My Twitter Feed

17 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Για Πρέσπες θέλουν δημοψήφισμα

*Η ομιλία Γκουντενούδη στη κοινή συνεδρίαση.

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών, ζητά το ψήφισμα της κοινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στη Περιφέρεια.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, καλούνται, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Το Ψήφισμα

«Ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία των Προέδρων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης όλης της Μακεδονίας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας) αλλά και των τοπικών φορέων (Ιερές Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια κ.ά.), πραγματοποίησαν σήμερα κοινή συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων και κατέληξαν στα εξής:

Η «συμφωνία των Πρεσπών» (17.6.2018) συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.

Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.

Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το σφετερισμό της Ιστορίας, της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος της Μακεδονίας.

Όλοι οι παραπάνω:

1.Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη «συμφωνία των Πρεσπών».

2.Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια «συμφωνία» και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.

3.Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

4.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων.

5.Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Η ομιλία του δημάρχου Παιονίας, Χρήστου Γκουντενούδη

Η σημερινή κοινή συνεδρίαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με την ΠΕΔ αλλά και τα δημοτικά συμβούλια, σηματοδοτεί μια νέα περίοδο.

Η Αυτοδιοίκηση βάλλεται από παντού και κυρίως από τις κυβερνητικές παλινωδίες, οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν στο σύνολο τους θα καταργήσουν ουσιαστικά και την τοπικότητα αλλά και το αυτοδιοίκητο.

Η κυβέρνηση με το καινούριο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει, θέλει να πετύχει δύο στόχους.

Να ελέγξει την Αυτοδιοίκηση με τα κομματικά στελέχη της τα οποία μέχρι τώρα έχουν μηδενική απήχηση στις τοπικές κοινωνίες και από την άλλη να μεταφέρει τη λήψη των αποφάσεων από τοπικό επίπεδο σε κεντρικό.

Η απλή αναλογική όμως θα διαλύσει την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς θα καταστήσει τους δήμους βραδυκίνητους και γραφειοκρατικούς οργανισμούς με μειωμένη δυνατότητα λήψης αποφάσεων.

Όπως έχω ξαναπεί, θέλουν να κάνουν τους δήμους πολιτιστικούς συλλόγους.

Σήμερα λοιπόν κυρίες και κύριοι μαζευτήκαμε εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στην συμφωνία που υπέγραψε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με τον σκοπιανό ομόλογο του κ. Ζάεφ και η οποία συμφωνία είναι αντίθετη όχι μόνο στα συμφέροντα της χώρας αλλά στην ιστορία και την αλήθεια.

Εμείς ως Μακεδόνες και ως Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να διατρανώσουμε την βούληση μας για να αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας μας.

Το όνομα της Μακεδονίας ανήκει στους έλληνες κατοίκους της Μακεδονίας και δεν δύναται να καταστεί αντικείμενο σφετερισμού από ένα οψιγενές και υπό συγκρότηση ακόμη έθνος.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την παραχώρηση όχι μόνο του ονόματος της Μακεδονίας μας αλλά έφθασαν ακόμη και στο σημείο να δώσουν και την εθνικότητα και την γλώσσα!

Πράγματα αδιανόητα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που περνάνε αντιλαϊκά και φοροεισπρακτικά μέτρα τα οποία στην κυριολεξία εξαφανίζουν τα εισοδήματα του κόσμου.

Για να μην πούμε και για την τοπική αυτοδιοίκηση την οποία κρατούν καθημαγμένη περικόπτοντας συνεχώς πόρους είτε μεταφέροντας στο κεντρικό κράτος πόρους που συνταγματικά θα έπρεπε να ανήκουν στου δήμους.

Κύριε Πρόεδρε της ΠΕΔ και κύριε Περιφερειάρχα,

Ήμασταν από εκείνους που είχαμε εισηγηθεί από την πρώτη στιγμή ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κοινές συνεδριάσεις και των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των δημοτικών συμβουλίων της περιφέρειας.

Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να προτάξουμε το συμφέρον του τόπου μας απέναντι σε όσους το επιβουλεύονται τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας μας.

Πλέον με την τόσο ενδοτική στάση της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων όσο και του προσφυγικού μας κάνουν να πιστεύουμε ότι τίποτα δεν είναι αθώο.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση έχουν παραχωρήσει στους γείτονες μας περισσότερα ακόμη κι από αυτά που εκείνοι ζητούσαν.

Η κυβέρνηση έκανε άμεσα δεκτά όλα τους τα αιτήματα.

Εκχωρήσανε το μοναδικό μας διαπραγματευτικό όπλο που είναι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα χωρίς να απαιτήσουνε να κάνει και η άλλη πλευρά κάποιες υποχωρήσεις.

Και για να είμαστε ξεκάθαροι.

Κι εμείς ως αυτοδιοίκηση και ως παραμεθόριοι δήμοι είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων γειτονίας και μάλιστα το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Στηρίζουμε την ένταξη των γειτόνων μας στους υπερεθνικούς οργανισμούς και υποστηρίζουμε την οικονομική τους ανάπτυξη ώστε να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των εθνικών μας δικαίων και των κεκτημένων μας.

Φίλες και φίλοι,

Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έρχεται μαζί με το νέο μνημόνιο διαρκείας που ψήφισε η κυβέρνηση, τις περικοπές και την υπερφορολόγηση και φυσικά μαζί με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Δεν είμαστε καχύποπτοι ούτε και συνομωσιολόγοι  όταν φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν συνδέσει την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας με τις εξελίξεις στην οικονομία, την δεκαετή παράταση αποπληρωμής αλλά και με το προσφυγικό.

Άλλωστε δικά τους στελέχη ήταν εκείνα που υποστήριζαν ότι υπήρξε ένα Deal μεταξύ των εθνικών θεμάτων και της οικονομίας.

Έχουμε γίνει κουραστικοί εμείς οι δήμαρχοι των περιοχών που έχουν δεχθεί τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα με το να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια.

Όμως δεν έχουμε εισακουσθεί.

Μέχρι τώρα από την αρχή που ενέσκηψε η προσφυγική κρίση, δεν υπήρξε η εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας.

Για παράδειγμα ο δικός μας δήμος, ο Δήμος Παιονίας, έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες ροές πληθυσμών χωρίς όμως να έχει λάβει την απαιτούμενη υποστήριξη από την πολιτεία.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι δήμοι της χώρας και ο δικός μας δήμος στάθηκαν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου και των περιστάσεων, προστατεύοντας την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη και την εθνική μας ταυτότητα.

Εμείς λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ως αυτοδιοίκηση και ως θεσμός δείξαμε το δρόμο.

Καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, συντονίσαμε τις δομές μας αλλά και την κοινωνία των πολιτών και καταφέραμε να καλύψουμε με επάρκεια και αξιοπρέπεια τα κενά της πολιτείας.

Δεν μπορεί όμως οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες υφίστανται όλο το βάρος από την κρίση να μην συμμετέχουν στην οργάνωση και το σχεδιασμό της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Μας καθιστούν μέρος του προβλήματος ενώ εμείς επιδιώκουμε να είμαστε, και είμαστε καθημερινά, μέρος της λύσης.

Η κρίση αυτή πρέπει να γίνει μια ευκαιρία.

Ευκαιρία να προτάξουμε και να προκρίνουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και αξιοποίησης των ευκαιριών.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει επαναλαμβάνω ξεπουλώντας τα εθνικά μας δίκαια αλλά ούτε και δεχόμενοι συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα μας για πάντα.

Η Πατρίδα μας θα πρέπει να απαιτήσει από τους εταίρους μας στην ΕΕ να εφαρμοστούν τα συμπεφωνημένα όσον αφορά το προσφυγικό και φυσικά  χωρίς να το χρησιμοποιήσουν ως αντάλλαγμα.

Θα είναι απαράδεκτο η χώρα μας να γίνει εκ νέου αποθήκη ψυχών με αντάλλαγμα ένα αμφίβολο κέρδος από κάποια επιμήκυνση μέρους του χρέους ή κάποιο καινούριο δάνειο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει τόπος μετεγκατάστασης προσφύγων και γι αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να πιέσει για την αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ ώστε το προσφυγικό ζήτημα να τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις που είναι ευρωπαϊκές.

Δεν αρκεί μονάχα να ενισχυθούν οι δομές φιλοξενίας στη χώρα μας.

Ήδη και μόνο στο άκουσμα της έλευσης νέων προσφυγικών ροών, οι τοπικές κοινωνίες είναι ανάστατες.

Ήδη έχει αυξηθεί η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα καθώς οι προσφυγικοί και μεταναστευτικοί πληθυσμοί εντός των χώρων φιλοξενίας είναι παντελώς ανομοιογενής όσον αφορά τη θρησκεία και την εθνικότητα.

Φίλες και φίλοι συνάδελφοι,

Θεωρώ ότι έστω και την ύστατη αυτή στιγμή υπάρχουν οι εφεδρείες και η δυναμική ώστε να ξεκινήσουμε επιτέλους μια σοβαρή προσπάθεια.

Εμείς, οι λειτουργοί της αυτοδιοίκησης θέτουμε για μια ακόμη φορά τους εαυτούς μας και τους οργανισμούς που διοικούμε στην διάθεση της Πολιτείας για μια αποτελεσματική διαχείριση στο πλαίσιο της Εθνικής Προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σχολιάστε