My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση για τα αρωματικά φυτά

Ο βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, απηύθυνε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, την ακόλουθη ερώτηση με θέμα την «ένταξη της καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην προκήρυξη των Βιολογικών και συμπερίληψή της στις ομάδες καλλιεργειών που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση»”

“Κύριε Υπουργέ,

H καλλιέργεια των αρωματικών φυτών έχει ξεκινήσει εδώ και 15 περίπου χρόνια στο νομό Κιλκίς, με άνθηση τα τελευταία 7-8 χρόνια λόγω της αναζήτησης εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας. Κυρίως συναντάται ως εναλλακτική καλλιέργεια στην επαρχία Κιλκίς, όπου η δυναμική των εδαφών είναι πολύ χαμηλή, λόγω της αδυναμίας άρδευσης της γης.

Εξαιτίας του παραπάνω προβλήματος, ο τοπικός αγροτικός πληθυσμός στράφηκε σε νέες καλλιέργειες, πιο προσοδοφόρες από τα σιτηρά που κυριαρχούν στην επαρχία Κιλκίς, για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των εδαφών της περιοχής αυτής. Επιπλέον, οι καλλιέργειες αυτές ανταπεξέρχονται καλύτερα στις περιοχές που είναι φτωχές σε νερό. Λόγω του ξηροθερμικού κλίματος, τα αρωματικά φυτά αποδίδουν τα μέγιστα στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (ξηρής δρόγης και αιθέριων ελαίων), με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά αρώματος και γεύσης.

Θα πρέπει να τονιστεί επίσης, ότι η πρόσοδος που έχει η καλλιέργεια των αρωματικών σε σχέση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες είναι πολλαπλάσια.

Επιπλέον, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών ταιριάζει στην σύγχρονη τάση και επιταγή για προστασία του περιβάλλοντος και της αειφορίας, καθότι δεν γίνεται υπεράντληση φυσικών πόρων, είναι φιλική στο περιβάλλον και δεν απαιτείται χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (γεωργικών φαρμάκων) για την ανάπτυξη των φυτών. Προϊόντα των ιδίων καλλιεργειών χρησιμοποιούνται μάλιστα και ως μέσα αντιμετώπισης εχθρών τόσο του φυτικού όσο και ζωικού κεφαλαίου, για παράδειγμα η ρίγανη χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε ζωοτροφές.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το νομό Κιλκίς, κατέδειξε ότι η συνολική έκταση που καλλιεργήθηκε το 2020 σε αρωματικά φυτά είναι περίπου 2.400 στρ. κύριες καλλιέργειες από αποτελούν η ρίγανη με 1.300 στρ., η λεβάντα με 740 στρ., το τσάι του βουνού με 30 στρ., το δενδρολίβανο με 63 στρ, το φασκόμηλο με 24 στρ.

Οι μέσες αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται: για τη ρίγανη 40-60 κιλά ξηρή δρόγη (η γνωστή μαγειρική ρίγανη), για τη λεβάντα 4-5 κιλά (έλαιο λεβάντας), για το τσάι του βουνού 120 κιλά (τσάι ζεστό και κρύο), για το δενδρολίβανο 40-60 κιλά (μπαχαρικό), για το φασκόμηλο 40 κιλά (τσάι), για το θυμάρι 50 κιλά (μπαχαρικό) και για το χαμομήλι 20-30 κιλά (τσάι).

Διαβάζοντας έγκυρα δημοσιεύματα, πληροφορήθηκα ότι είναι πολύ πιθανό τα αρωματικά φυτά να ενταχθούν στις καλλιέργειες για ενίσχυση στη δράση της Βιολογικής Γεωργίας, με τον χαρακτηρισμό «Αρωματικά Κουζίνας» (ρίγανη, χαμομήλι, δυόσμος, μέντα κλπ), σύμφωνα με την λίστα που έχει σταλεί στις ευρωπαϊκές αρχές, συνοδευόμενη µε τη μελέτη για το στρεμματικό πριμ.

Μέχρι σήμερα, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών – και ιδιαίτερα όσων προορίζονται για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση – δεν ανήκουν σε εκείνες που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

Συμπεριλαμβάνεται η καλλιέργεια αρωματικών φυτών στη λίστα που έχει σταλεί προς έγκριση στις ευρωπαϊκές αρχές και περιέχει τις νέες καλλιεργητικές ομάδες που θα ενταχθούν στην προκήρυξη των Βιολογικών;

Στο πλαίσιο στήριξης της καλλιέργειας αρωματικών φυτών, προτίθεστε να εντάξετε αυτό το είδος καλλιέργειας σε εκείνες που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση;”

Σχολιάστε