My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Διαμαρτυρία αστυνομικών για φύλαξη σε Θράκη

*Συνάντηση Ε.ΑΣ.Υ.Ν.Κ. με τον Χρ. Γκουντενούδη

*Συμπαράσταση απ` τον δήμο κι απ` τον ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς

Η Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς είναι μεταξύ των 5 πρώτων της χώρας, που κλήθηκαν να ενισχύσουν την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας με μεγάλο αριθμό αστυνομικών, προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο σχέδιο επιτήρησης των συνόρων στον Έβρο. Μ` αφορμή αυτό, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 2 Αυγούστου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, μπροστά στο Αστυνομικό Μέγαρο. Στη συγκέντρωση παρευρέθη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς με επικεφαλή τον Γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κιλκίς Λάζαρο Λαζαρίδη.

Για το όλο θέμα πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου στα γραφεία της Ομοσπονδίας, έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων των 21 περιοχών από τις οποίες αποσπώνται 1.881 αστυνομικοί για την αστυνόμευση των συνόρων σε νομούς της Θράκης.

Σε σχετικό δελτίο τύπου της ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ (Ε.ΑΣ .Υ. Ν. Κ.) αναφέρονται τα εξής:

–    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προσήλθαν και τοποθετήθηκαν τόσο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος ΔΕΝΔΙΑΣ όσο και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό Αντιστράτηγο κ.Αδαμάντιο ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, το Δ/ντή Επιτελείου Αντιστράτηγο κ. Παναγιώτη ΦΛΗΡΗ και τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ, στους οποίους διατυπώθηκε η έντονη διαμαρτυρία μας για τον όγκο των προβλημάτων που προκαλεί τόσο σε προσωπικό – οικογενειακό επίπεδο, όσο και σε υπηρεσιακό – κοινωνικό, η αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση.
–    Στη συνάντηση τονίστηκε η αποδιοργάνωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων στη μισή περίπου Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα κλονίσει, αντί να τονώσει το αίσθημα ασφαλείας των συμπολιτών μας σε όλη την επικράτεια. Από την Α.Δ. Έβρου, ο υπέρογκος αριθμός των αστυνομικών που «επιστρατεύονται» στην παρούσα φάση, όλως αιφνιδίως, αφού δεν υπάρχουν εξειδικευμένα σχέδια δράσης, υποδομές και μέσα. Αναφέρθηκε το ξεγύμνωμα των Αστυνομικών Υπηρεσιών που προκαλείται με την απόφαση αυτή. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα Αστυνομικών Διευθύνσεων και Υπηρεσιών που θα αδυνατούν να εκπληρώσουν στοιχειωδώς την αποστολή τους κυρίως σε τουριστικές και μεθοριακές περιοχές. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι άλλες μεθοριακές Α.Δ., αλλά και της ενδοχώρας, δεν θα είναι σε θέση να αναχαιτίσουν την λαθρομετανάστευση, τη διακίνηση ναρκωτικών και το έγκλημα, ενώ ενδέχεται να δημιουργηθούν νέοι καταυλισμοί αλλοδαπών κοντά σε πύλες εξόδου από τη Χώρα. Και όλα αυτά με αστυνομικούς εξαντλημένους από την υπεραπασχόληση, τη μη τήρηση του χρόνου εργασίας και την οικονομική αφαίμαξη, λόγω της κρίσης.
–    Εκ μέρους του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου ΔΕΝΔΙΑ τονίστηκε ότι την απόφαση για τις μετακινήσεις των Αστυνομικών της επέβαλαν λόγοι ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ και κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να συμμεριστεί ότι υπάρχει εθνική ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης των συνόρων. Ωστόσο ο ίδιο πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέρχεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ότι θα κάνει οτιδήποτε για να διευκολύνει την διαμορφούμενη για τους αστυνομικούς όχι ευχάριστη κατάσταση.
–    Απαντώντας στη συνέχεια ο κ. Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρίνισε ότι στόχο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η δημιουργία «ανθρώπινης ασπίδας» με βάση ένα μελετημένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τη διοικητική μέριμνα για το αστυνομικό προσωπικό που θα το εφαρμόσει.  Επιπλέον πρόσθεσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα μετάθεσης της ημερομηνίας παρουσίασης των ενισχυτικών δυνάμεων αντί της Πέμπτης 02-08-2012, την Παρασκευή 03-08-2012. Υποσχέθηκε δε ότι αντί της προκαταβολής των 500 Ευρώ, θα χορηγηθεί το ποσό των 880 Ευρώ και ότι θα γίνεται εκκαθάριση κάθε εβδομάδα για να εκταμιεύονται τα αντίστοιχα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Όσον αφορά το επίσης φλέγον θέμα της διαμονής συναδέλφων μας ανά πεντάδα σε δωμάτια των αστυνομικών αστυνομικών σχολών απάντησε ότι θα εξεταστεί η ανεύρεση και άλλων καταλυμάτων για να τύχουν αξιοπρεπούς διαβίωσης και αυτοί, όπως οι συνάδελφοι που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, είτε θα μειωθεί ο αριθμός των μετακινουμένων έως ότου εξευρεθούν τα καταλύματα.

