My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η απαξίωση της ταυτότητάς μας

Του Δημήτρη Αγαθόπουλου.


Λαμπρός ο εορτασμός της επετείου της ιστορικής μάχης στο Κιλκίς την 21η Ιουνίου του 2013. Και έτσι πρέπει να είναι.

Για όσους γνωρίζουν την ιστορία του τόπου μας και γενικότερα της Μακεδονίας κατά την περίοδο μέχρι την λήξη των βαλκανικών πολέμων και το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την σπουδαιότητα των χώρων που έλαβαν χώρα διάφορες μάχες αλλά ούτε  των μνημείων  και των μουσείων που αποτυπώνουν την ιστορική μνήμη για τις επόμενες γενιές.

Αφορμή αυτού του άρθρου ήταν η εικόνα που παρουσιάζουν οι χώροι προσβασιμότητας στους ιστορικούς τόπους στον λόφο του Ηρώου στο Κιλκίς και στα μνημεία των μαχών κατά την περίοδο του τέλους του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή της Δοϊράνης, σήμερα.

Επειδή , όπως λέγεται μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, αυτές τις εικόνες σας τις επισυνάπτω με φωτογραφικό υλικό από τις παραπάνω περιοχές.  Εικόνες διαχρονικά απαράδεκτες οι οποίες πολύ σύντομα πρέπει να πάρουν ένα τέλος. Οι δρόμοι αυτοί σε τίποτε δεν προϊδεάζουν τον επισκέπτη ότι προσέρχεται σε  ιστορικούς τόπους ΄μαχών,  η σπουδαιότητα των οποίων αποτυπώνεται ακόμη και στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Βουλή των Ελλήνων.

Κάποιοι, ίσως οι περισσότεροι, δεν θα δώσουν και μεγάλη σημασία, τόσα και τόσα άλλα προβλήματα μας περιτριγυρίζουν, με αυτά θα ασχολούμαστε; Θα πουν.  Ίσως δεν θα έχουν και άδικο, διότι σε περιόδους ανέχειας, ανεργίας και αβεβαιότητας για το μέλλον η καθημερινότητα έχει μεγαλύτερη σημασία.

Η δική μου παρέμβαση όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάσταση που περιγράφω παραπάνω, έχει να κάνει με κάτι πολύ σοβαρό, δηλαδή με την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, ως Δήμος και ως πόλη του Κιλκίς. Αυτοί οι χώροι είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητά μας. Όταν  εσύ ο  ίδιος, ως Δήμος ή ως Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς,  απαξιώνεις αυτά που σε προσδιορίζουν στην μνήμη των ανθρώπων σημαίνει ότι δεν έχεις κατανοήσει την σπουδαιότητά τους ή απλώς αδιαφορείς και δεν είναι στις προτεραιότητές σου.

Μέχρι στιγμής τα μνημεία αυτά δεν υπάρχουν στους τουριστικούς χάρτες της χώρας και είναι ελλιπής έως ανύπαρκτη η σήμανση που οδηγεί σε αυτά.

Ελπίζω ότι, είτε ως εμβαλωματικά  έργα είτε ως προγραμματιζόμενα, θα αποκατασταθεί η περιοχή αισθητικά και λειτουργικά. Έτσι τιμάς τους νεκρούς σου και αξιοποιείς τα ταυτοτικά σου χαρακτηριστικά.

Για του λόγου τω αληθές κάντε μια βόλτα να δείτε το Βρετανικό μνημείο στην Δοϊράνη εσωτερικά και δείτε και τους χώρους και δρόμους προσβασιμότητας εξωτερικά. Θα καταλάβετε την διαφορά.

Αντικείμενο συζήτησης και διεκδίκησης, για τα παραπάνω έργα, πρέπει να γίνεικαι στις Τοπικές Κοινότητες Κιλκίς και Δοϊράνης.

Σχολιάστε