My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τα πρωτα συμβολαια για μισθωση γης

Ο διοικητικός έλεγχος για τη σύναψη των συμβολαίων απευθείας μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης στο νομό μας, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Γρεβενών και Φλώρινας, προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με συνέπεια να αναμένεται τα πρώτα συμβόλαια να έχουν υπογραφεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Αυτό αναφέρει ο  υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας, σε συνέντευξή του στον σημερινό ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Το πρόγραμμα της παραχώρησης δημόσιας αγροτικής γης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ξεκίνησε πιλοτικά από τη Βόρεια Ελλάδα, στοχεύει στην αύξηση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και στη δυναμική είσοδο νέων αγροτών στο γεωργικό τομέα, παροτρύνοντάς τους να καλλιεργήσουν προϊόντα που παρουσιάζουν ζήτηση.

Παράλληλα, βασική επιδίωξη είναι και η ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας μέσω της παραγωγής ζωοτροφών, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Στο νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ για την αξιοποίηση της δημόσιας αγροτικής γης προβλέπεται η παραχώρηση σε αγρότες περίπου 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων που ανήκουν στο ΥΠΑΑΤ.

Πρόκειται για «καθαρές» εκτάσεις του υπουργείου, οι οποίες θα διατεθούν με συμβάσεις διάρκειας από 5 έως και 25 ετών, ανάλογα με το είδος της γεωργικής ή κτηνοτροφικής παραγωγής και με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 5 ευρώ ανά στρέμμα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η διαδικασία είναι απόλυτα διαφανής και υπάρχουν κριτήρια μοριοδότησης.

Πέραν των άλλων κριτηρίων που προβλέπει το σχέδιο νόμου, προτεραιότητα δίνεται σε νέους αγρότες έως 35 ετών και στους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Προτεραιότητα στη μοριοδότηση έχουν επίσης οι πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, οι παραγωγοί που έχουν αγρόκτημα όμορο με αυτό που ανήκει στο υπουργείο, όσοι θέλουν να παράγουν ζωοτροφές και όσοι αγρότες καλλιεργήσουν προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με το αγροτικό καλάθι της κάθε περιφέρειας.

Σχολιάστε