My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Επώδυνη συμφωνία και δύο αντίβαρα;

euroworking-groupΕπώδυνη συμφωνία λόγω των δημοσιονομικών μέτρων, η οποία παράλληλα θα περιέχει και δύο αντίβαρα, τη δέσμευση για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους καθώς και αναπτυξιακό πακέτο, επιδιώκει η ελληνική αποστολή. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος πλέον είναι λίγος προκειμένου να ολοκληρωθεί μια συμφωνία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το χρέος και ίσως, όπως διαφάνηκε, να μην αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλά στη γενικότερη συμφωνία να υπάρχει η ρητή δέσμευση των εταίρων ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Για το αναπτυξιακό πακέτο, θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια κοινοτικών προγραμμάτων, καθώς και νέων πρωτοβουλιών που θα αποσκοπούν στην επάνοδο της Ελλάδας σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Χρονικό ορόσημο ολοκλήρωσης της συμφωνίας φαίνεται πως αποτελεί το προγραμματισμένο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, ώστε να εγκριθεί. Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μετά τη χθεσινή πληροφορία πως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συγκαλεί για την ίδια μέρα το γερμανικό κοινοβούλιο με θέμα την Ελλάδα.

Η αύξηση του πλεονάσματος από το 0,75% στο 0,9% ή 1% του ΑΕΠ θα προέλθει βασικά από τον ΦΠΑ. Προκειμένου όμως να προκύψουν τα πρόσθετα έσοδα, θα μεταταχθούν από το 13% στο 23% δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα τυποποιημένα τρόφιμα και τα εισιτήρια, αλλά όχι τα τιμολόγια του ρεύματος και του νερού.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, την απόφαση να επαναφέρει την απόδοση μερίσματος μετά από πέντε έτη, διανέμοντας μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή έλαβε η τακτική γενική συνέλευση του ΟΤΕ.  Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η 24η Ιουνίου και η πληρωμή θα γίνει 2 Ιουλίου.

550 ραντεβού με επενδυτές στις ΗΠΑ από 23 εισηγμένες πραγματοποιήθηκαν στο Forum στην Ν Υόρκη, όπου  η υποδοχή της ελληνικής αποστολής ήταν πολύ θετική. Ο πρόεδρος του Χ.Α. ωστόσο, τόνισε επίσης την ανάγκη αξιοποίησης του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, για την εισροή κεφαλαίων τα οποία θα συνδράμουν καταλυτικά στην ανάπτυξη των εταιρειών και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μέσω του Χρηματιστηρίου.

zotos-eeΣχέδιο για την «εκ θεμελίων ενίσχυση» της Ευρωζώνης, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναθεώρηση των Συνθηκών μελετούν ο Μάριο Ντράγκι, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde. Προτείνουν μια προσέγγιση αλλαγών σε δύο στάδια. Για την ερχόμενη διετία, ήτοι από την 1η Ιουλίου του 2015 έως την 30η Ιουνίου του 2017, να γίνει η όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη. Από την 1η Ιουλίου του 2017 έως τις 30 Ιουνίου του 2019, η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει σε βάθος την ολοκλήρωσή της με αλλαγή των Συνθηκών εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

Μόλις κατά 0,1% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν της τάξεως του 0,8%. Η αδυναμία που παρατηρήθηκε οφείλεται στη μείωση κατά 1,6% της παραγωγής ενέργειας, η οποία πιθανότατα να συνδέεται με την χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου, και στην κατά 0,8% μείωση των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Επιτάχυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάιο, ως αποτέλεσμα των εποχικών αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και των τουριστικών υπηρεσιών εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου 0,1% που είχε σημειώσει τον Απρίλιο.H επιβεβαίωση της αξιολόγησης «ΑΑ» από την Fitch αντανακλά την ικανοποιητική κατάσταση της εγχώριας οικονομίας, η οποία συνιστά απόρροια της σταθερότητας και των ήπιων επιπέδων του ιδιωτικού χρέους. Αντίθετα, «βαρίδι» συνιστά το υψηλό χρέος και το μεγάλο μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πάνω από το 1% αυξήθηκε η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων (bunds), για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εν μέσω αύξησης της προσφοράς και ενδείξεων οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών τίτλων αυξήθηκε 12 μονάδες βάσης στο 2,41% και των αντίστοιχων ισπανικών κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,38%. Για τα ιρλανδικά 10ετή ομόλογα, η απόδοση αυξήθηκε 11 μονάδες βάσης στο 1,88%.

 Η  επιβεβαίωση της κορυφαίας αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τη Σουηδία από τον οίκο Fitchαντανακλά το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, τη σταθερή πορεία της οικονομίας και τους υψηλούς δείκτες της ανθρώπινης ευημερίας.

Περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Πορτογαλίας διαπιστώνουν ΕΚΤ και Κομισιόν, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εποπτικού ελέγχου της χώρας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης. H οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να ανακάμπτει και να διευρύνεται, χάρη στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, στην αποδυνάμωση του ευρώ, στη βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και στη ενίσχυση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

zotos-usaΣημαντική βελτίωση εμφάνισε το καταναλωτικό κλίμα στιςΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του Ιουνίου.Σύμφωνα με το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε στις 94,6 μονάδες, έναντι 90,7 μονάδων τον Μάιο.

Το ποσό των 13 δισ. δολαρίων άντλησε το αμερικανικό δημόσιο, κατόπιν επιτυχημένης δημοπρασίας 30ετών ομολόγων.Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το αμερικανικό δημόσιο άντλησε 13 δισ. δολάρια από τη δημοπρασία ομολόγων, λήξεως το 2045. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,54 έναντι 2,2 της προηγούμενης δημοπρασίας 30ετών ομολόγων.Το επιτόκιο της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 3,138%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Να κηρύξει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες πιστωτές απειλεί η κυβέρνηση του Κιέβου, στην Ουκρανία. αναφερόμενη στο ενδεχόμενο «κατάρρευσης» των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. ο Ουκρανός πρωθυπουργός αποσαφήνισε πως «δεν θα βγάλουμε χρήματα από τις τσέπες των Ουκρανών για να πληρώσουμε το (εξωτερικό) χρέος».

Σημειώνεται πως το χρέος της Ουκρανίας αναμένεται να διαμορφωθεί το 2015 στο 94% του ΑΕΠ.

Σε συνέχεια πρόσφατης ανακοίνωσής της σχετικά με τη μερική αποπληρωμή ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τράπεζα Κύπρου  ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει με την αποπληρωμή χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), ύψους 500 εκατ. ευρώ, και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ύψους 260 εκατ.  Η χρηματοδότηση από τον ELA έχει μειωθεί κατά 5,5 δισ. ευρώ από το υψηλό των 11,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013, ενώ κατά τη διάρκεια του 2015 έχει αποπληρωθεί ELA ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

zotos1O Βρετανός υπουργός Οικονομικών θα προωθήσει νόμο, βάσει του οποίου τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να καλύπτουν τόσο τις δαπάνες για υποδομές όσο και τις καθημερινές ανάγκες λειτουργίας του κράτους. Θα εμφανίζει επομένως σταθερά πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και θα μειώνει το δημόσιο χρέος. Επί τα βελτίω αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους. ο ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,4%, από 0,3% που ήταν η πρώτη εκτίμηση.
Η παραγωγή του κατασκευαστικού κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναθεωρήθηκε σε πτώση μόλις 0,2%, από πτώση 1,1%, που εκτιμήθηκε αρχικά. σημειώνεται εδώ ότι ο κατασκευαστικός κλάδος αντιστοιχεί στο 6,4% της οικονομίας της Βρετανίας. Ωστόσο, Σε «αρνητικό» υποβάθμισε το outlook (προοπτικές) της Βρετανίας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.  Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη σε «ΑΑΑ» την πιστοληπτική ικανότητας της χώρας. Η υποβάθμιση των προοπτικών της βρετανικής αξιολόγησης αντανακλά την απόφαση της κυβέρνησης να διεξαγάγει έως το 2017 δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

zotos-kosmosΤην αξιολόγηση «ΑΑΑ» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος άφησε αμετάβλητη σε «ΑΑΑ» την αξιολόγηση του ESM, διατηρώντας το outlook σε «σταθερό».

Η επιβεβαίωση της κορυφαίας αξιολόγησης αντανακλά την ισχυρή στήριξη που λαμβάνει το ταμείο από τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών. Σημειώνεται πως τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM ανέρχονται σε 624,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Fitch επιβεβαίωσε και την αξιολόγηση «ΑΑ» του προκάτοχου του ESM, EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

πί τα χείρω αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας η Παγκόσμια Τράπεζα, εκτιμώντας πλέον ότι ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 2,8%, από 3% που εκτιμούσε τον Ιανουάριο, ενώ διατήρησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας το 2016 και το 2017.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πτώση κατά 40% της τιμής του πετρελαίου έχει επιφέρει σημαντικότερο πλήγμα στους εξαγωγείς, από ότι εκτιμήθηκε αρχικά, ενώ ανασταλτικά για την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα λειτουργήσει και η προωθούμενη αύξηση του επιτοκίου της Fed. Σε αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών στο 4,4%, από 4,8% που εκτιμούσε νωρίτερα, λόγω της αναμενόμενης ύφεσης που θα έχουν οι οικονομίες της Βραζιλίας και της Ρωσίας.

zotos003Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς για ακόμη μία ημέρα αποτυπώθηκαν οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Υποστηρικτικά λειτούργησε στην αγορά η σημαντική βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones  υποχώρησε κατά 0,78% στις 17.898,84 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,62% στις 5.051,10 μονάδες και ο δείκτης S&P 500έκλεισε πτωτικά κατά 0,70% στις 2.094,11 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,3%, ο S&P 500 έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξεως του 0,1% και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,3%.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, δεχόμενοι για ακόμη μία ημέρα πιέσεις από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, καθώς τα περιθώρια για να υπάρξει συμφωνία περιορίζονται δραματικά.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,90% στις 6.785 μονάδες, ο γερμανικόςDAX κατέγραψε πτώση 1,21% στις 11.196 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,42% στις 4.901 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,92% στις 389,38 μονάδες, περιορίζοντας μόλις στο 0,1% τα εβδομαδιαία κέρδη της.

Κάτω από τις 800 μονάδες βρίσκεται και πάλι ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τον καταιγισμό των πληροφοριών και των δηλώσεων που περιστρέφονται γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Με κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα χρυσός και πετρέλαιο. Κάτω από τα επίπεδα των 1,12 δολαρίων υποχωρεί το ευρώ  μετά τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ότι «το ισχυρό νόμισμα δυσκολεύει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των χωρών μελών».  Η ισχυροποίηση του κοινού νομίσματος επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών, οι οποίες γίνονται από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

JUNE_3-page0005

JUNE_3-page0004

zotos-1

Σχολιάστε