My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Εκδήλωση μνήμης στο Πολύκαστρο

«24.000 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες… Απόντες… Έπεσαν υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης…». Αναφορά στη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου το Σεπτέμβριο του 1918, που όριζε και προκαθόριζε το τέλος του Α` Παγκοσμίου Πολέμου με τους πολλαπλάσιους νεκρούς και την ήττα της Βουλγαρίας, τη συνθηκολόγηση της Αυστρουγγαρίας, την απόσυρση (παραδοχή ειρήνης) της Γερμανίας.

Δεν ήταν ο μόνος τιμητικός απολογισμός συμμετοχής με νεκρούς και αναρίθμητους τραυματίες και πολεμιστές. Τόσες καρδιές, τόσες συνειδήσεις, ωρίμων και παιδιών, ένστολων και μη, άκουσαν ενάριθμες τιμητικές αναφορές μνημοσύνης πεσόντων στο Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου χθες Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017. Στο ύψωμα με το Ναό της Αναλήψεως και το Πολυ-ηρώο, αριστερά της νέας Εθνικής οδού, 63 χλμ από τη Θεσσαλονίκη προς τους Ευζώνους.

Συγκεντρωμένοι πολιτικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί ανώτεροι και ανώτατοι εκπρόσωποι από την Ελλάδα, από τη Γαλλία, τη Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία), την Ιταλία, την Ρωσία, εκπρόσωποι αποστράτων των τότε συμμάχων χωρών, σημαιοφόροι, τιμητικά αγήματα από Ελλάδα και Σερβία, εκπρόσωποι των μαθητών του Δήμου Παιονίας. Με σημείο αναφοράς το συμβολικό Πολυ-ηρώο και τις προτομές των πρωθυπουργών των συμμάχων χωρών.

Η όλη τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη Δέηση που ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, εν μέσω των Ιερέων και Διακόνων. Εψάλη το “αιωνία η μνήμη”, το οποίο και παιανίσθηκε από τη στρατιωτική μπάντα του Γ Σ.Σ.

Η τελετή συνεχίστηκε με ομιλίες του εκπροσώπου της υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, του δημάρχου Παιονίας, των εκπροσωπούμενων τότε συμμάχων χωρών στην οικεία γλώσσα (η Γαλλική με παράλληλη ελληνική μετάφραση), κατάθεση στεφάνων, απολογισμό της θυσίας στρατευμένων. Στο τέλος παιανίστηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι των συμμάχων χωρών.

Για τον Ελληνισμό ο πανηγυρικός απολογισμός εκείνης της ειρηναίας νίκης σήμαινε πολλαπλάσιες βέβαια θυσίες, τις οποίες συμβόλιζε η παρουσία εκπροσωπούμενου του Συλλόγου Μικρασιατικών Σωματείων, που κατέθεσαν στεφάνι στο Πολυ-ηρώο. Καθώς το 1918 δεν ήταν μόνο ένα τέλος εχθροπραξιών που διέσωσε τα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας, αλλά σηματοδότησε στη συνέχεια τη Μικρασιατική εκστρατεία και τις επακόλουθες δεινότατες θυσίες.

 

Από ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Τύπου της Μητρόπολης Γουμένισσας.

Σχολιάστε