My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Η Επιστροφή

floridis-panagiotis(Ένα σενάριο όχι και τόσο μακρινό).

Του Παναγιώτη Φλωρίδη.


Μέχρι το 1935 νομός Κιλκίς δεν υπήρχε. Ηταν μια διοικητική Μονάδα υπαγόμενη στο νομό Θεσσαλονίκης. Το 1935 “κατόπιν ενεργειών” παραγόντων της εποχής, αποκολλήθηκε ένα γεωγραφικό τμήμα της Θεσσαλονίκης και έκτοτε υφίσταται ο νομός Κιλκίς.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ο νομός μας ξεκίνησε μια αντίστροφη πορεία που οδηγεί στην κατάργησή του! Το σενάριο μοιάζει ευφάνταστο ως εξωπραγματικό, αλλά τα μάτια μας έχουν δει πολλά. Και κυρίως παρακολουθούμε μια προϊούσα αφαίμαξη βασικών δομών του νομού, απ’ αυτές που ουσιαστικά πιστοποιούν την ίδια την ύπαρξη μιας διοικητικής Μονάδας.

Ο νομός Κιλκίς απέκτησε βασικούς θεσμούς στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Θεσμοί που συνδέθηκαν με το όνομα του αείμνηστου Αλ. Αβραμίδη. Το 1976 ιδρύθηκε το Πρωτοδικείο Κιλκίς και σταμάτησε η ταλαιπωρία της Θεσσαλονίκης. Το 1979 επί θητείας του Αλ. Αβραμίδη στο Υπουργείο Αμυνας ιδρύθηκε το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο Καμπάνη. Την ίδια περίοδο ξεκινά η ίδρυση της Βιομηχανικής Περιοχής, όπως και του Επιμελητήριου Κιλκίς. Δομές και θεσμοί που οι άλλες περιοχές της χώρας διέθεταν από δεκαετίες πριν.

Τα τελευταία χρόνια όλες αυτές οι δομές του ’70-’80, τίθενται εν αμφιβόλω. Το Κέντρο Νεοσυλλέκτων καταργήθηκε, παρά τις διαμαρτυρίες και τον ξεσηκωμό των φορέων της πόλης. Είναι σαφές ότι η χωροθέτηση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν γίνεται με… τουριστικούς όρους, αλλά με βάση τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Κι άλλες περιοχές όμως με υποδεέστερη αξία γεωγραφική, κράτησαν μεγάλους Στρατιωτικούς Σχηματισμούς.

Το Επιμελητήριο προς το παρόν τη γλίτωσε, αν και η κατάργηση της υποχρεωτικότητας στην εγγραφή των επιχειρήσεων, του αφαιρεί το βασικό οικονομικό πόρο επιβίωσής του.

Η ΒΙ.ΠΕ. αποψιλώθηκε από πολλές επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν, είτε μετακόμισαν στους βόρειους γείτονές μας.

Το Πρωτοδικείο Κιλκίς ακούγεται ότι θα πέσει κι αυτό θύμα της Καλλικρατικής λογικής που θέλει σύμπτυξη των πάντων.

Τα Τελωνεία Κιλκίς και Δοϊράνης υποβαθμίζονται, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στις εύρωστες ακόμη, και εξωστρεφείς επιχειρήσεις του νομού.

Η ΔΟΥ Γουμένισσας καταργήθηκε ενώ απ’ αυτήν του Κιλκίς έχουν αφαιρεθεί αντικείμενα βασικά, όπως το Δικαστικό που μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη.

Αστυνομικά Τμήματα καταργούνται σε μια εποχή όπου το αίσθημα ασφάλειας πλήττεται καίρια από συνήθεις και έκτακτους παράγοντες.

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν συστηματικά και αθόρυβα, την ώρα που “ημείς άδωμεν”. Οι αντιδράσεις έρχονται κατόπιν εορτής, χωρίς ελπίδες αναστροφής των γεγονότων. Δεν υπάρχει πρόβλεψη, ούτε συζητείται στα σοβαρά η εξέλιξη και η προοπτική του νομού. Τα πλήγματα έρχονται ένα-ένα, την ώρα που οι τοπικές αρχές ασχολούνται με Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες. Ο νομός στην ουσία καταργείται, με άδηλη ακόμη και τη γεωγραφική οριοθέτησή του. Το Κιλκίς επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, όπως πριν το 1935. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο που βρίσκεται εν υπνώσει, έχει πολλά “σημάδια” για διάβασμα.

Υ.Γ: Στο τέλος της δεκαετίας του ’50 είχε γίνει μια κίνηση για ίδρυση νέου νομού με συνθετικά μέρη τις περιοχές Παιονίας και Γιαννιτσών. Τότε αποφεύχθη με κυβερνητική άρνηση. Σήμερα ποιός θα εμποδίσει την κατάργηση του νομού και την απορρόφησή του από τους όμορους;

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε