My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ειρ. Αγαθοπούλου: Φάρμακο είναι η απασχόληση

Ασαφείς και αόριστες είναι οι απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μ. Σαλμά, σχετικά με τη διασφάληση του δικαιώματος όλων των Ελλήνων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”, τονίζει η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου. Σε δήλωσή της μ`αφορμή τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή,  η κ. Αγαθοπούλου τονίζει ότι “δουλειά κι αξιοπρέπεια πρέπει να δώσει στον κόσμο η Πολιτεία, αυτό είναι το φάρμακο για την πλειοψηφία των πολιτών”.

Όπως αναφέρει δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, χθες (Παρασκευή) το πρωί κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης (τα πρακτικά όλης της συνεδρίασης της βουλής, στο σύνδεσμο http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=4620d89b-ed08-4e96-aa1d-2019b64308bd  ) σχετικά με τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Σαλμάς αρνήθηκε για μια ακόμη φορά το πραγματικό γεγονός της έλλειψης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, αποφεύγοντας επιμελώς να απαντήσει στα ερωτήματα της βουλευτή αναφορικά με τις δραματικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη, τις τρομακτικές ελλείψεις των δημοσίων νοσοκομείων σε φάρμακα, το πρόσφατο εμπάργκο μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και το φλέγον ζήτημα της διακοπής επί πιστώσει φαρμάκων στους ασθενείς από τα φαρμακεία, των οποίων τα ράφια καθημερινά αδειάζουν, ελλείψει ρευστότητας.

Αναφορικά με το χρέος των φαρμακευτικών εταιρειών και την είσπραξή του (μέσω rebate) από το ελληνικό δημόσιο, καθώς και την αναγκαιότητα αυστηρού νομοθετικού ελέγχου τους με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ο αναπληρωτής υπουργός απέφυγε έντεχνα να δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση, καταδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την απροθυμία της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

Αναπάντητο έμεινε τέλος το ερώτημα της βουλευτή αναφορικά με την υποχρηματοδότηση του υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ και τις περαιτέρω περικοπές στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη, περικοπές που υπερβαίνουν πλέον τις σχετικές απαιτήσεις της τρόικα! Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για όλες τις πληρωμές του έτους προς τους λειτουργούς της υγείας, καθώς και για την παρουσίαση, με πλήρη διαφάνεια, νέου δελτίου τιμών φαρμάκων μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη.

Μετά το πέρας της συζήτησης η κ. Αγαθοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η φαρμακευτική δαπάνη έχει σήμερα ανέβει στα ύψη και αυτό οφείλεται αναντίρρητα στη συνέχιση και εμβάθυνση των μνημονιακών πολιτικών από την πλευρά της κυβέρνησης. Η οικονομική κρίση είναι αυτή που βλάπτει σοβαρά την υγεία των πολιτών. Τόσο οι αναρίθμητες πλέον επιστημονικές μελέτες, όσο – και κυρίως – η ίδια η καθημερινή πραγματικότητα των ανθρώπων αυτού του τόπου καταδεικνύουν την άμεση σχέση της ανεργίας, της ανασφάλειας στην εργασία και της απώλειας εισοδήματος με την επιδείνωση της υγείας των πολιτών και την αύξηση της ζήτησης φαρμάκων, με ψυχικές διαταραχές,  προβλήματα εθισμού και εξάρτησης, με τις αυτοκτονίες. Δουλειά κι αξιοπρέπεια πρέπει να δώσει στον κόσμο η Πολιτεία, αυτό είναι το φάρμακο για την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας σε περίοδο οικονομικής κρίσης!”

Ανακοίνωση επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ανακοίνωσή της τονίζει:

Σχετικά με την παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και την πολιτική για το φάρμακο που έγινε την 5-9-12 στην διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, δηλώνουμε τα εξής :

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται την αγωνία της κοινωνίας στην προσπάθεια να εξασφαλισθούν σήμερα συνθήκες πλήρους, δωρεάν και αξιόπιστης παροχής ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, σε όλους όσους ζουν στη χώρα και έχουν ανάγκη παροχών υγείας. Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στο καθολικό αίτημα για τη στήριξη του ΕΣΥ κατά προτεραιότητα. Δεν στηρίζει με κρατική χρηματοδότηση τον ΕΟΠΥΥ. Επιμένει στην ασφαλιστική ανταποδοτικότητα στις υγειονομικές παροχές, αφήνοντας χωρίς κάλυψη κυρίως αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους άνεργους, τους για κάθε λόγο ανασφάλιστους, τους μη “νόμιμους μετανάστες”, το ¼ δηλαδή του πληθυσμού. Το Υπουργείο Υγείας δεν παρεμβαίνει υπεύθυνα, αντίθετα παρουσιάζει στρεβλή εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τις ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου και την επικίνδυνη αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή.

Οι μνημονιακές επιλογές οδηγούν πλέον σε ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει την ανεύθυνη. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική “πυγμής” απέναντι στους εργαζόμενους της υγείας, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, τη στιγμή μάλιστα που είναι έτοιμη να υποκύψει σε κάθε επιταγή της τρόικας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστηρίζει ότι οι ανάγκες όλων των ανθρώπων υπερβαίνουν τις μνημονιακές πρακτικές στην υγεία. Υποστηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην υγεία και όλων των πολιτών και θεωρεί θεμελιακό δικαίωμα, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κάλυψη, τη δωρεάν καθολική πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδοτούμενο, αξιόπιστο σύστημα ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας.

 

Σχολιάστε