My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η εναλλακτική πρόταση για…

…μια πλατιά κοινωνική συμμαχία.

Του Γιώργου Θεοδοσιάδη*


Αν και η βαριά σκιά της πανδημίας δεν έχει φύγει πάνω από τις κοινωνίες μας, η συζήτηση για την επόμενη μέρα είναι μια λογική και υγιής αντίδραση των ανθρώπων. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όταν έχουμε τη σωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων δεκαετιών και τη γνώση των αδιεξόδων στα οποία μας έχουν οδηγήσει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ο άναρχος ληστρικός καπιταλισμός. Οι ανισότητες μεγεθύνονται, το περιβάλλον καταστρέφεται και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δουλεύει περισσότερο, απολαμβάνει λιγότερα, και καταλήγει να χρωστάει όλο και πιο πολλά.

Όμως παράλληλα με την εμπειρία από το παρελθόν, έχουμε και τις προκλήσεις του μέλλοντος όπως αυτές παρουσιάζονται μέσα από τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση και την κλιματική αλλαγή. Η διαχείριση του σήμερα και η οργάνωση της απάντησής μας σε αυτές τις προκλήσεις θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις της βαθιάς συντήρησης οι οποίες συνεχώς αναπαράγουν το αφήγημα ότι οι ανισότητες και η μεγέθυνση τους είναι σχεδόν φυσικό φαινόμενο, ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η ανασφάλεια και το χαμηλό κόστος εργασίας οδηγούν στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη από την οποία όλοι θα είναι κερδισμένοι και ότι οι απαντήσεις στις προκλήσεις του αύριο θα πρέπει να αφεθούν και αυτές στο αόρατο χέρι και τις κυρίαρχες δυνάμεις της αγοράς που θα φροντίσουν για το καλό όλων. Παρωχημένα αφηγήματα τα οποία επικράτησαν στο παρελθόν και οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Εκπρόσωπος αυτών των πολιτικών στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με το νομοθετικό και κυβερνητικό της έργο να αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο.

– Ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας ( κατάργηση του λόγου απόλυσης, αντεργατικό νομοσχέδιο)

-Υποβάθμιση δημόσιων αγαθών (μείωση εισακτέων, κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, άρνηση ουσιαστικής επένδυσης στο ΕΣΥ, προαναγγελία κατάργησης δομών υγείας)

-Συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων (πτωχευτικός κώδικας, σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, Έκθεση Πισσαρίδη).

Ταυτόχρονα, σαν μια συντηρητική παράταξη με έντονη ροπή στον λαϊκισμό, συμπληρώνει το αφήγημά της προσεγγίζοντας με έναν στρεβλό τρόπο τις παραδοσιακές αξίες ενός σημαντικού αριθμού πολιτών και εφαρμόζει πολιτικές με μεγάλες δόσεις αυταρχισμού, ψευδό-ασφάλειας, πατριδοκαπηλίας και μισαλλοδοξίας.

Υπάρχει όμως και η σαφής και συνεκτική εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία που φιλοδοξεί να συσπειρώσει όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πιστεύουν ότι μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας, την κοινωνία μας και το παραγωγικό μας μοντέλο με έναν πιο αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και τους καλούμε να διαβάσουν τους βασικούς άξονες των προγραμματικών μας θέσεων οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε εφαρμόσιμες πολιτικές και σε μια επόμενη μέρα με καλύτερες και δικαιότερες συνθήκες.

Κυρίαρχο στοιχείο της εναλλακτικής πρότασης είναι ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα έχει στο κέντρο του την ασφαλή, καλά αμειβόμενη και υπό καλές συνθήκες εργασία. Μια προοπτική που δεν είναι ζήτημα μια μέρας ή μιας πολιτικής απόφασης αλλά μπορεί να έρθει μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο. Στηρίζοντας το εργατικό δυναμικό και την επιχειρηματικότητα που μπορούν να οδηγήσουν σε παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας· σε εξωστρεφή παραγωγή που δεν θα επιδιώκει την ανταγωνιστικότητα στο πεδίο της τιμής αλλά στο πεδίο της ποιότητας και της καινοτομίας. Με εργαλεία την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το ΕΛΙΔΕΚ, με τον σωρευμένο πλούτο γνώσης των Ελλήνων επιστημόνων και χωρίς να αφήνουμε πίσω την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αλλά επενδύοντας στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Διευρύνοντας την παραγωγική βάση στην κατεύθυνση των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και των καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας θα δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών της εσωτερικής αγοράς με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλη την οικονομία και την κοινωνία.

Στα μεγάλα ζητούμενα της Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης, τα οποία αποκτούν σε ό,τι αφορά το περιβάλλον χαρακτηριστικά επιβίωσης για τον άνθρωπο, απαντάμε μέσα από πολιτικές που θα τους συμπεριλαμβάνουν όλους και δεν θα αφήνουν κανέναν πίσω. Προτείνουμε την επένδυση σημαντικών πόρων στις ενεργειακές κοινότητες, στην αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών και στις δομές της κυκλικής οικονομίας καθώς η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να υπηρετηθεί μόνο μέσα από γιγάντια πάρκα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεν πρέπει να αφορά λίγους. Στο πεδίο της ψηφιακής μετάβασης είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε την διάχυση της γνώσης σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη πρόνοια για τους ανθρώπους οι οποίοι στερούνται πρόσβασης ακόμα και στα απαραίτητα εργαλεία. Να αντιληφθούμε ότι δεν είναι πολυτέλεια να έχουν υπολογιστή και δίκτυο τα παιδιά σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Ηλεία ή στο Κιλκίς αλλά ανάγκη για την οποία πρέπει να προνοεί η πολιτεία.

Αυτονόητα, κυρίαρχο ρόλο σε μια κοινωνική οργάνωση με δικαιότερες δομές και με προοδευτική στόχευση οφείλουν να έχουν οι παροχές δημόσιων αγαθών υψηλού επιπέδου σε όλους τους πολίτες. Η επένδυση στην παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος είναι κεντρική πολιτική επιλογή με συγκεκριμένο στόχο την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών διαθέσιμων σε όλους. Η εμπειρία της πανδημίας, με την καθοριστική συμβολή του ΕΣΥ, πρέπει να είναι οδηγός για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε την υγεία και την παιδεία, ως κοινωνικά αγαθά και όχι ως καταναλωτικά προϊόντα. Μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Δίκτυο Ολοκληρωμένης Υγειονομικής και Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας, το νέο Κοινωνικό Εισόδημα, την επένδυση και αναβάθμιση του σχολείου για όλους, και όχι για λίγους τυχερούς ή έχοντες, μπορούμε να πετύχουμε την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για πολίτες περιοχών όπως το Κιλκίς, οι οποίοι πληρώνουν μεγάλο κόστος για την έλλειψη υποδομών σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η πρόνοια.

Με την κατάθεση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανοίγει ένας διάλογος με την κοινωνία και μια πρόσκληση σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν, να ασκήσουν κριτική και να συμβάλλουν στην αλλαγή η οποία είναι πλέον αναγκαία. Μία αλλαγή με περιεχόμενο, στόχευση και σχέδιο για την υλοποίησή της. Μία αλλαγή που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα διαπνέεται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης , της ισότητας και της αλληλεγγύης και θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας.

*Αναπληρωτής συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νομού Κιλκίς

Σχολιάστε