My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ενάντια στα μεταλλεία κι οι έμποροι

Τασσόμαστε ανοικτά ενάντια σε κάθε είδους εξορυκτική πολιτική, συνέχεια της δυναστευτικής πρακτικής της τρόικας και των άλλων “αρπακτικών” και ζητούμε σχέδιο ουσιαστικής ανάπτυξης για το Κιλκίς”.

Αυτό αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, τονίζοντας και τα εξής:

“Σχεδόν όλοι οι φορείς και πολίτες του Νομού μας έχουν εκφράσει την άποψή τους πάνω στο θέμα των μεταλλείων και οι περισσότεροι, όπως φαίνεται, είναι αρνητικοί στην έναρξη οποιασδήποτε μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.

Τα δικά μας επιχειρήματα, πέρα από τη σαφέστατη οικολογική καταστροφή, που πολύ σωστά και ολοκληρωμένα έχουν επισημάνει άλλοι φορείς, είναι:Όλο αυτό το διάστημα, με νηφαλιότητα και σύνεση ακούγαμε και τις δύο πλευρές και συγκεντρώναμε πολύτιμες πληροφορίες. Αργήσαμε να εκθέσουμε επίσημα τις θέσεις μας αλλά αυτό έγινε εσκεμμένα γιατί πιστεύουμε πως οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται εν θερμώ. Επειδή λοιπόν η ιδιότητά μας σαν επαγγελματίες επιβάλλει να τα βάζουμε όλα σε μια ζυγαριά και να “μετράμε” και να υπολογίζουμε με βάση το κέρδος κάθε φορά, και όχι επειδή ανήκουμε σε κάποιο πολιτικό χώρο, ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς δεν μπορεί παρά ξεκάθαρα να δηλώσει το εξής:

 

  • Η αναγκαστική μετακίνηση ολόκληρων οικισμών και χωριών λόγω μαζικών απαλλοτριώσεων που οδηγεί, βάση της ιστορικότητας του νομού, στη μετανάστευση και αυτομάτως συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τον ήδη μειωμένο αριθμό των αγοραστών / καταναλωτών.
  • Η κατάργηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, που άλλωστε είναι οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας, η οποία ανέκαθεν ήταν γεωργοκτηνοτροφική.
  • Κατά συνέπεια, οι αόριστες θέσεις εργασίας στα μεταλλεία που εξαγγέλλει το υπουργείο, καταργούν τις ήδη υπάρχουσες θέσεις στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα και των συναφών επαγγελμάτων, μιας κι αυτοί πλήττονται άμεσα από τέτοιου είδους δραστηριότητες.
  • Η υποβάθμιση της περιοχής και το αποτροπιαστικό θέαμα του σεληνιακού τοπίου των μεταλλείων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες. Καταργεί τις όποιες προσπάθειες εναλλακτικού τουρισμού στον νομό και δεν αποφέρει φυσικά κάποιο οικονομικό όφελος.
  • Η αρπαγή της γης μας στο γενικότερο πλαίσιο ξεπουλήματος της χώρας σε ξένες πολυεθνικές κολοσσούς που δεν πρόκειται στο ελάχιστο να σεβαστούν τον τόπο μας και τις ιδιαιτερότητες του , τη στιγμή μάλιστα που δεν το κάνει ούτε το ίδιο το κράτος(6/2/2012 δέσμευση του υφυπουργού μέσω των απεσταλμένων του για κυριαρχία της απόφασης της τοπικής κοινωνίας—9/2/2012 κατάργηση της τοπικής βούλησης και προώθηση του θέματος των μεταλλείων στη βουλή)

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, στα ήδη υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου μας θα προστεθούν ακόμα περισσότερα, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στον αφανισμό. Διαφωνούμε με την εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα στο νομό μας δια παντός. Αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις των οποιωνδήποτε θέλουν να εκμεταλλευτούν τη γη μας και εμάς, φέρνοντας “ανάπτυξη”. Μια λέξη που τόσο εύκολα ξεστομίζεται τελευταία, αλλά ουδέποτε αναλύθηκε και παραμένει αέρινη, απρόσωπη, άχρωμη και άοσμη!

Τέλος, ζητούμε από το κράτος να σεβαστεί την επιθυμία μας να ζούμε σε ένα υγιές, ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον το οποίο θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές και για το οποίο θα είμαστε περήφανοι.

Ας αναλογιστούμε: Κάποιος, πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει “Λεφτά υπάρχουν”!

Τώρα μας λένε: “Χρυσός υπάρχει”!..”

 

Σχόλια
2 Σχόλια to “Ενάντια στα μεταλλεία κι οι έμποροι”
  1. Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:

    Να κλείσουν τα κοσμηματοπωλεία ΤΩΡΑ………………..θα το κάνετε;;;;;

  2. Ο/Η Νικολεττα Εμποροπουλου λέει:

    Εσύ τραβάς ζόρι.Τα αποθέματα χρυσού είναι τεράστια (των νερών δεν είναι) και αν κλεινουν μαγαζιά δεν τα κλείνουν οι πολίτες που αντιστέκονται στα μεταλλεία.Τα μαγαζιά τα κλείνουν τα μνημόνια που και σ΄αυτά φανταζομαι τη θέση σου. Θα μας κάνεις καμια αναλυση της στάσης σου για να καταλάβουμε;

Σχολιάστε