My Twitter Feed

23 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Εβδομαδιαία ανασκόπηση

Aπό την ΖΟΤΟΣ ΑΕΠΕΥ – 12/04-19/04/2015.

zotos-elladaΗ εβδομάδα που πέρασε επικεντρώθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με τις δηλώσεις επισήμων και αρμόδιων προσώπων να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της οικονομικής ειδησεογραφίας. Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας ήταν και η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο αξιολόγησης S&P ο οποίος στα κυριότερα σημεία της έκθεσης του αναθεώρησε σημαντικά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας το 2015 καθώς και για το πρωτογενές αποτέλεσμα.  Η πίεση που εκδηλώθηκε μετά την δημοσίευση της έκθεσης επικεντρώθηκε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο καθώς η εκτίμηση επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών έχει άμεσο αντίκτυπο στις εκτιμήσεις των επισφαλειών που ήδη αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των τραπεζικών ισολογισμών.

Τη συνεδρίαση του Euroworking Group, την Τετάρτη 22 Απριλίου, αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι τα μέλη της «Ομάδας των Βρυξελλών» και οι Έλληνες εμπειρογνώμονες.

Με αμφισβητήσεις για το δημοσιονομικό κενό, το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,2% -1,5% του ΑΕΠ, που είναι σίγουρο ότι θα πετύχει για εφέτος το υπουργείο Oικονομικών, κύλησε η  πολύωρη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με το Brussels Group στο Παρίσι.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ ) Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ ( ΔΝΤ) επανέφεραν την ελληνική ομάδα, στη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών, ενημερώνοντας τη διαπραγματευτική ομάδα ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ελλάδα «δεν βγαίνουν».

zotos-eeΑμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).  Έτσι ,  το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.

Συρρίκνωση παρουσίασε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.Ειδικότερα, το πλεόνασμα υποχώρησε στα 26,4 δισ. ευρώ από 30,4 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο, βάσει των εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων της ΕΚΤ.Στο 12μηνο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 2,4% του ΑΕΠ έναντι 1,9% που ήταν στο 12μηνο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014.

Η Ιταλία ενισχύεται για να προστατευθεί από οποιοδήποτε ενδεχόμενο οικονομικό σοκ, σύμφωνα με δήλωση του  υπουργού  οικονομικών, που  ανέφερε πως η χώρα ενισχύθηκε χάρη στην στρατηγική που βασίζεται σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, στις θεσμικές αλλαγές, στην μείωση των φόρων και σε βιώσιμο δημόσιο χρέος. Να σημειωθεί  πως τα επιτόκια επί των ομολόγων του ιταλικού δημοσίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο κάθε εποχής .

Τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας εκτιμούν ότι η γερμανική οικονομία θα «τρέξει» την τρέχουσα χρονιά με ρυθμό 2,1% αντί 1,2% που προέβλεπαν προηγουμένως.Ως βασικοί λόγοι αναφέρονται η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου αλλά και το χαμηλό ευρώ που δίνει σημαντική ώθηση στις γερμανικές εξαγωγές. Παράλληλα, οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω μείωση της ανεργίας από το 6,7% στο 6,3% φέτος και στο 5,9% το 2016.Η ενίσχυση του καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία, ωστόσο, δεν φαίνεται να ωφελεί το λιανικό εμπόριο.

martio-zotos0002Μείωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κατέγραψαν τον Μάρτιο οι εξαγωγές της Κίνας που κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές της χώρας επίσης μειώθηκαν, κατά 12,7%.Αυτό σημαίνει ότι η χώρα κατέγραψε ένα πλεόνασμα τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών ύψους 3,08 δισ. δολαρίων τον συγκεκριμένο μήνα.

Κατά 7% του ΑΕΠ αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 η οικονομία της Κίνας, με έναν ρυθμό που ήταν μεν αναμενόμενος, αλλά αποτελεί τον βραδύτερο της τελευταίας εξαετίας.  Σε τριμηνιαία βάση πάντως η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,3% αφαιρουμένων συγκυριακών παραγόντων.

Μικρή αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά 0,2% το 2015 και 1,4% το 2016, έναντι -2,3% το 2014, προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) .  Προβλέπει επίσης αρνητικό δείκτη τιμών καταναλωτή -1% το 2015 και θετικό 0,9% το 2016, έναντι -0,3% το 2014.  Στο μεταξύ αποπληθωρισμός για τέταρτο συνεχή μήνα καταγράφηκε στην Κύπρο τον Μάρτιο, όπως δείχνουν στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

zotos-kosmosΓια τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των απότομων μεταβολών των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των γεωπολιτικών εντάσεων, προειδοποίησα τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ παράλληλα σημείωσαν την “μέτρια” παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τις “άνισες προοπτικές”.

Αν και οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν ενισχυθεί, ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες πλήττονται από τις χαμηλότερες τιμές των πρώτων υλών και των εξαγωγικών τους προϊόντων, επισήμανε η Διεθνής Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (ΔΝΟΕ) του ΔΝΤ σε ανακοίνωσή της.

Καθώς η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένεται να αυξήσει το αμέσως προσεχές διάστημα τα επιτόκιά της, η επιτροπή αυτή, η οποία εκφράζει τα 188 κράτη-μέλη του ΔΝΤ, επισήμανε ότι οι κινήσεις προς την “εξομάλυνση της πολιτικής” των κεντρικών τραπεζών χρειάζεται να γνωστοποιηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τις άλλες οικονομίες.

Το ασθενέστερο ευρώ βοηθά και διευκολύνει την πώληση σε χώρες εκτός ευρωζώνης αεροσκαφών και άλλων προϊόντων, ενώ επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να προστατεύονται έναντι των αγαθών τα οποία εισάγουν από άλλες χώρες

 Με απώλειες έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο σήμερα διορθώνοντας μετά το ράλι των προηγούμενων ημέρων, περιορίζοντας στο 7,9% τα κέρδη της εβδομάδας. Ανοδικά έκλεισε και ο χρυσός, περιορίζοντας την εβδομαδιαία πτώση του στο 0,1%. .

Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών μηνών έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το ελληνικό ζήτημα να αποτελεί κύρια πηγή της επενδυτικής ανησυχίας, ενώ αρνητικά επέδρασε και η είδηση ότι οι κινεζικές αρχές εισήγαγαν νέους κανόνες για το short selling.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 0,93% στις 6.955 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε απώλειες 2,58% στις 11.689 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε πτωτικά κατά 1,55% στις 5.143 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,76% στις 403,69 μονάδες, εν μέσω αύξησης του όγκου των συναλλαγών του. Ο τζίρος στον δείκτη ήταν κατά 23% υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσεγγίζοντας επικίνδυνα πλέον το τελευταίο οχυρό των 723 μονάδων για τον γενικό δείκτη, ο οποίος μέσα σε μία εβδομάδα έχασε το 5,96% της αξίας του.  Όλα τα βλέμματα επομένως επικεντρώνονται στην ερχόμενη Δευτέρα. Αν το Euroworking Group δώσει το πράσινο φώς το απόγευμα της Δευτέρας η ελληνική αγορά οφείλει ένα ράλι εκτόνωσης με ορίζοντα την συμφωνία του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή. Αλλιώς το γνωστό πτωτικό σύρσιμο που επικρατεί από το τέλος Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί επισκιάζοντας τα όσα συμπαθητικά μίκρο ή μάκρο νέα ανακοινώνονται.

april_3_weekly report-page0004

zotos-1

Σχολιάστε