My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ερώτηση για οφειλές προς φαρμακεία

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα τις οφειλές του κράτους προς τα φαρμακεία όλης της χώρας, κατέθεσαν χθες Τρίτη στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου και Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, αναφέροντας τα εξής:

Το Ελληνικό Φαρμακείο τα τελευταία δυόμισι χρόνια με την πολιτική που ακολουθούσε η εκάστοτε Κυβέρνηση και το εκάστοτε Υπουργείο Υγείας έχει περιέλθει σε δραματική οικονομική κατάσταση, τέτοια ώστε να διακυβεύεται η βιωσιμότητά του.

Με τη δημιουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τη συγχώνευση της πλειοψηφίας των ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων τα αποθεματικά «κουρεύτηκαν» υπό τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, μεταβιβάστηκαν στο ενιαίο ταμείο (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) όλες οι υποχρεώσεις των επί μέρους ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια πρόβλεψη σχετικά με τη χρηματοδότηση των οφειλών τους. Τέθηκε δε στη διακριτική ευχέρεια των ασφαλιστικών ταμείων να μεταβιβάσουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Επιπροσθέτως, τα φαρμακεία όλης της χώρας έχουν υποστεί από το 2011 περισσότερες της μίας μειώσεις τιμών στα φάρμακα και ταυτόχρονα μείωση του ποσοστού κέρδους τους. Βάσει του άρθρου 34 του Ν. 3918/2011, καθιερώνεται κλιμακούμενο ποσοστό επί των οφειλών των φαρμακείων υπέρ των Κλάδων Υγείας των Φ.Κ.Α. ως επιστροφή (rebate) για κάθε μήνα, υπό τον όρο εμπρόθεσμης καταβολής αυτών των οφειλών. Επιπλέον, τα φαρμακεία καλούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία για χρηματικά ποσά τα οποία δεν έχουν εισπράξει.

Τέλος, βάσει της παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.4038/2012, το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρους των υφιστάμενων κατά την 31.12.2011 οφειλών του Οργανισμού προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.λπ.). Η εν λόγω υποχρέωση δεν έχει ωστόσο εκπληρωθεί.

Επειδή για όλους τους ανωτέρω λόγους διακυβεύεται η βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου.

Επειδή  η βιωσιμότητα των φαρμακείων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανοποίηση των βασικών φαρμακευτικών αναγκών όλων των Ελλήνων πολιτών.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. 1.      Σε ποιες ενέργειες διατίθεται να προβεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ώστε ο οργανισμός να επιβιώσει οικονομικά;
  2. 2.      Διατίθεται η κυβέρνηση να προβεί σε έλεγχο και ρύθμιση της πιστωτικής πολιτικής των φαρμακευτικών εταιριών προς φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε φάρμακα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης της χώρας;
  3. 3.      Πότε και με ποιον τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να ρυθμίσει το ζήτημα της εξόφλησης των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία κατά τα έτη 2011 και 2012, ώστε να μην οδηγηθούμε στην πλήρη κατάρρευση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να έχει ο ελληνικός λαός πρόσβαση σε αυτό όπως δικαιούται βάσει του άρθρου 25 του Συντάγματος;”

 

Σχολιάστε