My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Δραστήριος και φέτος ο ΝΗΡΕΑΣ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» οργάνωσε και υλοποίησε στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2012 τις εξής δράσεις πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

 Σε συνεργασία με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις στους μαθητές, με θέματα όπως το διαδίκτυο, η πρόληψη του καπνίσματος, οι εξαρτήσεις και οι προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, στα πλαίσια προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που υλοποιούνταν από τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, ανταποκριθήκαμε σε πολλαπλά αιτήματα σχολείων για σχετικές παρεμβάσεις με αφορμή την Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου διοργανώθηκε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου στο Πολύκαστρο. Οι μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους έστειλαν τα δικά τους μηνύματα μέσα από τραγούδια και ζωγραφιές, έχοντας ως σύνθημα «Την Εξάρτηση Γνωρίζω, το Τσιγάρο δεν Αρχίζω», ενώ στο χώρο της βιβλιοθήκης του Πολυκάστρου λειτούργησε έκθεση με τα έργα των μαθητών.
Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υλοποιήθηκε το διήμερο βιωματικό εργαστήρι δικτύωσης για τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων με θέμα: «Επιθετικότητα και σχολείο» στις 28 και 29 Μαρτίου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο, το βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Δεξιότητες για παιδιά του Δημοτικού», το οποίο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με προβολή ταινίας στους σπουδαστές των ειδικοτήτων πληροφορικής, υδραυλικών και ηλεκτρολόγων των σχολών του ΟΑΕΔ που αφορούσαν τις εξαρτήσεις.
Στις 26 Μαρτίου γιορτάσαμε τα 11 χρόνια λειτουργίας του ΝΗΡΕΑ στο Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς, με την προβολή της ταινίας: «Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου» σε συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών.
Από την πιο πρόσφατη εκπαίδευση για νέους υποστηρικτές του ΝΗΡΕΑ δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα με την επωνυμία «ΓΚΟΥΦΥ», η οποία ξεκίνησε το Μάρτιο με μεράκι και ενθουσιασμό την υλοποίηση δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας 8-10 ετών, με αφήγηση παραμυθιών, ζωγραφική και παιχνίδι. Ο φετινός κύκλος εργαστηρίων ολοκληρώθηκε μετά από 6 συνολικά συναντήσεις τον Ιούνιο. Η προσπάθεια αυτή έγινε ιδιαίτερα αποδεκτή από την τοπική κοινωνία του Κιλκίς, τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους.

 Μετά από αίτημα εκπαιδευτικών του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, οι οποίοι υλοποιούσαν πρόγραμμα Αγωγής Υγείας σε μαθητές, υλοποιήθηκε ομάδα ενηλίκων στο Κιλκίς με θέμα: ”Επικοινωνία στην οικογένεια», η οποία είχε διάρκεια 6 συναντήσεων. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις σχέσεις και την επικοινωνία με τους συντρόφους και τα παιδιά μέσα στην οικογένεια.

 Στο διάστημα αυτό συνεχιζόταν η ομάδα εφήβων στο Κιλκίς, η οποία έκλεισε με τη δημιουργία ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για εφήβους, η ομάδα των ενηλίκων που επεξεργάζεται τα καταστροφικά συναισθήματα και η ομάδα των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις 9 και 10 Ιουνίου υλοποιήθηκε στο χώρο του «ΝΗΡΕΑ» η τακτική ολομέλεια του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην οποία συμμετείχαν φορείς από όλη την Ελλάδα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 26 Ιουνίου, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, σε συνεργασία με το Δίκτυο Υποστηρικτών ΝΗΡΕΑ το οποίο οργάνωσε δημιουργικά παιχνίδια με καλοκαιρινές κατασκευές και ζωγραφική για παιδιά και εφήβους και με τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Ευκαρπίας & τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευκαρπίας, ο οποίος ετοίμασε και πρόσφερε πιροσκί στους παρευρισκομένους. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης γινόταν προβολή οπτικού υλικού σχετικά με τις δράσεις και το έργο του Κέντρου Πρόληψης.

Τέλος, ο «ΝΗΡΕΑΣ» θα συνεργαστεί με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυκάστρου και την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιλκίς, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα, συμμετέχοντας σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους, με εργαστήρια για παιδιά.

Σχολιάστε