My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η καθηγήτρια των δημοκρατικών αξιών

Του Δημήτρη Αγαθόπουλου.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 18:00΄, στο σαλόνι του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», δέκα εκ των αποφοίτων του έτους 1972, από το τότε Γυμνάσιο Αρρένων Κιλκίς, συγκεντρώθηκαν προκειμένου να συναντηθούν, μετά από πενήντα χρόνια, με την αγαπημένη τους φιλόλογο, Ανθούλα Σεφεριάδου (1970-72).

Τη φιλόλογο, που στα δύσκολα, από πολλές πλευρές, εκείνα χρόνια άφησε ανεξίτηλο το παιδαγωγικό, αξιακό και δημοκρατικό της αποτύπωμα στις διψασμένες ψυχές των μαθητών της.

Η ιστορία ξεκίνησε από μία φωτογραφία, την οποία είχε πάνω στο γραφείο της πάνω από 45 χρόνια. Σε ερώτηση συναδέλφισσας της και πρώην μαθήτριά της, τι σημαίνει για εκείνην αυτή η φωτογραφία, η απάντησή της εκπλήσσει. Είπε, ήταν μια ιδιαίτερη τάξη μαθητών στα δύσκολα χρόνια της χούντας, με πολλές ανησυχίες και ερωτηματικά για την εποχή εκείνη. Και συμπλήρωσε στην απάντησή της. Πολύ θα ήθελα να τα δω αυτά τα παιδιά τι απέγιναν.

Έτσι λοιπόν, η συνάδελφός της κ. Θεοδωρίδου με καταγωγή από την Κρηστώνη, ενημέρωσε και ξετυλίχθηκε το κουβάρι της συνάντησης.

Η ιστορία της ξεκινάει την δεκαετία του 1950 ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας, στην συνέχεια τοποθετείται στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο θηλέων Κιλκίς μέχρι το 1964 οπότε και της προτείνεται Πανεπιστημιακή καριέρα την οποία διακόπτει η χούντα επαναφέροντάς την το 1969 στο πρώτο Γυμνάσιο Κιλκίς το οποίο είχε τα πρώτα μικτά τμήματα. Η θητεία της στο Κιλκίς λήγει το 1972 και αναλαμβάνει το Πειραματικό Θεσσαλονίκης, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Στις προκαταρκτικές συζητήσεις, πριν την άφιξη της καθηγήτριάς τους, αυτό που όλοι κρατούσαν έντονα στη μνήμη τους ήταν μια δίκαιη, ακέραια και πολύ καταρτισμένη εκπαιδευτικός. Ταυτόχρονα ήταν και πολύ όμορφη γυναίκα, με αποτέλεσμα να την έχουν ερωτευτεί (Πλατωνικός έρωτας) όλα τα αγόρια.

Στις 18:30΄περίπου και πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν τις αναμνήσεις τους , εμφανίστηκε, παρέα με μια παλιά της μαθήτρια, η κυρία Σεφεριάδου. Ευθυτενής, χαμογελαστή, όμορφη (παρά την ηλικία της) και πολύ εγκάρδια.

Μετά τις συστάσεις άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αναμνήσεων. Αυτό που άφησε όλους άφωνους ήταν η πνευματική της διαύγεια και η εξαιρετική της μνήμη. Θυμόταν πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις με τόσες λεπτομέρειες που σου έδινε την εντύπωση ότι διαδραματίστηκαν πριν πέντε και όχι πριν πενήντα χρόνια. Θυμόταν ακόμη και την συζήτηση που είχαν οι παρευρισκόμενοι στην παραπάνω φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε σε εκδρομή στο Ηρώο Κιλκίς και το θέμα συζήτησης ήταν τα ναρκωτικά.

Ήταν μια μαγευτική βραδιά που κανείς δεν ήθελε να τελειώσει και έτσι ο καφές κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες.

Στη συνάντηση, εκτός από τους αποφοίτους του 1972, παραβρέθηκε και ο Παυλίδης Λ. με τη σύζυγό του, γυμναστής στο τότε Γυμνάσιο Αρρένων Κιλκίς.

Παρόντες από το πρακτικό τμήμα ήταν οι : Αγαθόπουλος Δ., Αθανασιάδης Μ.,Αφεντουλίδης Ν., Λαβασάς Κ., Παναγόπουλος Ι., Ραμπίδης Κ., Σαμολαδά Α. και από το κλασικό οι: Θεοδωρίδης Κ, Σαρηγιαννίδης Π.

Στο τέλος η υπόσχεση ήταν ότι προσεχώς θα επισκεφθεί το Κιλκίς για να συναντήσει όλους αυτούς που την αγάπησαν και την έχουν στην μνήμη τους ως τον άνθρωπο και εκπαιδευτικό που άφησε το στίγμα της σε όσους πέρασαν από τα χέρια της.

Σχολιάστε