My Twitter Feed

23 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

ΕΕ: Επιβάλλει μείωση βοσκοτόπων

Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι.

Έκκληση στους δήμους όλης της χώρας να μην προχωρήσουν στην κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων στην περιοχή τους απευθύνουν οι κτηνοτρόφοι, ζητώντας από τις τοπικές αρχές να συνταχθούν μαζί τους για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τη μείωση των εκτάσεων βοσκοτόπων που επιβάλλει η Ε.Ε.

voskotopoi“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε ένα σχέδιο δράσης για τα βοσκοτόπια και μειώθηκαν οι επιλέξιμες εκτάσεις περίπου στο 40%, καθώς απεντάχθηκαν πολλές εκτάσεις, που χαρακτηρίστηκαν δασικές ή άλλες. Τώρα πρέπει να γίνει η κατανομή αλλά δεν φθάνουν οι εκτάσεις. Χρειαζόμαστε βοσκοτόπια, αλλιώς δεν θα πάρουμε τις επιδοτήσεις και θα έχουμε κακή πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης”, περιγράφει στη “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). Ο κ. Καμπούρης κατέθεσε υπόμνημα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ζητά σύγκληση της ολομέλειας των δημάρχων, οι οποίοι διαθέτουν εντός των διοικητικών ορίων των δήμων τους βοσκότοπους, για να αποφασίσουν κοινή στάση. Να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να παρέμβει στην Ε.Ε., για να αλλάξει το σχέδιο δράσης και να αυξηθούν οι βοσκότοποι.

Το γεγονός της μη επάρκειας των βοσκοτόπων επισήμανε και το στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ Χρήστος Ρούκος, μιλώντας στο 8ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο με θέμα “Λιβάδια – Κτηνοτροφία: Έρευνα και ανάπτυξη. Προοπτικές εργασίας για νέους”, που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, τα 1.780.000 εκτάρια βοσκοτόπων που υπολογίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση τη διάρθρωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας (2,5 εκατ. ζωικές μονάδες) στην πραγματικότητα φαίνεται πως δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα ο κτηνοτρόφος να μη λαμβάνει την πράσινη ενίσχυση, καθώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να βρει την επιπλέον επιλέξιµη έκταση, ώστε να τηρεί τη βοσκοϊκανότητα του βοσκοτόπου.

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ

Εν τω μεταξύ σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας, που τα κοπάδια τους έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό. “Εάν δεν ληφθούν άμεσα κατασταλτικά μέτρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει χαθεί το 20% με 30% του ζωικού κεφαλαίου των προβάτων. Κινδυνεύει η κτηνοτροφία, κινδυνεύει η οικονομία της χώρας μας”, περιγράφει στη “Μ” ο κ. Καμπούρης. “Μας χρηματοδοτούν να πάρουμε φάρμακα και να κάνουμε ψεκασμούς. Η πολιτεία πρέπει να κάνει άμεσα ψεκασμούς για τα κουνούπια, ενώ πρέπει να επιχειρηθεί και ο εμβολιασμός των ζώων”, τονίζει ο ίδιος. Οι κτηνοτρόφοι, εκτός των άλλων, ζητούν αναπλήρωση ή αποζημίωση των θανόντων ζώων και της παραγωγής που έχει ήδη χαθεί, όπως και αυτής που υπολογίζεται να απολεσθεί την επόμενη χρονιά.

Για το ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού έγινε σύσκεψη χθες στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Ιωάννη Ταχματζίδη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την όσο δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος που επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. “Βρισκόμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να δώσουμε ώθηση στον τομέα αυτό, διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων και ταυτόχρονα τους επαγγελματίες και τη δημόσια υγεία των συμπολιτών μας”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

makthes.gr

Σχολιάστε