My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Είναι η υγεία, ανόητε!

Του Στέφανου Παραστατίδη.


Η ΝΔ νομοθετεί ενισχύοντας το ρόλο του κέρδους ανάμεσα στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους πολίτες, ως κίνητρο για τη βελτίωση των υπαρχουσών συνθηκών. Αυτή είναι και η βασική μας ιδεολογική διαφωνία, σε μία συγκυρία που όποιος έχει χρήματα ή γνωστούς έχει υγεία -οι υπόλοιποι; στο υγειονομικό περιθώριο.

Η σκληρή πραγματικότητα καταγράφει ότι είμαστε τρίτοι σε ιδιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη, άρα έχουμε ένα σύστημα υγείας που δεν ανταποκρίνεται στις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει ως ρυμουλκό που θα σύρει την υγεία από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν. Η ελεύθερη, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση στην υγεία δεν πρέπει να τεθεί από θέση αρχής σε διαπραγμάτευση.

Το ζητούμενο για τη δημόσια υγεία δεν είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες ή ανταγωνιστικές και κατακερματισμένες δομές αλλά ολοκληρωμένα συνεργατικά συστήματα φροντίδας και συνεργατικές πλατφόρμες που θα δημιουργούν νέα επιστημονικά κίνητρα και θα υπερβαίνουν ένα στείρο οικονομίστικο ανταγωνισμό. Αυτό συνιστά Αλλαγή Παραδείγματος.

Άρα, η πολιτική απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι μονάχα συνθήματα αντίστασης χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις νέες συνθήκες, ούτε συμμαχίες με συντεχνίες που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους εις βάρος της υγείας των πολιτών, διότι τούτο συνιστά τον ορισμό του αναχρονισμού.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Ε.Σ.Υ., οφείλει να υπερβεί αυτή τη στείρα αντιπαράθεση, να χαράξει πολιτικές που θα αντικατοπτρίζουν κοινωνικές αξίες, να δημιουργήσει τομές που θα αναιρούν τις υπάρχουσες ανισότητες, σύμφωνα με τις αξιακές και θεσμικές παραδοχές που εμπεριέχει ο προοδευτισμός.

Και τούτο απαιτεί μία νέα συμμαχία με τους εργαζόμενους του Ε.Σ.Υ που θα τους καθιστά πυρήνες ενός νέου αφηγήματος και όχι εντολοδόχους ενός πελατειακού συστήματος. Το Ε.Σ.Υ. πέτυχε επειδή στηρίχθηκε στους ανθρώπους που το υπηρέτησαν -δεν γίνεται χωρίς αυτούς.

Άρθρο στο facebook

Σχολιάστε