My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η Κριτική Επιτροπή και τα βραβεία

 *Του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» 2021.

Διακεκριμένα μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας απαρτίζουν και φέτος την Κριτική Επιτροπή του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 29 Αυγούστου στο ακριτικό μας νησί.

Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουνο KlausEder – Γενικός Γραμματέας τηςΔιεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI),η Μαριάννα Οικονόμου – Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, οJean-Christoph Caron – ΔιευθυντήςPHOENIX,ο Bruno Chatelin – Κριτικός Κινηματογράφου και η Mάρω Αναστοπούλου-Σκηνοθέτις.

Παρακαλούμε βρείτε παρακάτω τα βιογραφικά των μελών της Κριτικής Επιτροπής.

 Στο πλαίσιο του  διαγωνιστικού τμήματος, η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ θα απονείμει τα βραβεία:Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικό-πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ- όλα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων-το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία τουΕΚΚ, το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με χορηγία του ΕΚΟΜΕ καθώς και το Ειδικό Βραβείο Οδυσσέα, με  χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την EcransdesMondes(Παρίσι),τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΥΠΕΞ), του Δήμου Μεγίστης, των Πρεσβειών της Αυστραλίας και ΗΠΑ καθώς και της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕκαι της ΕΡΤ.

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του 6ου «Πέρα από τα Σύνορα» 2021 στο https://youtu.be/hhNX8yzMs18 και ένα σύντομο φιλμ με στιγμιότυπα από την περσινή διοργάνωση στο https://youtu.be/widTYLPLHbE

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr  ή να επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση info@beyondborders.gr

Επικοινωνία: Αναστασία Καγκάλου-Email:anastasia.kagalou@idisme.gr-Τηλ:2106669131-140

KlausEder – Γενικός Γραμματέας FIPRESCI(Πρόεδρος της Επιτροπής)

Ο Κλάους Έντερ γεννήθηκε το 1939 στο  Άουγκσμπουργκ  της  Γερμανίας. Σπούδασε γερμανική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης. Εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στα μέσα της δεκαετίας του 1960, συγκεκριμένα στο εθνικό ραδιόφωνο («BayerischerRundfunk») καθώς και σε διάφορα περιοδικά κινηματογράφου. Έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή βιβλίων για τους: AndrzejWajda, LuisBunuel, NikitaMikhalkov AndreiKonchalovski, ArturoRipstein, ImKwon-taek, NagisaOshima. Το διάστημα 1986 -2007 διετέλεσε υπεύθυνος προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου και σύμβουλος σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Από το 1987 είναι Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).Ζει και εργάζεται στο Μόναχο.

Μαριάννα Οικονόμου – Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Σκηνοθέτις

Η Μαριάννα Οικονόμου είναι σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε ανθρωπολογία, φωτορεπορτάζ και παραγωγή ταινιών στο Λονδίνο. Σκηνοθετεί σειρές ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση και δημιουργικά ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής και συμπαραγωγής με ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όπως το BBC, το ARTE και το YLE.Οι ταινίες της έχουν λάβει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.Έχει λάβει βραβεία για τα ντοκιμαντέρ: TheSchool, MyPlace in theDance, PleaseListenMe, Bells, ThreadsAndMiracles, TwelveNeighbours, FoodforLove και το TheLongestRun που ήταν επίσης υποψήφιο στα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2016. Το τελευταίο της ντοκιμαντέρ, WhentomatoesmetWagner, έκανε πρεμιέρα στο Berlinale και έχει επιλεγεί επίσημα σε περισσότερα από 80 φεστιβάλ παγκοσμίως (VisionsduReel, Sydney, DocBarcelona, Docaviv, Sarajevo, κ.λπ.). Ήτανη επιλογή της Ελλάδας για τα Όσκαρ του 2020 στην κατηγορία ξένων ταινιών.Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Jean-Christoph Caron – ΔιευθυντήςPHOENIX

Ο Jean-Christop είναι επικεφαλής του τμήματος ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού PHOENIX. Αρκετές από τις ταινίες του έχουν λάβει εθνικά κα ιδιεθνή βραβεία ταινιών, όπως το The Great Crash of Lehman Brothers (Γερμανικό Βραβείο Επιχειρηματικής Δημοσιογραφίας 2010), Death Flight Pan AM 103 (Prix Europa 2014), The Oppenheimer Files (Hesse Film Award) 2018) και το Secret Life of James Bond που πραγματοποίησε μια ειδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κολωνίας 2020. Τα πρόσφατα έργα του είναι ντοκιμαντέρ υπό τη μορφή επεισοδίων TheBodyLanguage of thePowerful(phoenix 2017-2019) και το WhatIf…? που αφορούν στην εναλλακτική ιστορία (phoenix 2017-2020).Ο Jean-Christoph δημιουργεί τα ντοκιμαντέρ που θέτουν στο επίκεντρο την ιστορία και την επιστήμη ή βαθύτερες αναλύσεις του πολιτικού κόσμου. Επί του παρόντος ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για την Κρητική αντίσταση και για τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Κρήτη.

BrunoChatelin–Κριτικός Κινηματογράφου

Ο Bruno Chatelin, απόφοιτος της Γαλλικής Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων HEC, ξεκίνησε την καριέρα του στο μάρκετινγκ με τους μεγαλύτερους διεθνείς διαφημιστικούς οργανισμούς: Publicis, DMM Masius και JWT, αργότερα ανέλαβε διανομέας ταινιών διοικώντας μεγάλες εταιρείες στη Γαλλία (Sony, τότε 20th Century Fox) κ.ά. Έχει αναλάβει την  προώθηση 200 ταινιών και έχει συνεργαστεί στενά με τα μεγαλύτερα δημιουργικά ταλέντα του κλάδου. Συνιδρυτής του filmfestivals.com το 2000: μια διαδικτυακή πύλη για τα φεστιβάλ ταινιών. Διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων που αποτελείται από 200.000 συνδρομητές επαγγελματιών του κινηματογράφου. Διαχειρίζεται, σήμερα, την εταιρεία μάρκετινγκ MajorBuzFactory. Εργάζεται ως σύμβουλος σε φεστιβάλ και επιμελείται τη σελίδα Best For Fests, μέσω της οποίας βοηθά στην καθοδήγηση του μάρκετινγκ των φεστιβάλ. Ο Bruno είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων Cezar, των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου και υπηρετεί τακτικά ως μέλος Κριτικής Επιτροπής σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ.

Mάρω Αναστοπούλου-Σκηνοθέτις

Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία στην Αθήνα.‘Εχει πραγματοποιήσει ταινίες μικρού μήκους και εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και υπεύθυνη σεναρίου. Έχει ολοκληρώσει τηλεοπτικές παραγωγές και ντοκιμαντέρ για λογαριασμό της ΕΡΤ. Έχουν δημοσιευθεί άρθρα της στον ελληνικό Τύπο. Τιμήθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Της απονεμήθηκε επίσης το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, καθώς και το βραβείο PRIX GRECDOC D’OR στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ντοκιμαντέρ (GrecDoc) στο Παρίσι για το ντοκιμαντέρ Τα Σημάδια του Ουρανού – Whispers of theSky. Το δεύτερό της ντοκιμαντέρ 1.000 τετραγωνικά μέτρα Χρόνου,έκανε πρεμιέρα στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε