My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Εγκληματικό λάθος το άνοιγμα

Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου.


Η κυβέρνηση είχε πάρει την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημικής έξαρσης, πριν ακόμη συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων.

Αλλά εκτός αυτού, και μόνο το γεγονός ότι η σχετική συνεδρίαση της επιτροπής έλαβε χώρα με τηλεδιάσκεψη και όχι δια ζώσης, όπως αποφασίστηκε να λειτουργήσει η εκπαίδευση, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τον κίνδυνο που προκαλεί η δια ζώσης διδασκαλία σε συνθήκες συνωστισμού.

Πολλοί ειδικοί πάντως διατύπωσαν ευθαρσώς τη γνώμη τους στα ΜΜΕ. Εξήγησαν δηλαδή ότι η συγκυρία είναι η πλέον ακατάλληλη για να ανοίξουν τα σχολεία.

Με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, με 2.000 θανάτους περίπου κάθε μήνα και με χιλιάδες νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα οποία έτσι κι αλλιώς, με τις μειωμένες δαπάνες που ψήφισε η κυβέρνηση πρόσφατα για την υγεία, δεν έχουν τη δυνατότητα αύξησης του δυναμικού τους, το άνοιγμα των σχολείων ήταν η χειρότερη απόφαση.

Μια απόφαση που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές, αλλά και για τις οικογένειές τους, για εκατομμύρια δηλαδή εντέλει πολίτες που κινδυνεύουν να νοσήσουν και κάποιοι από αυτούς, στο τέλος, να καταλήξουν.

Συνέπειες που θα μπορούσαν, αν είχε ληφθεί μια πιο σώφρων απόφαση, να είχαν αποφευχθεί.

Η απόφαση όμως να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ήταν μια κακή απόφαση και για το ίδιο το σύστημα υγείας. Το οποίο θα πιεστεί για μια ακόμη φορά πέρα από τα όριά του τις επόμενες εβδομάδες. Με ολέθριες συνέπειες για την υγεία, αλλά και τη ζωή όσων δεν θα μπορέσουν, εξ αιτίας αυτού, να νοσηλευτούν και να δεχθούν την κατάλληλη φροντίδα.

Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον που φαίνεται να κυριαρχεί αυτή τη στιγμή, χαρακτηρίζεται από ήπια νόσηση, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για τη μη λήψη μέτρων.

Πρώτα γιατί ανάμεσα στους χιλιάδες που θα νοσήσουν εξ αιτίας του ανοίγματος των σχολείων, αρκετοί θα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και συνεπώς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Και βέβαια κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν, τη στιγμή που αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η πολιτεία είχε φροντίσει να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Ακόμη και αν τα 9 στα 10 κρούσματα σήμερα ανήκουν στη μετάλλαξη Όμικρον, παραμένει ακόμη ένα 10% ή έστω και ένα μονοψήφιο ποσοστό μεταξύ αυτών, που εξακολουθούν να ανήκουν στην επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα. Αν όμως ανάμεσα στα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα που διαγιγνώσκονται καθημερινά, (και που ποιος ξέρει και πόσα ακόμη υπάρχουν που δεν διαγιγνώσκονται), ένα έστω και μονοψήφιο ποσοστό ανήκει στην Δέλτα, τότε ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων που νοσούν με την επικίνδυνη μετάλλαξη, συνεχίζει να ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες.

Που σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η Όμικρον, με τα ήπια συμπτώματα, τείνει να κυριαρχήσει, η Δέλτα επιμένει να δίνει ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων καθημερινά. Επιβαρύνοντας σημαντικά το ΕΣΥ και εξακολουθώντας να οδηγεί στον θάνατο πολλούς από όσους νοσούν.

Και τέλος, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι σε 2 – 3 εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει η κορύφωση της πανδημίας και μετά η σταδιακή αποδρομή της, είναι ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ της παράτασης των σχολικών διακοπών για ισόποσο διάστημα, μέχρι να κοπάσει η μεγάλη έξαρση.

Σε αντίθεση με την κοινή λογική, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα σαν άσκηση αισιοδοξίας, σκορπώντας στον κόσμο την ψευδή, αδικαιολόγητα χαζοχαρούμενη και γι’ αυτό και επικίνδυνη είδηση, ότι η πανδημία τελειώνει.

Η είδηση είναι ψευδής γιατί όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες και οι διεθνείς οργανισμοί η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει σε 2 – 3 βδομάδες, αλλά αντίθετα, θα παραμείνει παρούσα για πολύ καιρό.

Η είδηση όμως είναι επικίνδυνη γιατί γίνεται αιτία και να μη λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα, αλλά και να καλλιεργείται ένα κλίμα αδικαιολόγητης αισιοδοξίας και χαλάρωσης.

Μπορεί μετά την Όμικρον η πανδημία να εισέλθει σε νέα φάση, όμως είναι εντελώς παρακινδυνευμένο αυτή τη στιγμή να ανακοινώνεται από επίσημα χείλη το τέλος της. Με νέες ενδεχόμενες μεταλλάξεις και νέες παρενέργειες να μην μπορούν, με επιστημονικά τουλάχιστον επιχειρήματα, να αποκλειστούν.

Ευτυχώς που δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ανακοινώνει επισήμως τη λήξη της πανδημίας, οπότε δεν θα την πιστέψουν και πολλοί. Αφού η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας από πλευράς της έχει μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι τα σχολεία πρέπει να παραμένουν ανοικτά. Όπως όμως και κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι και η υγεία και οι ζωές μας πρέπει να προστατευτούν με κάθε τρόπο.

Η στάση αναμονής, με τα σχολεία κλειστά για 2 – 3 εβδομάδες δεν θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά. Ενώ αντίθετα, θα προστάτευε τη δημόσια υγεία και θα έσωζε ζωές.

Δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι πίσω από την παρακινδυνευμένη κυβερνητική απόφαση κρύβονται τα γνωστά οικονομικά συμφέροντα που επηρεάζουν την κυβέρνηση. Και που τώρα όμως γίνονται αιτία να τίθεται σε κίνδυνο εκτός από την οικονομία, την απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις και η υγεία και η ίδια η ζωή μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το καλοκαίρι παρακολουθούσε άπραγη τα δάση, τα σπίτια και τις περιουσίες να καίγονται από μια αναμενόμενη για εποχή κλιματικής κρίσης πυρκαγιά, υποστηρίζοντας αυτάρεσκα ότι μετρούσε στάχτες και όχι νεκρούς. Κι αυτό, γιατί τα χρήματα για την προληπτική αντιπυρική προστασία τα είχε διαθέσει σε ημέτερους και σε ολιγάρχες.

Σήμερα, κάνει το ίδιο με την πανδημία, που την παρακολουθεί να εξελίσσεται χωρίς να λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα. Με τη διαφορά ότι σήμερα μετρά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα της πανδημίας και εκατόμβες νεκρών.

Οι διεθνείς αξιολογήσεις είναι κόλαφος για την Ελλάδα, καθώς την κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις, μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους θανάτους, αλλά και με τα περισσότερα κρούσματα, ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Κι αυτή είναι η αποστομωτική διάψευση της κυβερνητικής ρητορικής ότι δήθεν τα ίδια με εδώ, συμβαίνουν παντού.

Η ανάγκη άμεσης πολιτικής αλλαγής έχει ξεφύγει από το πλαίσιο της συνήθους εκλογολογίας και εντάσσεται πλέον στο ένστικτο επιβίωσης και αυτοπροστασίας του καθενός και της καθεμιάς από εμάς, από μια επικίνδυνα ανεύθυνη κυβέρνηση που όσο παραμένει, τόσο περισσότερα δεινά προκαλεί.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε