My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η εξέγερση στη Θεσσαλονίκη

Τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973 και πώς κατέγραψε η «Μακεδονία» τη φοιτητική εξέγερση στη Θεσσαλονίκη με την κατάληψη της Πολυτεχνικής σχολής.

Eπιμέλεια: Στέλιος Κούκος

polytexneio-thessaloniki1-001Ο Νοέμβριος του ’73 μύριζε μπαρούτι από το έμπα του. Το πρωτοσέλιδο της «Μακεδονίας» της 1ης Νοεμβρίου αναφέρει πως «Οξύνεται η αντίθεσις του πολιτικού κόσμου», δηλαδή, όπως αναγράφεται στον υπέρτιτλο, «Αρνείται να μετάσχη εις ανελεύθερες εκλογές». Πιο κάτω διαβάζουμε ότι πολιτικοί όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Γιάννης Ζίγδης και ο Αντρέας Παπανδρέου γυρνούν την πλάτη στον Σπύρο Μαρκεζίνη, που ως γνωστόν επιχειρούσε να διενεργήσει τις εκλογές ως διορισμένος και εντεταλμένος πρωθυπουργός του αρχιπραξικοπηματία Γεώργιου Παπαδόπουλου. Η έκπληξη όμως βρίσκεται στο ερώτημα που θέτει η εφημερίδα μήπως ο Μαρκεζίνης στραφεί προς την αριστερά και τον Ηλία Ηλιού. Η «Μακεδονία» είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πως και «Ο κ. Καραμανλής δεν επιστρέφει».
Την επόμενη μέρα ο Ηλιού αλλά και ο Στεφανόπουλος ξεκαθαρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετάσχουν σε εκλογές. Στις 3 Νοεμβρίου η «Μακεδονία» αναφέρει πως «Συντονίζεται ο αγών του πολιτικού κόσμου για την αποκατάστασιν της δημοκρατίας».
Φωτιά όμως το πολιτικό σκηνικό θα πάρει στο πέμπτο μνημόσυνο ενός άλλου ιδιαίτερα σημαντικού έλληνα πολιτικού, του Γεωργίου Παπανδρέου, και τότε οι εξελίξεις θα μεταφερθούν στους δρόμους. Όπως αναφέρει η «Μακεδονία» της Τρίτης 6 Νοεμβρίου: «Ένα μνημόσυνον μεγάλου ηγέτου μετεβλήθη εις δημοκρατικόν θρίαμβον και μία πορεία αισιοδοξίας εις αιματηρόν δράμα, την μεσημβρίαν της Κυριακής, εις την καρδιάν των Αθηνών».
Το αποτέλεσμα ήταν συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών, με δεκάδες τραυματισμούς εκατέρωθεν και συλλήψεις. Τις επόμενες μέρες οι συλληφθέντες αλλά και ο πολιτικός κόσμος θα βρεθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου, οι μεν για να δικαστούν και οι δε για να τους υπερασπιστούν, ενώ το θέμα θα βρίσκεται ψηλά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Άλλωστε στο πλαίσιο του «εκδημοκρατισμού» είχε καταργηθεί η λογοκρισία…
Με την κινητοποίηση στο μνημόσυνο του Γέρου της Δημοκρατίας θα διαφανεί σαφέστατα η υφέρπουσα φοιτητική πολιτική δυναμική, η οποία θα κορυφωθεί με τα γεγονότα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου Πατρών. Βέβαια αρκούντως ενδεικτικά για το τι έμελλε να συμβεί ήταν και τα γεγονότα της Νομικής Αθηνών τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς. Μιλάμε πάντα για το 1973…

300px-Polytexneio-makedonia-001«ΕΓΕΝΙΚΕΥΘΗ Ο ΣΑΛΟΣ…»
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, οι οποίες άρχισαν με αιτήματα φοιτητικά αλλά είχαν πάρει πλέον μορφή πολιτικής εξέγερσης, εντάθηκαν στις 14 Νοεμβρίου με «πολυπληθείς συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις φοιτητών όλων σχεδόν των ανωτάτων σχολών». Η μέρα αυτή θα είναι και η πρώτη μέρα «διανυκτέρευσης» στο Μετσόβιο, όπως αναφέρει η «Μακεδονία» της 15ης Νοεμβρίου. Το φύλλο της Τρίτης 16 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε με κύριο τίτλο: «Για 3η μέρα το Πολυτεχνείο κατέχεται από τους σπουδαστάς» και υπέρτιτλο «Εγενικεύθη ο σάλος εις την ανώτατην παιδείαν». Πιο κάτω αναφέρεται πως «Και στην Πάτρα 800 φοιτηταί κλείστηκαν στο πανεπιστήμιο».
Στις 16 Νοεμβρίου ο «σάλος», η δυσφορία αλλά και η εξέγερση εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος θα ενταθεί και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την κατάληψη της Πολυτεχνικής σχολής. Και εδώ θα αρχίσει με ενδοπανεπιστημιακό πρόσχημα… Η «Μακεδονία» της 17ης Νοεμβρίου αναφέρει το γεγονός αυτό, αλλά βέβαια ο πρωτοσέλιδος τίτλος της προέρχεται από τα γεγονότα των Αθηνών: «Εξάωρη ‘μάχη’ στην Αθήνα». Στον υπέρτιτλο διαβάζουμε πως «Εγενικεύθησαν αι εκδηλώσεις. – Προσέλαβον πολιτικήν μορφήν». Πιο κάτω οι υπότιτλοι αναφέρουν: «Ανεπιβεβαίωτοι φήμαι περί δύο νεκρών. Δεκάδες οι τραυματισθέντες εκατέρωθεν», «Πυροβολισμοί, δακρυγόνα, οδοφράγματα», «Τεθωρακισμένα εκύκλωσαν την νύχτα το πολυτεχνείο». Η κεντρική φωτογραφία με τους συγκεντρωθέντες στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι ενδεικτική για το μέγεθος της κινητοποίησης εναντίον του αυταρχικού χουντικού καθεστώτος αλλά και της σοβαρότητας και κρισιμότητας των στιγμών. Η προσπάθεια «εκδημοκρατισμού» της χώρας -χωρίς βεβαίως τον άμεσο απογαλακτισμό από το χουντικό καθεστώς- θα δοκιμαστεί, ενώ ο ίδιος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος θα πέσει «θύμα» της «Αρσακειάδας», όπως είχε αποκαλέσει τον «έμπιστό» του ταξίαρχο Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος θα κάνει πραξικόπημα μέσα στο πραξικόπημα. Τον Ιούλιο του 1974 ο σκληρός αυτός άντρας θα παραδώσει αμαχητί την Κύπρο στον Αττίλα, οπότε και το έργο της χούντας θα ολοκληρωθεί με εθνική τραγωδία…
Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ από τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης όπως τα κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι και δημοσιεύτηκαν στη «Μακεδονία» της 17ης Νοεμβρίου. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται και οι ανακοινώσεις (διακηρύξεις, ψηφίσματα) των εξεγερμένων, η επιστολή συμπαράστασης των αρχιτεκτόνων της Αθήνας αλλά και η ανακοίνωση της ελεγχόμενης από τη χούντα Φοιτητικής Ένωσης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ), που χωρίς αιδώ και εν μέσω χούντας αναφέρεται σε «ελευθέρα πατρίδα»!

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973
Το δημοσίευμα της «Μακεδονίας» έχει τίτλο «Και η Πολυτεχνική κατελήφθη υπό 2.000 φοιτητών» με υπότιτλο «Συνθήματα και ανακοινώσεις με καθαρώς πολιτικάς θέσεις».
Η φοιτητική αναταραχή που άρχισε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα και στην Πάτρα επεκτάθηκε από χθες στη Θεσσαλονίκη, όταν περισσότεροι από 1.500 φοιτητές όλων των σχολών κατέλαβαν το κτίριο της πολυτεχνικής σχολής και εγκατεστάθησαν σ’ αυτό.
Οι συγκεντρωθέντες φοιτητές εξέλεξαν γενική συντονιστική επιτροπή αγώνος, που αποτελείται από αντιπροσώπους όλων των σχολών. Οι αντιπρόσωποι εξελέγησαν όταν μετά την κατάληψη του κτιρίου οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν κατά σχολές στις αίθουσες, διεξήγαγαν συζητήσεις για τον τρόπο οργανώσεως της παραμονής τους στο κτίριο και έθεσαν τους στόχους της ενεργείας τους. Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η προσέλευση φοιτητών και υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους έχει φθάσει τις 2.500.
Η γενική συντονιστική επιτροπή αγώνος απηύθυνε στους συγκεντρωμένους το ακόλουθο μήνυμα: «Εμείς οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης σήμερα στις 16 Νοεμβρίου καταλάβαμε το κτίριο του πολυτεχνείου για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην χούντα που καταπιέζει όλο τον ελληνικό λαό, διατρανώνοντας την πίστη μας στον δίκαιο αγώνα μας και σίγουροι ότι το τέλος των προσπαθειών μας θα στεφθεί από επιτυχία».

