My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πρόταση Ειρήνης για το επίδομα θέρμανσης

Την υπαγωγή του νομού Κιλκίς στην Α’ Κλιματική Ζώνη, σε σχέση με το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, ζητά η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Κάνοντας λόγο για δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών για το πως θα ανταποκριθούν στις ανάγκες θέρμανσης, ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου, η κ. Αγαθοπούλου κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών τονίζοντας ότι οι κλιματικές συνθήκες του νομού, που σε συνδυασμό με τις αυξήσεις του πετρελαίου αλλά και του ρεύματος και με την κατάργηση από την Κυβέρνηση του κοινωνικού μερίσματος, επιβαρύνουν δυσανάλογα τα νοικοκυριά ή και κινδυνεύουν να τα αφήσουν χωρίς θέρμανση κατά τη διάρκεια μια μακράς ψυχρής περιόδου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο καταβάλλεται κάθε χρόνο με βάση γεωγραφικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αποτελεί σημαντικότατο βοήθημα για εκατομμύρια συμπολίτες μας, ειδικά σε μια περίοδο που το διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό διαρκώς μεταβάλλεται όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου και επηρεάζεται η εγχώρια αγορά, με σημαντικό αντίκτυπο στον ετήσιο προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, αυτή είναι ενταγμένη στη Β’ Κλιματική Ζώνη, σύμφωνα με τα γεωγραφικά κριτήρια του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης (ΦΕΚ Β’ 5864/28.12.2018 – ΠΟΛ. 1236/2018), την ώρα που όμορες περιοχές με τις ίδιες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι ενταγμένες στην Α’ Κλιματική Ζώνη. Πιο ειδικά, η ΠΕ Κιλκίς, περιοχή στα βόρεια σύνορα της χώρας, με μεγάλους ορεινούς όγκους (δυτικά το βουνό Πάικο, ανατολικά το όρος Κρούσια και βόρεια το όρος Μπέλλες), που καλύπτουν και τους δύο Δήμους, Κιλκίς και Παιονίας, έχει όμοιες θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας με άλλες ΠΕ, που ανήκουν στην Α’ Ζώνη, όπως ΠΕ Σερρών, Ιωαννίνων κλπ. Οι ανάγκες για θέρμανση ξεκινάνε από τα μέσα του φθινοπώρου και φτάνουν μέχρι τα μέσα της άνοιξης, με τις θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριος-Μάρτιος) να κυμαίνονται στους ~0°C.

  • Επειδή οι μέσες θερμοκρασίες στην ΠΕ Κιλκίς κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με ΠΕ που είναι ενταγμένες στην Α’ Κλιματική Ζώνη.
  • Επειδή υπάρχουν πολλά ορεινά δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα στην ΠΕ Κιλκίς, τόσο στο Δήμο Κιλκίς όσο και στο Δήμο Παιονίας, παρότι οι Δήμοι δεν είναι χαρακτηρισμένοι «ορεινοί».
  • Επειδή πολλοί είναι οι κάτοικοι, που το τελευταίο διάστημα έχουν καταφύγει σε εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης της οικίας τους με την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, που με τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι πλέον ασύμφορες.
  • Επειδή τα προηγούμενα χρόνια στον ετήσιο προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού συνυπολογιζόταν και το κοινωνικό μέρισμα που καταβαλλόταν τους χειμερινούς μήνες και βοηθούσε στην κάλυψη και των αναγκών θέρμανσης, ενώ φέτος φαίνεται πως δεν θα δοθεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σκοπεύετε να επανεξετάσετε γενικά τα γεωγραφικά κριτήρια και ειδικά για το Κιλκίς να εξετάσετε την ένταξή του στην Α’ Κλιματική Ζώνη;
  2. Σκοπεύετε να επανεξετάσετε τη διεύρυνση και των υπόλοιπων κριτηρίων (περιουσιακά, οικονομικά, κοινωνικά) των δικαιούχων του επιδόματος;
  3. Σκοπεύετε να επανεξετάσετε την αύξηση κατά νοικοκυριό της επιδοτούμενης ποσότητας πετρελαίου καθώς και της αύξησης του ποσού επιδότησης ανά λίτρο;
  4. Σκοπεύετε να μεριμνήσετε θετικά, ειδικά, για ορεινές περιοχές, που ανήκουν σε δήμους, μη χαρακτηρισμένους ως ορεινούς;”

Σχολιάστε