My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ειδομένη: Πήραν τους μετανάστες!

*Καταγγελίες από φωτορεπόρτερς και ΕΣΗΕΑ.

(Βίντεο) Πρωτοφανή σε μέγεθος επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (συμμετείχαν 350 αστυνομικοί) στα σύνορα Ελλάδα-ΠΓΔΜ. Οι πρόσφυγες, «κυρίως από το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Μαρόκο, την Αλγερία και το Μπανγκλαντές, μετακινούνται σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Tae Κwon Do Παλαιού Φαλήρου», λέει το επίσημο ανακοινωθέν.

eidomeni-prosfyges3-001Περιστατικά αστυνομικής βίας ή επεισόδια δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από όσους ήταν κοντύτερα στην επιχείρηση, δηλαδή τα μέλη των ΜΚΟ.

Στην επιχείρηση οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, απέκλεισαν την περιοχή σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, μη επιτρέποντας την πρόσβαση σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων (με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.

«Δεν υπήρξε καμιά καταγραφή περιστατικού βίας και εμείς που ήμασταν δίπλα δεν περιθάλψαμε κανένα άτομο ούτε κληθήκαμε για κάποιο περιστατικό», δήλωσε στην «Εφ.Συν.», το μέλος των Γιατρών του Κόσμου, Δημήτρης Μισιρλής.

Μετά τη δεκάωρη αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών, επετράπη το απόγευμα η είσοδος στον καταυλισμό, δημοσιογράφων, εθελοντών και μελών ΜΚΟ.

Αργά το απόγευμα ξεκίνησε και η ροή προσφύγων, που ανέμεναν σε σημείο 15 χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη προκειμένου να ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση και να τους επιτραπεί εκ νέου η είσοδος στην ουδέτερη ζώνη.

Λεωφορεία φτάνουν πλέον στον καταυλισμό και οι επιβάτες τους -όλοι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί- περνούν τους ελέγχους με σχετικά γρήγορες διαδικασίες και εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

eidomeni-prosfyges1-001Μετά την επιχείρηση στην Ειδομένη

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά την επιχείρηση προσήχθησαν περισσότεροι από 10 μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Νωρίτερα είχαν προσαχθεί τέσσερις δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από μισή ώρα.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δύο μηχανές έσπευσαν στα Σκόπια μέσω Ειδομένης για να παραλάβουν εγκλωβισμένα εμπορικά βαγόνια, ενώ επιβατική αμαξοστοιχία παρέλαβε μετανάστες για Θεσσαλονίκη.

Kαταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Με τίτλο: «Ειδομένη: Η διακριτικότητα της αστυνομικής φιλανθρωπίας» η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας με αφορμή την επιχείρηση της αστυνομίας στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, τον αποκλεισμό τους και τις προσαγωγές φωτορεπόρτερ , σημειώνει:

Το αληθινά φιλανθρωπικό έργο τελείται πάντα διακριτικά, μακριά από τα βλέμματα τρίτων.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) υποθέτει ότι οι αυθαίρετες προσαγωγές που έγιναν τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου, σε βάρος των δυο μοναδικών φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη λίγο πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, δηλώνουν απλώς τη σεμνότητα της αστυνομίας που δεν ήθελε μάρτυρες ενόσω θα προέβαινε στη φιλανθρωπική της δράση.

Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας, η Ε.Φ.Ε. παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας.

eidomeni-prosfyges2-001Τέλος, δεδομένου ότι οι φωτορεπόρτερ πρέπει να έχουν πλήρη γνώση της πραγματικότητας, αφού η φύση του επαγγέλματός τους συνίσταται στην απεικόνιση της πραγματικότητας, η Ε.Φ.Ε. προτείνει στην ΕΛ.ΑΣ να βοηθήσει τους φωτορεπόρτερ να απαλλαγούν από τις αυταπάτες τους, εισηγούμενη την κατάργηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση.

ΕΣΗΕΑ

Τις προσαγωγές δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Η ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πάντα την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν προσπάθεια περιορισμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθεροτυπίας.

Τι λέει η αστυνομία

Στην επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι η πολιτική αυτή προκρίθηκε, «προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία τους από ενδεχόμενες προκλήσεις και εντάσεις ή απειλητικές και επιθετικές συμπεριφορές»! Ποιους κινδύνους θα αντιμετώπιζαν οι δημοσιογράφοι που τόσες μέρες καλύπτουν τα γεγονότα χωρίς κανένα πρόβλημα, δεν το λέει η ανακοίνωση…

«Ήταν η κατάλληλη μέρα»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή. Πριν από έξι μέρες δεν θα μπορούσε να γίνει τέτοια επιχείρηση, γιατί υπήρχαν στην περιοχή 3.000 πρόσφυγες. Σήμερα ήταν η κατάλληλη μέρα».

Φράχτη και στη Μετζίτλια φτιάχνει η ΠΓΔΜ

Εν τω μεταξύ, εργασίες για την ανέγερση φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, στο ύψος της Μετζίτλια, απέναντι από τη Νίκη της Φλώρινας, ξεκίνησαν οι αρχές της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, Στέφανο Μπίρο.

Όπως σημειώνει, επικαλούμενος πληροφορίες από το τελωνείο, «έχουν ξεκινήσει και χτίζουν». «Έχουν τοποθετηθεί κάποια εμπόδια, όμως οι εργασίες δεν έχουν προχωρήσει» είπε.

Όπως επισήμανε, οι εργασίες γίνονται ώστε να αποκλειστεί η πρόσβαση σε μετανάστες που τυχόν κατευθυνθούν προς τη γειτονική χώρα.

Ωστόσο ανέφερε ότι η κίνηση στη συνοριακή διάβαση διεξάγεται ομαλά και δεν υπάρχουν συγκεντρωμένοι πρόσφυγες ή μετανάστες στο σημείο αυτό.

efsyn.gr

Δείτε βίντεο της ΕΛΑΣ από την αστυνομική επιχείρηση για τη μετακίνηση αλλοδαπών από την Ειδομένη:

Σχολιάστε