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Το βράδυ, εξ άλλου, η συντονιστική επιτροπή εξέδωσε την ακόλουθη διακήρυξη: «Όσοι σήμερα καταλάβαμε το κτίριο της πολυτεχνικής σχολής Θεσσαλονίκης, καλούμε όλους τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους, που επί επτά χρόνια υπόμειναν τον ζυγό της δικτατορίας, να σηκώσετε μαζί μας την φωνή της αντίθεσής σας ενάντια στο ελληνικό και ξένο κεφάλαιο και τους Αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Να αρχίσουμε ένα αγώνα που θα τελειώση με την οριστική νίκη του ελληνικού εργαζομένου λαού. Ας αγωνισθούμε για την ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία».
Ο καθαρά πολιτικός χαρακτήρας των φοιτητικών εκδηλώσεων, στην Θεσσαλονίκη, φάνηκε από την αρχή, όταν οι ομιλητές ετόνισαν ότι το πρόβλημα της παιδείας δεν είναι ανεξάρτητο από το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Επίσης, οι ομιλητές επεσήμαναν ότι το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα έχει σκοπό να παράγη άτομα χωρίς πλατύτερα ενδιαφέροντα, αποπροσανατολισμένα πολιτικά και κοινωνικά. Η παιδεία πρέπει να είναι για τον λαό, γι’ αυτό χρειάζεται αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες.
Κατά την διάρκεια της συζητήσεως τονίσθηκε ότι οι φοιτητές δεν επιτρέπεται να γίνονται όργανα στις επιδιώξεις του μεγάλου ξένου κεφαλαίου και τονίσθηκε η ανάγκη της αποκαταστάσεως ενότητος στον αγώνα των φοιτητών, εργατών και αγροτών.
Ανάλογα συνθήματα έχουν αναγραφή στους τοίχους της πολυτεχνικής σχολής. «Οι φοιτητές είναι σύμμαχοι με τους εργάτες και τους αγρότες και μαζί τους θα φέρουν την βαθειά κοινωνική αλλαγή στην χώρα μας», «Ζήτω το φοιτητικό κίνημά μας συστατικό του αντιφασιστικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού», «Ελλάς, Ελλήνων ελευθέρων», «Οι Έλληνες δεν επιλέγουν τυράννους, αρνούνται την τυραννία», «Την ρωμιοσύνη μην της κλαις», «Όλοι θα ζήσουμε – εμείς στη φυλακή – εσείς στην εξουσία, εμάς μας θέλει ο λαός, εσάς σας θέλει η CIA».

ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο μεταξύ, το μεσημέρι, οι συγκεντρωθέντες ενέκριναν το ακόλουθο ψήφισμα:
«Χίλιοι πεντακόσιοι φοιτητές του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στο δικτατορικό καθεστώς που επιβλήθηκε στην χώρα μας εδώ και έξι χρόνια. Καλούμεν όλους τους φοιτητάς και τον ελληνικό λαό να μας συμπαρασταθή και να αγωνισθή μαζί μας».
Η κατάληψη του συγκροτήματος της πολυτεχνικής σχολής άρχισε από μια συγκέντρωση των φοιτητών της σχολής στο κυλικείο, που είχε σκοπό τη διαδήλωση διαμαρτυρίας για την παραπομπή και την καταδίκη από το πειθαρχικό συμβούλιο σε τρίμηνη αποβολή τεσσάρων φοιτητών της αρχιτεκτονικής. Μετά την μικρή αυτή συγκέντρωση η επιτροπή των φοιτητών της σχολής εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η εκλεγμένη επιτροπή των φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής δηλώνει προς όλους τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης, ότι η απάντηση της πρυτανείας στο ψήφισμα συμπαράστασης προς διωχθέντες συναδέλφους επιδιώκει να σπείρη σύγχυση για τους σκοπούς του ψηφίσματος αυτού. Όμως έχουμε να πούμε ότι οι φοιτητές αρνούμενοι και το τυπικό μέρος της καταδίκης που προβάλλεται αντιστέκονται αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια κάλυψης των ουσιαστικών λόγων του πειθαρχικού, που είναι η επιβολή βίας εναντίον των φοιτητών και ότι θα αγωνισθούν ενωμένοι εναντίον οποιουδήποτε πλαισίου που προσπαθεί να τους καταπιέση και να καταστείλη την δύναμή τους».

Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ
Η συγκέντρωση, με την προσέλευση φοιτητών και άλλων σχολών, μετετράπη γρήγορα από πολυτεχνειακή σε παμφοιτητική και όλοι, αφού συνεδρίασαν σε αίθουσα της αρχιτεκτονικής σχολής, απεφάσισαν την κατάληψη του κτιρίου. Αμέσως στην πίσω πλευρά της πολυτεχνικής σχολής έκαναν την εμφάνισή τους πανώ με συνθήματα: «Έξω οι Αμερικανοί», «Κάτω η Χούντα», «Ελεύθεροι φοιτητές». Ταυτόχρονα άρχισε η οργάνωση για την παραμονή των φοιτητών στο κτίριο της σχολής. Επιτροπές ανέλαβαν την φύλαξη των δύο εισόδων και ήλεγχαν τους προσερχομένους για να αποφύγουν τυχόν διείσδυση ατόμων μη φιλικών προς αυτούς. Παράλληλα μικρά ομάδα αντιφρονούντων εγκαταστάθηκε στο πίσω μέρος του κτιρίου, προκαλώντας τους εντός αυτού με αντισυνθήματα. Όταν ένας από τους αντιφρονούντες επεχείρησε να εισέλθη στην καταληφθείσα περιοχή προκάλεσε επεισόδιο και τελικά εγκατέλειψε την προσπάθειά του.
Το απόγευμα εξελέγησαν από τους συγκεντρωμένους επιτροπές για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων των φοιτητών. Η επιτροπή επισιτισμού ανέλαβε την προμήθεια τροφίμων με ένα ποσό 20.000 δρχ. που συγκεντρώθηκε από έρανο, ενώ άλλη επιτροπή ανέλαβε την εξεύρεση κεριών για την περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιτροπή αυτοάμυνας φρόντισε για την εξασφάλιση του κτιρίου από τυχόν επιθέσεις αντιφρονούντων. Τέλος δημιουργήθηκε γραφείο τύπου στο οποίο λειτουργούν δύο μικροί ραδιοφωνικοί πομποί που εκπέμπουν σε μεσαία κύματα καθώς και πολύγραφος για την εκτύπωση προκηρύξεων.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Στο μεταξύ η αστυνομία τηρεί επιφυλακτική στάση, χωρίς να επεμβαίνη. Αστυνομικοί με πολιτική περιβολή έχουν καταλάβει επίκαιρες θέσεις στον πανεπιστημιακό χώρο, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθή σε κεντρικά σημεία της πόλεως.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΑΘΗΝΩΝ
Σε ένδειξη συμπαραστάσεως, ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Αθηνών απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων θεωρεί ότι η κατάληψη του πολυτεχνείου από τους φοιτητές και η ενεργητική παρουσία των εργαζομένων σ’ αυτή, αποτελεί κατάκτηση για την κατοχύρωση της αυτονομίας των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τις προσπάθειες για την λειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα μας. Κατακτάται έτσι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι στον πανεπιστημιακό χώρο και καταξιώνεται ο κοινωνικός ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνίσταται στην ενεργητική παρουσία στα βασικά προβλήματα του τόπου.
Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων συμπαρατάσσεται στον αγώνα εναντίον της επέμβασης του ξένου και ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου, που εξασφαλίζουν με την αυταρχική και αυθαίρετη διακυβέρνηση. Η προσπάθεια του εργαζομένου λαού και η χρησιμοποίηση των διαδικασιών ελέγχου ανοίγει το δρόμο της κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης του ελληνικού λαού».

