My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Εκδρομή συνταξιούχων σ`Ανδριανούπολη

syntaxiouxoi-kilkis

Στην  Αδριανούπολη αυτή τη φορά πραγματοποίησαν την 2ήμερη εξόρμησή τους οι Συνταξιούχοι του Δημοσίου Νομού Κιλκίς. Μετά τις ενδιάμεσες στάσεις για ξεμούδιασμα και καφέ και τον απαραίτητο έλεγχο στα σύνορα, και με την ξεναγό μαζί μας φτάσαμε στην Αδριανούπολη στο εμπορικό κέντρο, για βόλτα, φαγητό και ψώνια. Το απόγευμα και αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, βγήκαμε για την βόλτα μας στον πεζόδρομο, για φαγητό στα ψαράδικα, για τα περίφημα σουτζουκάκια και τα ψώνια στη σκεπαστή αγορά με τα 130 μαγαζιά.

Την Κυριακή αναχωρώντας από το ξενοδοχείο πήγαμε συνοδεία της ξεναγού στο θεραπευτήριο – μουσείο ψυχικής υγείας, στο τζαμί Σελιμιγιέ με τον μιναρέ ύψους 80 μέτρων, στην χριστιανική εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης   η οποία είναι βουλγαρική, στο σιδηροδρομικό σταθμό με την ατμομηχανή και δύο βαγόνια του περίφημου τρένου που γυρίστηκε η ταινία orient express το τραίνο του μεσονυκτίου και πήραμε το δρόμο της επιστροφής .

Εντύπωση μας έκανε η απλότητα και η καθαριότητα της παλιάς κυρίως πόλης. Όμως μας έκανε και φοβερή αρνητική εντύπωση, επηρεασμένοι ίσως από την καταπληκτική ξεναγό μας, ότι δεν έμεινε ρουθούνι ελληνικού στοιχείου στην πόλη. Επίσης ούτε σπιθαμή ελληνικής ιδιοκτησίας.

Η Αδριανούπολη που είχε ακμάσει με το ελληνικό στοιχείο, υπήρξε και πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους μέχρι το 1453 για περίπου 90 χρόνια.

Κάποια περίφημα ελληνικά κτίρια σώζονται και χρησιμοποιούνται και σήμερα. Όπως το Ζάππειο Παρθεναγωγείο που σήμερα στεγάζεται η Αστυνομία, το Δημαρχείο, το ωδείο και ένα Δημοτικό σχολείο που και σήμερα έχουν την ίδια χρήση, ένα Δημοτικό σχολείο που σήμερα στεγάζεται το Γυμναστήριο, ένα άλλο Δημοτικό σχολείο που σήμερα είναι αποθήκη. Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, το Δημοτικό σχολείο που σήμερα είναι Γυμναστήριο, το ωδείο και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανούπολης ήταν στην τότε οδό Τσιμισκή.   Ακόμη, σώζεται και η καταπληκτική έπαυλης του έλληνα Νικολαΐδη Νικόλαου, οδοντιάτρου που ανήκει σήμερα στη Νομαρχία. Τα υπόλοιπα έχουν γκρεμιστεί ή έχουν πάρει τούρκοι ή αφήνονται στην τύχη τους και φαίνονται μισογκρεμισμένα και ερείπια.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, καθίσαμε για μεσημεριανό  στο παραθαλάσσιο χωριό Φανάρι της Κομοτηνής, σε μια περίφημη ταβέρνα με φόντο το Αιγαίο Πέλαγος. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής κάνοντας μία σύντομη στάση στις μονές Αγίου Νικολάου και Παναγίας Παντάνασσας στο Πόρτο Λάγος που ανήκουν στη μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Ώρα 10η βραδινή φτάσαμε στο Κιλκίς δίνοντας ραντεβού σύντομα για την επόμενη εξόρμησή μας.

Σχολιάστε