My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Η κυβερνητική μοιρολατρία…

…και ο Βενιζέλος.

Του Στέλιου Κούλογλου.


«Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους (αλλά) είναι σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων »: η παρέμβαση Βενιζέλου έχει βασικούς αποδέκτες τους αρμόδιους επιστήμονες και τα ΜΜΕ που σιωπούν, το πολιτικό σύστημα και προσπαθεί να συνεφέρει την κυβέρνηση. Γιατί η τελευταία έχει πλέον έρθει σε πλήρη αδιέξοδο. Στην πραγματικότητα έχει ρίξει λευκή πετσέτα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την κυβερνητική παράλυση διεκτραγωδεί και το κύριο άρθρο της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, που έχει τίτλο «Μοιρολατρία». Σχολιάζει ότι στην αρχή η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης τα πήγαν καλά, «περιεβλήθησαν με εμπιστοσύνη από τον ελληνικό λαό, η δημοφιλία τους εκτινάχθηκε στα ύψη, τους προσφέρθηκε σχεδόν απόλυτη ελευθερία και δυνατότητα χειρισμών. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη».

Επειδή δεν πρόκειται για αντιπολιτευόμενο φύλλο, η περιγραφή του ναυαγίου έχει τη δική της αξία. Η κυβέρνηση λοιπόν υποτίμησε το δεύτερο κύμα στη Βόρεια Ελλάδα, που άφησε πίσω του «χιλιάδες θύματα κλονίζοντας τις δυνάμεις των περιφερειακών νοσοκομείων». Ύστερα « η κυβέρνηση μετέφερε όλες τις προσδοκίες της για έλεγχο της υγειονομικής κρίσης στα εμβόλια».

Το άρθρο διαπιστώνει -και ορθώς- ότι ο εμβολιασμός οργανώθηκε σωστά, «ωστόσο και πάλι η στάση της δεν υπήρξε δεόντως αποφασιστική απέναντι στον αναπτυσσόμενο βαθμιαία κύκλο των αντιεμβολιαστών. Εκλεκτικές συγγένειες ιδιαιτέρως με εκφράσεις και εκδοχές της θρησκόληπτης και συνωμοσιολογικής Δεξιάς, απέτρεψαν την επιβολή της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών η κυβέρνηση ταλαντεύθηκε, άρχισε να διαπραγματεύεται με κρίσιμες επαγγελματικές ομάδες, επιτρέποντας στις πολλές εκδοχές της καθυστέρησης να προπαγανδίζουν τις αντιεπιστημονικές απόψεις τους… απειλούμεθα με νέο πανδημικό εκτροχιασμό, δυστυχώς πάλι στη Βόρεια Ελλάδα, όπου κυρίως ασκούνται οι δυνάμεις της καθυστέρησης».

Στον μακρύ κατάλογο των λαθών θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα, πολύ σημαντικά: η απαξίωση της επιστημονικής επιτροπής, την οποία ο κ. Βενιζέλος κάλεσε «να μας πει τι συμβαίνει στη χώρα» επειδή « δεν δικαιούται να σιωπά ». Η απώλεια της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό- που έχει υποσχεθεί πέντε φορές ότι τελειώνει η πανδημία κι άλλες τόσες ότι τα εμβόλια θα μας σώσουν- η μοιραία λίστα Πέτσα που απαξίωσε πλήρως τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στην αξιοπιστία. Αλλά ας γυρίσουμε στο συμπέρασμα του Βήματος:

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνησή μας δείχνει να έχει περιέλθει σε κατάσταση μοιρολατρικής αδράνειας. Έχει αποδεχθεί ότι θα νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι, ότι έτσι ή αλλιώς το τείχος ανοσίας θα υψωθεί με το όποιο κόστος και ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει σε γενικευμένα, καθ’ όλη την επικράτεια, περιοριστικά μέτρα».

