών φορολογουµένων, αλλά και µείωση των προστίµων στο πλαίσιο ενίσχυσης των δηµοσίων εσόδων, καθώς η εκλογίκευσή τους θα δώσει τη δυνατότητα καταβολής τους από τους υπόχρεους, σχεδιάζει το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος του σχεδίου να δοθεί bonus και στους συνεπείς φορολογούµενους είναι να µετριαστούν οι δικαιολογηµένες και έντονες αντιδράσεις τους από την αδικία που υφίστανται από µια νέα και ακόµη περισσότερο από κάθε προηγούµενη φορά γενναία ρύθµιση των ληξιπρόθεσµων χρεών, αφού φτάνει µέχρι και το «κούρεµα» του 50% της συνολικής οφειλής, την ώρα που οι ίδιοι, ενδεχοµένως µε σηµαντικές στερήσεις, ανταποκρίθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στα 989 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το 2014, από 1.440 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.Η µείωση οφείλεται κυρίως στα εξής: α) τη µείωση των τόκων-εσόδων επί των τραπεζογραµµατίων ως αποτέλεσµα του χαµηλότερου µέσου επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηµατοδότησης, β) τη µείωση των καθαρών τόκων-εσόδων από το Πρόγραµµα για τις Αγορές Τίτλων λόγω εξοφλήσεων και γ) την αύξηση των λειτουργικών δαπανών, κυρίως λόγω του κόστους που συνδέεται µε την ίδρυση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισµού (ΕΕΜ).

Μεγάλη άνοδο σηµείωσαν οι βιοµηχανικές παραγγελίες στην Ιταλία τον ∆εκέµβριο, χάρη στην ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Istat. Σε ετήσια βάση και σε µη προσαρµοσµένους όρους, οι βιοµηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 5,8%, Ωστόσο ο ρυθµός των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι βραδύτερος απ’ όσο θα έπρεπε, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις και τη µείωση της φορολογίας το κόστος των οποίων θα καλυφθεί από την περικοπή των δαπανών στον προϋπολογισµό.

Πτώση µεγαλύτερη της αναµενόµενης σηµείωσαν οι τιµές παραγωγού στη Γερµανία τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της οµοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Η ετήσια αυτή πτώση είναι η µεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2010. Περαιτέρω αύξηση κατέγραψε η φτώχεια στη Γερµανία, την ισχυρότερη οικονοµία της Ευρωζώνης και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο µετά την επανένωση της χώρας το 1990, µε οργανώσεις κοινωνικής αρωγής να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, και το χάσµα µεταξύ των πιο πλούσιων κρατιδίων µε τα φτωχότερα κρατίδια µεγεθύνεται όλο και περισσότερο. .

Πλεόνασµα 8,8 δισ. στερλινών καταγράφηκε στον προϋπολογισµό της Μ. Βρετανίας τον Ιανουάριο, µετά τα µεγαλύτερα του αναµενόµενου έσοδα από τη φορολογία, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Στα χαµηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 και πλέον ετών υποχώρησε ο δείκτης τιµών καταναλωτή τον Ιανουάριο, καθώς διαµορφώθηκε στο ετήσια προσαρµοσµένο µέγεθος του 0,3%, έναντι 0,5% τον ∆εκέµβριο. Η επιβράδυνση του πληθωρισµού οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιµών ενέργειας και τροφίµων, Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε η αγορά εργασίας τον Νοέµβριο, καθώς ο χαµηλός πληθωρισµός συνέχισε να δίνει ώθηση στο βιοτικό επίπεδο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά σε διάστηµα άνω των έξι ετών.

Κάτω από το όριο των 300.000 υποχώρησαν και πάλι οι νέες αιτήσεις για επίδοµα ανεργίας στις ΗΠΑ τη δεύτερη εβδοµάδα του Φεβρουαρίου, προσφέροντας νέες ενδείξεις ότι οι απολύσεις παραµένουν σε χαµηλά επίπεδα και ο ρυθµός των προσλήψεων εξακολουθεί να είναι ισχυρός. Αύξηση 0,2% σηµείωσε η βιοµηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σε εποχικά προσαρµοσµένη βάση, τον Ιανουάριο, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Federal Reserve. Για το σύνολο του 2015, η Fed αναµένει αύξηση της βιοµηχανικής παραγωγής κατά 1,8%, έναντι αύξησης 3,1% που είχε καταγραφεί το 2014.

Τη µεγαλύτερη άνοδο από τα τέλη του 2013 παρουσίασαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο, σε ένα ενθαρρυντικό σηµάδι ότι το αδύναµο γιεν τονώνει τελικά την εξαγωγική «µηχανή» της χώρας και προσφέρει στήριγµα στην οικονοµία. Σύµφωνα µε το υπουργείο Οικονοµικών, οι ιαπωνικές εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας άνοδο για πέµπτο συνεχή µήνα, χάρη στις παραδόσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και ηλεκτρονικών µερών στην Ασία. Με απώλειες έκλεισαν χρυσός και πετρέλαιοτην Παρασκευή , διευρύνοντας τις απώλειες της εβδοµάδας, στη σκιά της ανόδου του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά πλήττει την ελκυστικότητα των εµπορευµάτων, τα οποία αποτιµώνται στο αµερικανικό νόµισµα.

Με νέα άνοδο έκλεισε το χρηµατιστήριο του Τόκιο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, µε τους επενδυτές να εκφράζουν αισιοδοξία µετά τη συµφωνία παράτασης της δανειακής σύµβασης της Ελλάδας και την άνοδο της Wall Street όπου οι δείκτες της την Παρασκευή κατέγραψαν ιστορικά υψηλά.

Ευεργετικά λειτούργησε για τους αµερικανικούς δείκτες η συµφωνία που υπήρξε στο Eurogroup για την Ελλάδα, µε τους επενδυτές να επικροτούν τον συµβιβασµό που υπήρξε οδηγώντας τη Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 18.140,70 µονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σηµείωσε κέρδη 0,64% στις 4.955,97 µονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,61% στις 2.110,30 µονάδες.Ο βασικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,73% κερδίζοντας 134,62 µονάδες, για να διαµορφωθεί στις 18.466,92 µονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε µε άνοδο 0,17% και κέρδη 2,50 µονάδων, στις 1.502,83 µονάδες.

Με µικτά πρόσηµα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτυπώνοντας τη νευρικότητα των επενδυτών. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 6.915 µονάδες, ο γερµανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,45% στις 11.051 µονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε µε απώλειες 0,05% στις 4.831 µονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σηµείωσε άνοδο 0,23% στις 382,27 µονάδες, ενώ σε εβδοµαδιαίο επίπεδο έκλεισε µε κέρδη 1,4%, για τρίτη συνεχόµενη εβδοµάδα. Αντίστοιχα στο ελληνικό χρηµατιστήριο η ορµή της ανόδου εξαντλήθηκε αλλά την διατήρησαν επιλεκτικά οι τράπεζες.

Σχολιάστε