My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ελληνική Δεξιά και Πορτογαλία

Του Τάσου Παππά.


Η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού από τα δύο αριστερά κόμματα (Κομμουνιστικό, Μπλόκο), τα οποία από το 2015 μέχρι πριν από λίγες μέρες στήριζαν την κυβέρνηση των σοσιαλιστών του Κόστα, προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στην ελληνική Δεξιά και στους δημοσιολόγους που την υπηρετούν. Με πανομοιότυπα σχόλια (υποθέτω τυχαία) επικεντρώθηκαν στην αδυναμία των συμμαχικών κυβερνήσεων να διοικήσουν αποτελεσματικά, καυτηρίασαν τις πρακτικές (παζάρια) που προηγούνται, τους εκβιασμούς που γίνονται και κατέληξαν στην άποψη ότι έχει δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προτιμά τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Οπότε, για να μην υποστούμε και εμείς τα ίδια, πρέπει να αποφύγουμε τις περιπέτειες σαν κι αυτή που ταλαιπωρεί την Πορτογαλία. Πώς; Μα, με δεύτερες εκλογές αφού οι πρώτες λόγω της απλής αναλογικής δεν θα δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Βεβαίως ξεχνούν (;) ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Ξεχνούν (;) επίσης ότι περνούν αρκετοί μήνες για να σχηματιστούν, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τα κρατικά συστήματα να λειτουργούν. Συνέβη στη Γερμανία με την προηγούμενη κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού. Θα συμβεί και με τη νέα κυβέρνηση που θα είναι «τρίχρωμη». Ακόμη: Α. Ρεκόρ χρόνου έχουν σπάσει στην Ολλανδία οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, που συμπληρώνουν τις 226 ημέρες. Β. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 225 ημέρες και είχε σημειωθεί το 2017. Ξεχνούν (;) τέλος ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε εξαιτίας των… επιδόσεων που είχαν ισχυρές, μονοκομματικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Οι περιπτώσεις αυτές έμειναν εκτός σχολιασμού από τους φιλοκυβερνητικούς δημοσιολόγους. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ήταν το καρφί στο μάτι τους. Ηταν η μοναδική στην Ευρώπη που είχε κορμό τους σοσιαλιστές και στηριζόταν από τους κομμουνιστές και τους αριστερούς ριζοσπάστες. Επρόκειτο δηλαδή για ένα πολύ «κακό» παράδειγμα που δεν πρέπει να γίνει μεταδοτικό. Πρόβλημα όμως θα έχουν και τα δύο αριστερά κόμματα που απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση του Κόστα. Θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την επιλογή τους; Θα καταφέρουν να κρατήσουν τις δυνάμεις τους; Θα αποκρούσουν τον «φαταουλισμό» των σοσιαλιστών; Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά και αυτοδυναμία στους σοσιαλιστές.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο tvxs.gr η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτίνα Μαρίζα Ματίας από το Μπλόκο, αναγνωρίζει τις δυσκολίες: «Αυτές οι εκλογές θα είναι πολύ δύσκολες για τα αριστερά κόμματα, καθώς το αφήγημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η Αριστερά είναι υπεύθυνη για την αποτυχία. Το δίλημμα “εμένα ή τη Δεξιά” χρησιμοποιείται από τον Κόστα εδώ και πολύ καιρό και δείχνει ότι σε αυτό θέλει να παραμείνει. Γι’ αυτό, το να κάνει ευάλωτη την Αριστερά είναι βασικό στοιχείο στη στρατηγική του». Και ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τα αριστερά κόμματα όταν καλούνται να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή θα στηρίξουν μια κυβέρνηση όπου κόμμα-πυλώνας είναι το σοσιαλιστικό.

Εχουν δύο επιλογές: Ή αρνούνται να εμπλακούν για να μη μολυνθούν από τον ιό του συστημικού κυβερνητισμού και συνεχίζουν «να καλλιεργούν τον μύθο της επικείμενης επανάστασης» (Μανόλης Αναγνωστάκης από το «ΥΓ», Εκδόσεις Νεφέλη) ή διαπραγματεύονται, θέτουν όρους και συμμετέχουν στο εγχείρημα, αλλά διατρέχουν τον κίνδυνο να γίνουν ουρά του ισχυρότερου εταίρου και να χάσουν μέρος της επιρροής τους, αφού ένα τμήμα των ψηφοφόρων τους θα τα αντιμετωπίζει ως περιφερειακή δύναμη που είναι χρήσιμη μόνο για βοηθητικούς ρόλους. Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει. Οπως λέει ο Μαρξ στη φανταστική συνέντευξη που έδωσε στον Σαλβατόρε Βέκα, «τα πράγματα γίνονται σοβαρά όταν η θεωρία πρέπει να αναμετρηθεί με την πράξη» (από τη στήλη «Ιδέες» του Θανάση Γιαλκέτση στην «Εφημερίδα των Συντακτών», 30-31/10/2021).

Ανάγωγα

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην Α. Μέρκελ, είπε ότι η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που γνώρισε, την Ελλάδα της κρίσης. Επειδή συχνά ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τα νούμερα για να δείξει το έργο που κάνει η κυβέρνησή του, ας συνυπολογίσει και αυτό: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, το ποσοστό των νέων που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται ούτε καταρτίζονται φτάνει στο 20%. Τεράστια επιτυχία.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε