My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η Επανάσταση σμίγει με τα Ελευθέρια

Ο Δήμος Κιλκίς και η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου γιορτάζουν τα 200χρόνια έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης και την απελευθέρωση της πόλης το 1913, με την παράσταση ‘’Από την Ελευθερία της Πατρίδος…στα Ελευθέρια της πόλης μας’’, που θα παρουσιαστεί αυτή την Κυριακή 27 Ιουνίου στις 21:00 στο Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Πρόκειται για συναυλία όπου η παράδοση, με δημοτικά τραγούδια που έπλασε τραγούδησε και χόρεψε ο ποιητής ελληνικός λαός, από την άλωση της Πόλης και την Ελληνική Επανάσταση, έρχεται σε επαφή με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία αλλά και ακούσματα για την απελευθέρωση του Κιλκίς.

Συμμετέχουν το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’, η Θρακική Εστία Κιλκίς, ο Πολιτιστικός και Φιλανθρωπικός Σύλλογος ‘’Αρμονία’’, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Κιλκίς ‘’Ο Φλάμπουρας’’, ο Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς ‘’Ο Άγιος Τρύφων’’, ο Σύλλογος Κρητών Κιλκίς ‘’Το Αρκάδι’’ και το Πολιτιστικό Σωματείο ‘’Χορονός’’.

Της συναυλίας θα προηγηθεί ένα θεατρικό δρώμενο που με αφετηρία τη μάχη του Κιλκίς επιστρέφει στο ‘21 για να αντλήσουν οι πρωταγωνιστές του θάρρος και δύναμη από τα επαναστατικά κείμενα.

Η συναυλιακή παράσταση αποτελεί ένα μουσικό οδοιπορικό με τραγούδια της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού που θεματολογικά ξεκινούν πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (τραγούδια του ακριτικού κύκλου) και συναντούν εκείνα που θρηνούν για την κατάληψη της Πόλης από τους Τούρκους και τον καημό του Ελληνισμού από την πτώση της. Με τραγούδι θα περιγραφεί η επώδυνη σκλαβιά, η προσμονή της λευτεριάς και με δωρικότητα η ζωή και τα κατορθώματα των κλεφτών και αρματολών που πήραν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και σύγχρονες δημιουργίες, καθώς η Επανάσταση του 1821, τα ανδραγαθήματα και η προσωπικότητα των ηρώων της, ενέπνεαν τους ποιητές και τους συνθέτες σε κάθε χρονική περίοδο.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης και το συντονισμό έχει ο καταξιωμένος τραγουδοποιός Δρόσος Κουτσοκώστας. Τον ερμηνευτή μαζί με τον Κώστα Συμεωνίδη πλαισιώνουν έξι μουσικοί με κρουστά, κανονάκι, ποντιακή λύρα, κλαρίνο, ούτι, λαούτο.

Η μουσική παράσταση συνοδεύεται από προβολές πίνακες, γκραβούρες, σχετικές με τα γεγονότα της εθνεγερσίας μέσω βιντεοπροβολέα σε επιμέλεια του Κώστα Συμεωνίδη και της ραδιοφωνικής παραγωγού Ζωής Αγαθοπούλου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σχολιάστε