My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για εργαζόμενους ΕΛΓΟ

elgo_dimitraΕρώτηση για τους εργαζόμενους του Οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ απηύθηναν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ.

Η ερώτηση: 

Ο ΕΛΓΟ δημιουργήθηκε εδώ και δύο χρόνια από τη συνένωση των οργανισμών ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΛΟΓΑΚ, ΟΓΙΕΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ. Πρόκειται για οργανισμούς με αρμοδιότητες την έρευνα στον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα, τους ελέγχους και την πιστοποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, την εκπαίδευση και κατάρτιση αγροτών – κτηνοτρόφων, τον έλεγχο του γάλακτος και του κρέατος κ.ά.

Σήμερα, μετά από δύο χρόνια, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι αρμοδιότητες του οργανισμού βρίσκονται στον αέρα. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός από την κρατική χρηματοδότηση (λειτουργικά – μισθοδοσία) μειώνεται, οργανόγραμμα που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και να περιγράφει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες ακόμα δεν υπάρχει, υπηρεσίες υπολειτουργούν.

Ταυτόχρονα είναι σαφές, ότι στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες, υποβαθμίζοντας παρεχόμενες υπηρεσίες (π.χ. ελέγχους και στοιχεία για γάλα και κρέας κ.ά.) ώστε αυτές οι υπηρεσίες να γίνονται από ιδιώτες και να επιβαρύνουν τον αγρότη ή μικροεπαγγελματία. Έτσι εξασφαλίζει τις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιωτικοποιώντας άμεσα ή κλείνοντας, μια σειρά δομές. Ιδιαιτέρα στον τομέα της έρευνας η κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο πλήρους παράδοσής της στα επιχειρηματικά συμφέροντα και μεγαλοεργολάβους από μια σειρά από νομοθετήματα και ενέργειες (π.χ. συρρίκνωση ΕΛΟΓΑΚ). Επίσης, η παραμονή στην ΕΕ και υλοποίηση της ΚΑΠ έχει επιφέρει απανωτά χτυπήματα στη μικρομεσαία αγροτιά και έχει επιταχύνει τη συγκέντρωση σε μια σειρά φυτικών και ζωικών τομέων (π.χ. αγελαδοτροφεία, πτηνοτροφεία κ.ά.).

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα;
  • Έχει σκοπό η κυβέρνηση να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της έρευνας στον αγροτικό τομέα, της κατάρτισης – εκπαίδευσης των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων, τους ελέγχους στα αγροτικά προϊόντα χωρίς ιδιώτες;”

 Οι βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης

Σχολιάστε