My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ευρεία σύσκεψη για τις πλημμύρες

Η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συνήλθε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, υπό την προεδρία του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη,με σκοπό τη συμπαράταξη των συναρμοδίων φορέων στην αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Στην πρώτη εναρκτήρια συνάντηση του Οργάνου καταγράφηκαν προτάσεις συνδρομής κάθε υπηρεσίας που εμπλέκεται σε επίπεδο πρόληψης – καταστολής και αποκατάστασης ενώ επισημάνθηκαν οι ενέργειες και τα μέσα εξοπλισμού που θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου δράσεων πολιτικής προστασίας με την κωδική ονομασία ‘’Δάρδανος’’.

Από τις τοποθετήσεις των φορέων που συμμετείχαν στη συζήτηση προέκυψαν χρήσιμες παρατηρήσεις για την κατάσταση του οδικού, αγροτικού και δασικού δικτύου και για τα προβληματικά σημεία που πλημμυρίζουν από την υπερχείλιση των παραποτάμων του Γαλλικού κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων. Ως τέτοια αναφέρθηκαν από τον Διοικητή της Τροχαίας Κιλκίς Ευστάθιο Κουρτίδη οι δρόμοι του Λειψυδρίου, της Ποταμιάς, του Γαλλικού, του Σεβαστού, της Επταλόφου και του Μεταξοχωρίου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η Τροχαία τοποθετεί κώνους και απαγορεύει προσωρινά την οδική κυκλοφορία στα σημεία υπερχείλισης.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κιλκίς Κωνσταντίνος Τσάγκαλος επέστησε την προσοχή στα μπαζωμένα ρέματα, για τη διαχείριση των οποίων υπεύθυνη είναι η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, καθώς και σε ρέματα που έχουν να καθαριστούν πολλά χρόνια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία όπως ανέφερε, ζει ακόμη στο ρυθμό της αντιπυρικής περιόδου, υπό την έννοια της συνεχούς ενασχόλησής της με την κατάσβεση των πυρκαγιών, ολοκληρώνει σύντομα το σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμυρικά επεισόδια, στον οποίο έχουν θέση το προσωπικό της υπηρεσίας, μηχανήματα και συνεργεία άντλησης υδάτων. Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό

η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία ‘’Πόντος’’, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπός της Βασίλειος Ρίζος, συνεισφέρει με δύο λόχους πενήντα πέντε ατόμων, υδροφόρες, ηλεκτρικές γεννήτριες, οχήματα μηχανικού και ειδικά οχήματα ενώ το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς διαθέτει δώδεκα εθελοντές εκπαιδευμένους στην αντιμετώπιση πλημμυρών 24ώρες το 24ωρο. Παρά την ανεπάρκεια σε ανθρώπινους πόρους και οχήματα το Δασαρχείο Κιλκίς, όπως διαβεβαίωσε ο δασολόγος Βλαδίμηρος Κωνσταντινίδης θα συνδράμει με κάθε τρόπο. Σημείωσε δε ότι τα υπολείμματα σε περιοχές υλοτόμησης, φέτος, έχουν συλλεγεί από κατοίκους παραδασόβιων οικισμών που έχουν άδεια από την δασική υπηρεσία και τούτο καθιστά μηδαμινή την απειλή να παρασυρθούν φερτές ύλες και να φράξουν γέφυρες επιδεινώνοντας την πλημμυρική ροή.

Τέλος, ως προς την επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου Κιλκίς, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης τόνισε ότι το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα με συντηρημένο το στόλο των επτά διαθέσιμων μηχανημάτων έργου που διαθέτει για τις περιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων και με ανθρώπινο δυναμικό. Σε εξέλιξη είναι δύο εργολαβίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών που αφορούν ασφαλτικά έργα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ανέστης Πογέλης και συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που σημειωθούν καταστροφές από πλημμύρες σε δρόμους, η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να τις αποκαταστήσει.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημήτρης Θεοδωρίδης είπε ότι έχει προβλεφθεί σε κωδικό του Δήμου πίστωση για υλικές αποκαταστάσεις και ότι η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας έχει χαρτογραφήσει ευάλωτες ομάδες πληθυσμού σε περίπτωση που αυτές χρειαστούν βοήθεια σε ένα έντονο πλημμυρικό φαινόμενο.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Καραμπίδης αναφερόμενος στις προληπτικές ενέργειες της Δημοτικής Επιχείρησης τόνισε ότι η επέκταση του δικτύου ομβρίων υδάτων μέσα στην πόλη του Κιλκίς έχει βελτιώσει την απόδοσή του και τούτο φάνηκε στις τελευταίες βροχοπτώσεις. Η ΔΕΥΑΚ έχει προχωρήσει στον καθαρισμό των φρεατίων στο Κιλκίς και σε σχάρες απορροής σε χωριά και έχει ζητήσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα για την αποσύνδεση των υδρορροών οικοδομών από το αποχετευτικό δίκτυο σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης (οδός Πολυτεχνείου και περιοχή Ζωοπάζαρου) η επιβάρυνση του οποίου από τις υδρορροές έχει ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση λυμάτων. Συνέστησε δε στους φορείς να παρακολουθούν την πρόγνωση καιρού στον ιστότοπο της ΔΕΥΑΚ η οποία σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενημέρωσης και προειδοποίησης για τις καιρικές συνθήκες.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου έγινε επίσης αναλυτική ενημέρωση για την προετοιμασία των φορέων της Πολιτικής Προστασίας σε ότι αφορά την εκδήλωση χιονοπτώσεων.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης συνόψισε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης εστιάζοντας στην έγκαιρη παρέμβαση και στο σωστό συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών στην Πολιτική Προστασία, κύρια μέριμνα της οποίας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και δευτερευόντως της ανθρώπινης περιουσίας.

Σχολιάστε