–    Θέλουμε να τονίσουμε ότι εμείς ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ, αρκεί να διασφαλίζονται τα αυτονόητα όπως προβλέπονται από τους νόμους, ήτοι επαγγελματισμός και η εκπαίδευση των συναδέλφων στα νέα τους καθήκοντα, η διοικητική μέριμνα και οι συνθήκες ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης, η αποτροπή ανεπιθύμητων ενεργειών εκ μέρους συναδέλφων που θα νιώθουν εξουθενωμένοι και ταπεινωμένοι από τους χειρισμούς της διοίκησης, η έγκαιρη καταβολή της αποζημίωσης, η διασφάλιση των συναδέλφων σε περίπτωση βίαιων συμβάντων και μη προβλέψιμων αντιδράσεων εκ μέρους των παράνομων αλλοδαπών κ.λπ.
–    Τυχόν χρησιμοποίηση των συναδέλφων για την εφαρμογή αποσπασματικών και επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρων με παράλληλη άσκηση βίας χωρίς την τήρηση της νομιμότητας θα μας βρει κάθετα αντίθετους. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα, προστατεύοντας τους συναδέλφους, από τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης, αλλά και κάθε συνάνθρωπό μας που θα ζητήσει την βοήθειά μας.
–    Η ελληνική κοινωνία οφείλει να γνωρίζει ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνίζεται για μια αστυνομία σύγχρονη και δημοκρατική που θα κατοχυρώνει το αγαθό της ασφάλειας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς εκπτώσεις και θυσίες στο βωμό οποιονδήποτε συμφερόντων.
–    Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς την Πέμπτη 02-08-2012 και ώρα 12.00΄ μπροστά στο Αστυνομικό Μέγαρο, η οποία είναι μέσα στις πέντε πρώτες Δ/νσεις που ενισχύουν την Α.Δ. Ορεστιάδας με μεγάλο αριθμό Αστυνομικών.

 

Συνάντηση αστυνομικών με τον Χρ. Γκουντενούδη

 

     Τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Χρ. Γκουντενούδη, επισκέφθηκαν στο γραφείο του μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Κιλκίς και εκπρόσωποι της ΠΟΑΣΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Φωτόπουλο και του επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με αφορμή την μαζική μετακίνηση αστυνομικών στον νομό Έβρου.

     Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη για τις δυσμενείς συνέπειες που θα επιφέρει στην αστυνόμευση του νομού Κιλκίς η απόφαση του αρχηγείου της Αστυνομίας περί της δίμηνης μετακίνησης 170 αστυνομικών στον νομό Έβρου.

     Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι επικροτεί τα όσα αναφέρονται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας και συμπαρίσταται στον αγώνα τους για διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, διαμονής και ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού.

     Ταυτόχρονα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα προβλήματα αστυνόμευσης που θα προκύψουν στον νομό μας από την μαζική αυτή μετακίνηση αστυνομικών και έθεσε υπ’ όψιν της αντιπροσωπείας των αστυνομικών την επιστολή που απέστειλε ήδη στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, με την οποία ζητά την επανεξέταση και τροποποίηση της απόφασης κατά το σκέλος που αφορά στο νομό μας αναφορικά με τον αριθμό της ενισχυτικής δύναμης.

Η δημοτική αρχή Κιλκίς στο πλευρό των αστυνομικών υπαλλήλων

Τη συμπαράστασή της στους αστυνομικούς υπαλλήλους των 20 και πλέον νομών της χώρας-μεταξύ των οποίων και ο νομός Κιλκίς- που θα δουν 1.881 συνάδελφούς τους να μετακινούνται για δύο μήνες σε Αστυνομικές Διευθύνσεις της Θράκης μετά από σχετική κυβερνητική αιφνίδια απόφαση, εκφράζει  σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Κιλκίς.

Όπως αναφέρεται: “Στο  Δήμο Κιλκίς είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην αποδυνάμωση των αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρείται, καθώς αυτή αναμένεται να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στο ούτως η άλλως δύσκολο έργο της αστυνόμευσης της περιοχής μας λόγω συνόρων, κλονίζοντας περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας ιδίως την κρίσιμη αυτή περίοδο, όπου η οικονομική κρίση επηρεάζει όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Μόνο από τα τμήματα του νομού Κιλκίς θα μετακινηθούν σε Αστυνομικες Διευθύνσεις της Θράκης 175 αστυνομικοί. Πρόκειται σαφώς για απομάκρυνση ενός διόλου ευκαταφρόνητου αριθμού δυνάμεων που αναμφισβήτητα θα καταστήσει προβληματική έως και αδύνατη τη φύλαξη και την προστασία του ακριτικού μας τόπου.

Και όλη αυτή η νέα επιχείρηση ενίσχυσης των συνόρων στον Έβρο, όπως καταγγέλλουν οι αρμόδιες Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων, δε συνοδεύεται από εξειδικευμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό, υποδομές και μέσα, ενώ συν τοις άλλοις δεν εξασφαλίζει συνθήκες ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης για τους αποσπασμένους αστυνομικούς.

Τα προβλήματα της μάχιμης Ελληνικής Αστυνομίας είναι σοβαρά, συσσωρευμένα και γνωστά, και ειδικά σε τέτοιες δύσκολες εποχές για τους πολίτες, είναι ανεπίτρεπτο να οξύνονται.

Επιπλέον, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα δεν θα αντιμετωπιστεί με λήψη τέτοιων αποσπασματικών και πρόσκαιρων λύσεων, αλλά με αποφασιστικές πρωτοβουλίες που θα συνοδεύονται και από αντίστοιχη οργάνωση  και συντονισμό.

Η δημοτική αρχή Κιλκίς στο πλαίσιο της αγαστής και διαρκούς συνεργασίας της με την Ελληνική Αστυνομία, τονίζει ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον αστυνομικό και στο δύσκολο καθημερινό έργο του. Εκφράζει τέλος την αμέριστη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα των αστυνομικών και ζητεί από την πολιτεία την επανεξέταση του, όπως διαφαίνεται πρόχειρου αλλά και επικίνδυνου για την ελληνική επικράτεια, μέτρου”.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ

Για το όλο θέμα, το Γραφείο Τύπου του  ΣΥΡΙΖΑ  ΚΙΛΚΙΣ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η σημερινή κυβέρνηση, στο πνεύμα του δόγματος «Αποφασίζουμε και διατάζουμε», εξέδωσε την εν λόγω απόφαση, χωρίς καμία ουσιαστική προεργασία αναφορικά τόσο με την σκοπιμότητά της όσο και με σοβαρά διαδικαστικά θέματα που προκύπτουν εξαιτίας της. Η «τυχαία» επιλογή των 1881 ατόμων περιλαμβάνει πάνω από 150 αστυνομικούς που υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα του νομού Κιλκίς χωρίς να συνυπολογίζεται κανένα κοινωνικό ή οικονομικό κριτήριο (πολύτεκνες μητέρες, γονείς με παιδιά με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.). Είναι απολύτως αντιληπτό ότι η εν λόγω απόφαση θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία τόσο των οικογενειών όσων αποσπώνται όσο και των Α.Τ. του νομού μας, σε μια περίοδο κατά την οποία, στην ολοένα επιδεινούμενη εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών οικονομική ύφεση, προστίθεται η εμβάθυνση της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, ενώ επιχειρείται ταυτόχρονα η διόγκωση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κιλκίς είναι αντίθετος στην απόφασή αυτή και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και τα δίκαια αιτήματα της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ν. Κιλκίς, καθώς και των λοιπών 20 ενώσεων πανελληνίως. Ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς εκφράζει την αντίθεσή του στις κυβερνητικές επικοινωνιακές πολιτικές, στο πλαίσιο των οποίων οι εργαζόμενοι αστυνομικοί κατανοούνται μονομερώς ως πειθήνια και άβουλα όργανα εκτέλεσης  αντικοινωνικών, αντεργατικών και αντιδημοκρατικών αποφάσεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι λοιπές κοινωνικές ιδιότητες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ίδιων. Ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς θα προβεί στην κατάθεση ερώτησης στη βουλή, προκειμένου να μας διευκρινίσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη:

1. κάτω από ποιες συνθήκες εργασίας, διαβίωσης και ασφάλειας θα τοποθετηθούν οι αστυνομικοί στον Έβρο;

2. Ποίο θα είναι το αντικείμενο εργασίας τους εκεί;

3. Θα λάβει έστω και την ύστατη στιγμή το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας υπόψη του κοινωνικά αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή των αποσπασμένων;

4.Τι θα γίνει με τα Α.Τ. από τα οποία θα αποσπαστούν οι αστυνομικοί και δεν θα έχουν προσωπικό ούτε για τις κατ’ ελάχιστο ανάγκες τους;

 

Σχόλια
One Response to “Διαμαρτυρία αστυνομικών για φύλαξη σε Θράκη”
  1. Ο/Η ΚΙΛΚΙΣ λέει:

    Σεβαστές οι ανησυχίες των αστυνομικών. Σεβαστός και ο τρόπος που επιχείρησαν να τις αναδείξουν. Θλιβερό όμως να βλέπεις να τις επικαλούνται μόνο όταν πρόκειται να θιγεί το δικό τους σπιτικό. Μέχρι σήμερα δεν έδειξαν τέτοιες ευαισθησίες για το θέμα των μεταλλείων στη Χαλκιδική όπου τους κουβαλούν κάθε δυο και τρεις για να δέρνουν τον κοσμάκη και να πετούν χημικά και δακρυγόνα.

    Πολύ καλά σχολιάζουν την επίκληση “Εθνικής ανάγκης” του υπουργού – είναι αντιληπτό από τον κάθε ένα ότι οι αστυνομικοί αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο υλικό!

    Αναρωτιέμαι όμως ποια θα είναι η στάση τους όταν μεθαύριο θα πρέπει να δείρουν εμάς που ζούμε μαζί τους – εμάς που η πολιτεία αποφάσισε να μας καταστήσει αναλώσιμους ΟΛΟΥΣ όσους ζούμε στο Κιλκίς ; Όπως πολύ σωστά αναφέρεται παραπάνω οι αστυνομικοί πρέπει να μας προσέχουν και να μας προστατεύουν από το κακό …

Σχολιάστε