Η ΦΕΑΠΘ
Σχετικά με την κατάληψη της πολυτεχνικής σχολής, η ΦΕΑΠΘ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Φοιτητική Ένωσις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι κλαδικοί σύλλογοι λαβόντες γνώσιν των φοιτητικών γεγονότων των διαδραματιζομένων εις τον πανεπιστημιακόν χώρον και ειδικώτερον εις την πολυτεχνικήν σχολήν, δηλούν τα κάτωθι:
Α. Ουδεμίαν σχέσιν έχουν με όσα συμβαίνουν εις τον χώρον του πολυτεχνείου και τούτο διότι:
1) Η ΦΕΑΠΘ και οι κλαδικοί σύλλογοι ως εκ του καταστατικού των, σκοπόν έχουν την επίλυσιν και προώθησιν όλων των καθαρώς φοιτητικών αιτημάτων και μόνον, απαγορευομένης πάσης πολιτικοποιήσεως του έργου των και των αγώνων των.
2) Συνθήματα ως «114», «Έξω οι Αμερικανοί», «Η Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ», «Ζήτω η νεολαία Λαμπράκη», «Αγρότες, εργάτες, φοιτητές, όλοι στον αγώνα» και πολλά άλλα, ουδεμίαν σχέσιν έχουν με το καθαρώς εκπαιδευτικόν έργον το οποίον επιτελείται εις τον χώρον του πανεπιστημίου μας.
3) Τα ανωτέρω συνθήματα αλλά και ο τρόπος ενεργείας ωρισμένων φοιτητών παρουσιάζουν σαφώς το ποιόν και το πολιτικόν χρώμα της δράσεώς των. Είναι φανερόν πλέον ότι πρόκειται περί αναρχικών και κομμουνιστικών στοιχείων.
Β. Η ΦΕΑΠΘ και οι κλαδικοί σύλλογοι στιγματίζουν τας πάσης φύσεως φθοράς αι οποίαι εγένοντο εις το κτίριον της πολυτεχνικής σχολής. Θεωρούν απαράδεκτον την καταστροφήν ή φθοράν της ιδιοκτησίας του ελληνικού λαού, εν ονόματι του οποίου οι ταραχοποιοί τας πραγματοποιούν.
Γ. Πιστεύομεν και διαδηλούμεν ότι πρέπει να σεβασθώμεν τον μόχθον του φορολογουμένου Έλληνος ο οποίος καλύπτει τα έξοδα της εκπαιδεύσεώς μας. Πιστεύομεν και διαδηλούμεν ότι οι γονείς μας διά της εισαγωγής μας εις τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κοπιάζουν για να πραγματοποιήσουν τας σπουδάς μας και όχι να προβαίνομεν εις αναρχικάς ενεργείας. Πιστεύομεν και διαδηλούμεν ότι ο μόχθος και ο ιδρώτας των γονέων μας σκοπόν έχει την ολοκλήρωσιν της προσωπικότητός μας ως και την επιστημονικήν μας κατάρτισιν επ’ αγαθώ της ελληνικής κοινωνίας.
Καλούμεν τους γονείς μας, τους διδασκάλους μας και την διοίκησιν του πανεπιστημίου μας, τους συναδέλφους μας και όλον τον ελληνικόν λαόν να λάβουν θέσιν έναντι τοιούτων ενεργειών των οποίων το πολιτικόν χρώμα στιγματίζει τον Έλληνα και την ελληνικήν ιστορίαν.
Ας σταθώμεν έμπροσθεν των ευθυνών μας και ας εργασθώμεν όλοι μαζί δι’ εν καλύτερον μέλλον, δι εν ευτυχέστερον αύριον. Ας σταθώμεν και ας αντιμετωπίσωμεν την αναρχίζουσαν ολιγαρχίαν εις τον χώρον της πατρίδος μας.
Συνάδελφοι, συνεχίσατε τας σπουδάς, αναπτύξατε την προσωπικότητά σας ίνα καταστώμεν ικανοί και βασικοί συντελεσταί ενός εθνικού, κοινωνικού, οικονομικού και ευρύθμου πολιτικού μέλλοντος της ενδόξου και ελευθέρας πατρίδος μας».

ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ
Αργά την νύχτα, οι έγκλειστοι φοιτηταί απηύθυναν την ακόλουθη έκκληση στους διανοουμένους της χώρας:
«Καλούμε τους Έλληνες διανοουμένους να αποδείξουν ότι βρίσκονται στα προπύργια της ελεύθερης σκέψης. Έλληνες διανοούμενοι, τους καινούργιους αγώνες του λαού μας φωτίστε τους με το πνεύμα σας. Εκφράστε μέσα στα λόγια σας τους νέους αγώνες του λαού μας. Μεταδώστε πίστη για καλλίτερη ζωή. Σταθήτε δίπλα στον εργάτη, τον αγρότη, τον φοιτητή».
«Μακεδονία», 17 Νοεμβρίου 1973

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Στις 18 Νοεμβρίου, όταν δηλαδή μετά την εισβολή στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε ήδη επιβληθεί ο στρατιωτικός νόμος και είχε επανέλθει και η λογοκρισία, η «Μακεδονία» σε ένα πολύ μικρό δημοσίευμά της, κάτω από τον τίτλο «Εγκατέλειψαν το κτίριο της Πολυτεχνικής», αναφέρει τα εξής:
«Οι εγκλεισθέντες εις την πολυτεχνικήν σχολήν φοιτηταί του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εγκατέλειψαν το κτίριον περί την 6ην πρωινήν χθες.
Προηγουμένως προσήλθεν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πλημμελειοδικών κ. Παπαδέλης, ο πρύτανις του πανεπιστημίου κ. Σδράκας και ο αστυνομικός διευθυντής κ. Παπανικολάου, οι οποίοι εκάλεσαν τους φοιτητάς να εκκενώσουν το κτίριον».

Σχολιάστε