My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Εφ’ όλης της ύλης και..

Pappas Tasos1-001…για όλους.

Του Τάσου Παππά.


Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι εύκολος στόχος. Δεν κάθεται στ’ αυγά του, μιλάει πολύ, λέει ενοχλητικά πράγματα και ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία εναντίον της στρατηγικής της λιτότητας.

Κάποιοι τον αποκαλούν προδότη, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τον απειλούν με εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή και Ειδικά Δικαστήρια για να διαπιστωθεί αν λειτούργησε βάσει σχεδίου (δικό του ή σε συνεργασία με τον Τσίπρα) ή ήταν απλώς αδέξιος στη διαχείριση της κατάστασης.

Εσχάτως στην ομάδα των επικριτών τού πρώην υπουργού Οικονομικών εντάχθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεσμεύτηκε δημοσίως ότι αν εκλεγεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα αφήσει το θέμα των capital controls να ξεχαστεί. Μακάρι να μην είναι ακόμη μια υπόσχεση σαν κι αυτές που συνηθίζουν να εκτοξεύουν οι πολιτικοί για να ικανοποιήσουν το ακροατήριό τους και ειδικότερα εκείνο το κομμάτι που διψάει για αίμα (των αντιπάλων του φυσικά).

Το σωστό βεβαίως είναι να διερευνηθεί όλη η περίοδος των μνημονίων. Γιατί και πώς μπήκαμε στα μνημόνια, ποιος ευθύνεται, υπήρχε εναλλακτική λύση, ποια λάθη έγιναν από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους δανειστές στη σύνταξη και την εφαρμογή των προγραμμάτων «διάσωσης», το PSI ήταν σωτήρια ή καταστροφική επιλογή, γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι λίστες με τους φοροφυγάδες;

Μια τέτοιου τύπου συζήτηση όμως, είναι βέβαιο ότι δεν θα βόλευε ούτε τη Ν.Δ. του Σαμαρά ούτε το ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης ούτε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν κορυφαίος υπουργός, υλοποίησε με φανατισμό τα μνημόνια και υπερηφανευόταν για τις επιδόσεις του, όπως άλλωστε και ο σύμμαχος του στην κούρσα της διαδοχής Αδωνις Γεωργιάδης.

Και δεν θα τους βόλευε γιατί εκτός από τις δικές τους διαχρονικές ευθύνες θα αποκαλύπτονταν και οι ευθύνες των πιστωτών: σφύριζαν αδιάφορα βλέποντας τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας την πενταετία Καραμανλή, έσωσαν τις τράπεζές τους αδιαφορώντας για τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, φόρτωσαν με χρέος την ελληνική οικονομία, επέβαλαν τα capital controls, ετοίμαζαν Grexit, οργάνωσαν πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2015.

Kι αυτό δεν το θέλουν ούτε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ούτε ο Σόιμπλε γιατί θα τους χάλαγε τη λιπαρή φιλολογία που διακινούν με νοσηρή μανία για την καλή Ευρώπη που προστάτευσε την Ελλάδα και τον κακό ΣΥΡΙΖΑ που σταμάτησε βιαίως την πορεία προς την ανάπτυξη και έβαλε τη χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει βρεθεί ούτε ένας παράγοντας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να πει κάτι αρνητικό για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Αν όμως καλέσουν τον Βαρουφάκη να «λογοδοτήσει» για το επτάμηνο των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να περιμένουν και οι εδώ και οι έξω ότι θα δουν το φως το δημοσιότητας οι συζητήσεις στο Eurogroup, τις οποίες, όπως δήλωσε ο Βαρουφάκης, έχει μαγνητοφωνήσει.Υποψιάζομαι ότι θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ανάγωγα

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση του ασφαλιστικού είναι να πηγαίνει στο σύστημα ένα μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν τη λες και πρωτότυπη ιδέα. Το ίδιο έχει υποστηρίξει και η κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν ξέρουμε τις διαθέσεις των δανειστών. Το ερώτημα είναι το εξής: «Θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση αν αυτή αποφασίσει να επιμείνει, φτάνοντας ακόμη και στη σύγκρουση με τους θεσμούς;». Εκεί θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε