My Twitter Feed

23 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία

Εβδομαδιαία οικονομική ανασκόπηση από την ZOTOS ΑΕΠΕΥ – 25/05-01/06/2015.

ellada-eeΤην ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα μία συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών εξέφρασε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.  H καγκελάριος Μέρκελ, ο  Πρόεδρος Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισσιό Ζαν Κλώντ Γιούγκερ δήλωσαν πως όλες οι πλευρές κινούνται  στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος και της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου,  και επισήμαναν ότι τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση των Θεσμών του περασμένου Δεκεμβρίου. Αν και η ελληνική πλευρά ελπίζει σε μια συμφωνία τάχιστα,  δεν υπάρχει  κάποια ενημέρωση για το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 18ης Ιουνίου.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, οριακές ζημίες 0,5 εκατ. ευρώ προ φόρων ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο όμιλος Υγεία, έναντι  ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 201 Βελτίωση μεγεθών παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 115,4% στα 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα ακαθάριστα δεδουλευμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 6,1% .

Αποτελέσματα θετικά, λόγω των ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης, των  υψηλών εξαγωγών και των βελτιωμένων αποδόσεων όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην εγχώρια αγορά, κατέγραψαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, στο α΄ τρίμηνο του έτους. Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA που απεικονίζουν τη λειτουργία ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ, έναντι 51 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014, κυρίως, λόγω των επιδόσεων του κλάδου Διύλισης.

Aυξημένα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων της τάξης των €418 εκατ. (+6% σε ετήσια βάση) σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων ανακοίνωσε ο Όμιλος της Εθνικής το πρώτο τρίμηνο του 2015, επίπεδο κερδοφορίας, που όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, σχεδόν κάλυψε τις διενεργηθείσες προβλέψεις, οδηγώντας σε μικρή λειτουργική ζημία της τάξης των €28 εκατ.

Σημαντική βελτίωση του αποτελέσματος προ προβλέψεων, το οποίο αυξήθηκε κατά 17% το α΄ τρίμηνο του 2015 και διαμορφώθηκε σε 294,6 εκατ. ευρώ, λόγω της μειώσεως των λειτουργικών εξόδων και της σταθεροποιήσεως των λειτουργικών εσόδων ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε 426,3 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του απαιτητικού οικονομικού περιβάλλοντος, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αύξηση 12% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Intralot στο πρώτο τρίμηνο 2015, φτάνοντας τα 499,4 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 10,6% στα 46,2 εκατ. ευρώ, ενώ προσαρμοσμένα για κόστη αναδιοργάνωσης ύψους 0,6 εκατ. ευρώ και προβλέψεων 0,6 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν στα 47,4 εκατ. ευρώ.

Σε κερδοφόρα τροχιά επέστρεψε ο όμιλος Motor Oil το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 41,68 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,25 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ διατηρήθηκε ο εξαγωγικός προσανατολισμός του.

zotos-eeΜε αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η αγορά τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τις 29 Μαΐου, το ύψος του ποσού που έχει διατεθεί ξεπερνά τα 146 δισ. ευρώ.

 Η στρατηγική της Λισαβόνας απέτυχε, μαζί με το μοντέλο που βασιζόταν μόνο στη λιτότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μίλησε σε Φεστιβάλ Οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Τρέντο της βορειοανατολικής Ιταλίας. Θεωρεί πως  Ευρώπη η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην πειθαρχία των προϋπολογισμών, αποτελεί πρόβλημα και τόνισε πως από τον Σεπτέμβριο οπότε ολοκληρώνονται οι μεταρρυθμίσεις η πολιτική της χώρας στην αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας θα είναι διαφορετική.

Στην αποκατάσταση μέρους των περικοπών στους μισθούς που είχαν επιβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους συμφώνησε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας μετά από συζητήσεις με τα συνδικάτα.Το κόστος για

την κυβέρνηση από τις αυξήσεις των μισθών θα φτάσει τα 566 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας  Καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα στοιχεία για το λιανεμπόριο στη Γερμανία τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό στήριγμα για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με τον Μάρτιο,

zotos-usaΣτις 52,8 μονάδες διαμορφώθηκε τον Μάιο ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ, από 51,5 τον Απρίλιο.  Ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες, στοιχείο που δείχνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα έχει αυξητική τάση, ενώ οι επιμέρους δείκτες βελτιώθηκαν.  Ωστόσο, συρρίκνωση 0,7% παρουσίασε η οικονομία των ΗΠΑ σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2015, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε μηδενικά επίπεδα υποχώρησε  ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Απρίλιο, εξαιτίας του μειωμένου κόστους ενέργειας, σπρώχνοντας τον δείκτη τιμών καταναλωτή ακόμα πιο κάτω από τον στόχο του 2%.Η επιθετική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας φάνηκε αρχικά πως φέρνει αποτελέσματα, σπρώχνοντας τον πληθωρισμό έως το 1,5% εντός της περσινής χρονιάς. Ωστόσο, η βουτιά των τιμών πετρελαίου και η παρατεταμένη μείωση της κατανάλωσης επηρέασαν αρνητικά τις προσπάθειες επίτευξης του στόχου εντός του χρονοδιαγράμματος.

zotos003Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων βρέθηκαν  οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με μικρά πρόσημα, περιορίζοντας τα κέρδη. Ο κλάδος της υγείας ενισχύθηκε σημαντικά, σε αντίθεση με τον κλάδο ενέργειας, ο οποίος άσκησε πιέσεις, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,44% στις 6.954 μονάδες, ο γερμανικόςDAX κατέγραψε άνοδο 0,19% στις 11.436 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε ανοδικά κατά 0,34% στις 5.047 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,18% στις 400,57 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να ενισχύεται έως και 0,9%.

 Πάνω από τα 60 δολάρια έκλεισε  το πετρέλαιο, καταφέρνοντας να κλείσει με κέρδη το μήνα. Οριακά υψηλότερα έκλεισε ο χρυσός. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,1%, στα 1.189,80  δολάρια η ουγκιά. Σε επίπεδο μήνα σημείωσε κέρδη 0,7%.

Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 4,5%, κλείνοντας στα 60,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με κέρδη 1,1%.

Μία «ανάσα» από τα 1,10 δολάρια βρίσκεται το ευρώ, το οποίο συνεχίζει την ανοδική του πορεία . Η μεταβλητότητα θα παραμείνει, καθώς η ροή των πληροφοριών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα έχει πολλαπλές ερμηνείες.

JUNE_1-page0003JUNE_1-page0004zotos-1

Σχολιάστε