Η πρόγνωση ότι «το τείχος ανοσίας θα υψωθεί με το όποιο κόστος», δηλαδή ότι η όποια ανοσία θα δημιουργηθεί από όσους αρρωστήσουν και όχι από τoν εμβολιασμό, προκαλεί ένα είδος ανατριχίλας. Το Σάββατο η Ελλάδα ξεπέρασε σε θανάτους την, ανάλογη σε πληθυσμό Σουηδία, παρότι η τελευταία έχει εφαρμόσει ελάχιστα περιοριστικά μέτρα.

Τι θα γίνει όμως αν αφεθούν όλα στη μοίρα τους; «Ετσι όμως, οφείλει(η κυβέρνηση) να γνωρίζει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δοκιμαστεί εκ νέου, οι θάνατοι θα επαυξηθούν και η χώρα θα κινδυνέψει να χάσει την καλή φήμη που οικοδόμησε όλο το προηγούμενο διάστημα », καταλήγει το άρθρο.

Η κυβέρνηση δεν πάσχει όμως μόνο από «μοιρολατρική αδράνεια». Υποφέρει από έλλειψη σοβαρότητας και ικανών στελεχών, η απομάκρυνση ολόκληρης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τελευταίο επεισόδιο τον ΕΟΔΥ είναι η καλύτερη απόδειξη. « Κάτι συμβαίνει », σχολίαζε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν μπορεί στη φάση αυτή να έχουμε αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλαγή στην προεδρία του ΕΟΔΥ, ακύρωση της Επιτροπής των Ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων».

Αλλά πέρα από την ανικανότητα, υπάρχει και κάτι βαθύτερο, που κινείται μεταξύ θρησκοληψίας και ιδεοληψίας.

Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι η οδηγία του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία μια τάξη θα κλείνει όταν προσβάλλονται από τον covid το 50+1 των μαθητών. Δηλαδή σε μια τάξη 28 μαθητών, δεν αρκούν τα 14 κρούσματα, αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον 15! Μα όποιος μπορεί να σκεφτεί λίγο λογικά, καταλαβαίνει ότι όταν σε μια αίθουσα -που η κ. Κεραμέως έχει μάλιστα πεισματικά αρνηθεί να αραιώσει, να εξασφαλίσει επαρκή αερισμό κλπ-, προσβληθούν 5 ή 10 μαθητές, σε λίγο, ειδικά με τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, θα έχει κολλήσει όλη η τάξη, το σχολείο και μετά οι οικογένειες τους.

Με το πρώτο κρούσμα, η τάξη θα έπρεπε να κλείνει και να συνεχίζονται τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, την οποία το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προετοιμάσει ικανοποιητικά ούτε φέτος, πιστεύοντας σαν θρήσκόληπτη στο «θαύμα» των εμβολίων. Η εμμονή στο 50+1 εκφράζει μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία (όποιος ζήσει έζησε) αλλά και μια προσέγγιση που δεν έχει καμία σχέση με τη λογική και την επιστημονική σκέψη.

Από την εποχή του Ιπποκράτη, οι ασθένειες δεν θεωρούνται αποτέλεσμα της οργής των θεών, αλλά σχετίζονται με το περιβάλλον και το σώμα των ασθενών. Η εκκλησία επανέφερε την ιδέα ότι πανδημίες και ασθένειες αποτελούν τιμωρία του Θεού και χρειάστηκαν αιώνες μέχρι οι ιατρικές ανακαλύψεις να αποκαταστήσουν την αλήθεια και να υιοθετηθούν επιστημονικοί τρόποι αντιμετώπισης των πανδημιών.

Στον 18ο και 19ο αιώνα θεωρούσαν ότι η θανατηφόρα ευλογιά, που θέριζε τότε, μπορούσε να θεραπευθεί περιβάλλοντος τους ασθενείς με κόκκινο χρώμα. Έτσι κρεμούσαν κουρτίνες στο δωμάτιο του ασθενούς, έφερναν κόκκινα έπιπλα και τους τύλιγαν με κόκκινες κουβέρτες. Η κυρία Κεραμέως πιστεύει ότι στα σχολεία ο κοροναϊός αντιμετωπίζεται με το 50+1. Αυτό μοιάζει περισσότερο με δεισιδαιμονία, παρά με μοιρολατρία.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε