My Twitter Feed

23 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επιβάρυνση χρέους από πτώση ευρώ

euroΠάνω από 400 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκε το δημόσιο χρέος από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα να αφορά τα δάνεια που έλαβε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα δάνεια του ΔΝΤ είναι εκφρασμένα σε SDR (ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα), η ισοτιμία των οποίων διαμορφώνεται από το «καλάθι» των νομισμάτων ευρώ, δολαρίου, στερλίνας και γιεν.

Στον αντίποδα, κατά 399 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις όλων των υπηρεσιών και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, καθώς συνεχίστηκε η άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο κυρίως απέναντι στους προμηθευτές του, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που έχει προκαλέσει η ατέρμονη διαδικασία διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Έκκληση στη γερμανική πολιτική ηγεσία να επιδείξει μεγαλύτερη υπομονή έναντι της Ελλάδας, απευθύνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών.

zotos-eeΑμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Συστάσεις δίνει το ΔΝΤ στην ΕΕ σχετικά με την διαχείριση των δημοσιοοικονομικών. Υποστηρίζει  ότι η Ε.Ε. θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε έναν στόχο – τη μείωση του δημοσίου χρέους και να στοχεύσει σε έναν τρόπο για να επιτευχθεί αυτό – ένα πλαίσιο κανόνων για τις δαπάνες. Το πλαίσιο αυτό,  θα μετρίαζε τις πιέσεις για δαπάνες, θα ήταν φιλικό προς την ανάπτυξη και θα βοηθούσε να εφαρμοστεί ο στόχος της μείωσης χρέους.

Τη σπουδαιότητα της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης υπογραμμίζει η Goldman Sachs, θεωρώντας την αναγκαία συνθήκη για την ευημερία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αν και η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έδρασε καταλυτικά στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εντούτοις απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. η επόμενη πενταετία συνιστά την τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης ώστε να συγκροτήσει τις βάσεις, πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Αύξηση εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο, χάρη στην ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, κατά 4,7%. Στον αντίποδα, οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 3,8%. Πτωτικά κινήθηκε, για όγδοο μήνα τον Μάιο, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία, με τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε περισσότερες προσλήψεις καθώς προσδοκούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 6,4% – στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας.

 Μικρή πτώση εμφάνισε το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2015, καθώς μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των αναζητούντων εργασία. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 10,3% από 10,4% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

 Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Πορτογαλίας κατηγόρησαν 15 τράπεζες για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού για μία περίοδο 11 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εν λόγω τράπεζες φέρονται ότι αντάλλασσαν αναμεταξύ τους πληροφορίες για δανειακά προϊόντα. Μεταξύ των τραπεζών είναι οι Caixa Geral de Depositos, Millennium BCP, Banco BPI, Novo Banco και Santander Totta, θυγατρική της ισπανικής Santander

zotos-usaΣτο 5,5% αυξήθηκε ο δείκτης ανεργίας τον Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, από 5,4% που ήταν ο δείκτης τον προηγούμενο μήνα.

Η οριακή αύξηση της ανεργίας ήρθε ακόμη και μετά τη δημιουργία 280 χιλ. θέσεων εργασίας, αύξηση που ήταν η μεγαλύτερη από το τέλος του 2014. Η πλειονότητα των νέων θέσεων δημιουργήθηκε στον βιομηχανικό κλάδο.

zotos003Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα θετικότερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την αγορά εργασίας “θόλωσαν” τις εκτιμήσεις για τις προθέσεις της Federal Reserve σχετικά με τις προθέσεις για την αύξηση του επιτοκίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,31% στις 17.849,46 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,18% στις 5.068,46 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,14% στις 2.092,83 μονάδες.

Απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της αγοράς για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου που ανέβαλε την πληρωμή δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 0,79% στις 6.805 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε πτώση 1,27% στις 11.197 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε πτωτικά κατά 1,33% στις 4.921 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,93% στις 389 μονάδες, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 2,7%.

Ανέκαμψε σήμερα το πετρέλαιο μετά από δύο ημέρες απωλειών, λαμβάνοντας ώθηση από την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγών Κρατών να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή. Από την άλλη, ο χρυσός συνέχισε το πτωτικό του σερί.

Απώλειες που πλησίασαν το 5% σημείωσε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιδρώντας ιδιαίτερα σπασμωδικά, χάνοντας μάλιστα ακόμη και τη στήριξη των 790 μονάδων, στη ροή των εξελίξεων που αφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Ειδικότερα, Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 4,96% στις 786,11 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε πτώση 4,76%. Η πίεση στις μετοχές μετά την δημοσίευση των δύο σχεδίων συμφωνίας ήταν αναμενόμενη. Είτε με την αύξηση του ΦΠΑ είτε με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις η Αγορά αναγνώρισε λόγους ώστε να αναπροσαρμόσει τις αποτιμήσεις

Από ότι φαίνεται η διαπραγμάτευση για το χρέος, έχει περάσει στα χέρια της πολιτικής και οι εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών θα καθορίσουν το αν και το πότε θα φθάσει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους πιστωτές της, δίνοντας την αντίστοιχη πορεία στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Άλμα άνω του 1% σημείωσε την Παρασκευή το δολάριο έναντι του ευρώ, ενώ σκαρφάλωσε σε υψηλά 13 ετών έναντι του γεν καθώς τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας ενισχύουν τις εκτιμήσεις για υψηλότερα επιτόκια προς το τέλος του έτους. Τα ισχυρά κέρδη για το αμερικανικό νόμισμα ακολουθούν την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 280.000 θέσεις εργασίας το Μάιο.

Ο δείκτης ανεργίας, που προκύπτει από διαφορετική έρευνα στα αμερικανικά νοικοκυριά, ενισχύθηκε στο 5,5% το Μάιο από 5,4% τον προηγούμενο μήνα.

JUNE_2-page0003

JUNE_2-page0004

zotos-1

Σχολιάστε