My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δεκτή η προσθήκη για ουράνιο Κρουσίων

01-metalleiakilkis-vathiΑγαθοπούλου: “Πετύχαμε μια μικρή νίκη – επαγρύπνηση για την τελική.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης έκανε δεκτή την προσθήκη στην τροπολογία για την αλλαγή του μεταλλευτικού κώδικα, εξαιρώντας την εφαρμογή της συμμεταλειοκτησίας επί των εξηρημένων υπέρ του δημοσίου ορυκτών. Αυτό αναφέρει σε δελτίο τύπου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, τονίζοντας ότι η προσθήκη έγινε δεκτή “μετά από αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ”.

Το θέμα αφορά την ύπαρξη κοιτασμάτων ουρανίου στην ορισθείσα ως μεταλλευτική περιοχή των Κρουσίων και την προσπάθεια να παρακαμφθούν οι διατάξεις του μεταλλευτικού κώδικα περί υποχρεωτικής δημόσιας εξορυκτικής δραστηριότητας σε περίπτωση ύπαρξης ορυκτών όπως το ουράνιο. Με την αποδοχή της προσθήκης αποτρέπεται ο κίνδυνος εξόρυξης εκ μέρους ιδιωτικών εταιριών.

Αναλυτικότερα η κ. Αγαθοπούλου, υπογραμμίζει ότι “σεβόμενη την έντονη ανησυχία και αντίδραση των πολιτών και των φορέων του Κιλκίς, διαπίστωσε ότι η τροπολογία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ξεπεραστεί το νομικό κώλυμα που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρία στην μεταλλευτική περιοχή των Κρουσίων, όπου η ύπαρξη του ουρανίου με βάση τον ισχύοντα μεταλλευτικό κώδικα απαγορεύει την έρευνα και την εκμετάλλευση από ιδιωτική εταιρία”. Έτσι, σε προσωπική συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου, του κατέθεσε τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς το αίτημα για εξαίρεση των εν λόγω ορυκτών και εκείνος με τη σειρά του δεσμεύθηκε ότι θα ενεργήσει καταλλήλως.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες, η υπεύθυνη βουλευτής της ΕΕΚΕ Περιβάλλοντος, Ηρώ Διώτη, ανέλυσε διεξοδικά την τροπολογία και το πώς αυτή συνδέεται με την εγκατάσταση μεταλλείων στο Κιλκίς και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι κάλλιστα θα μπορούσε η τροπολογία να χαρακτηριστεί φωτογραφική και ευνοϊκή για την εμπλεκόμενη εταιρία. Στη συνέχεια, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Πετράκος ανακίνησε και αυτός το θέμα στην ολομέλεια, προτείνοντας στον υπουργό να προστεθεί η συγκεκριμένη εξαίρεση, ώστε σε καμία περιοχή όπου υπάρχουν μεταλλεύματα που έχουν εξαιρεθεί από το νόμο – και κυρίως το ουράνιο – να μην υπάρχει δικαίωμα εξόρυξής τους από καμία ιδιωτική εταιρεία.

Σε δήλωσή της η Ειρήνη Αγαθοπούλου τονίζει: «Πετύχαμε μια μικρή νίκη για τον αγώνα των κατοίκων του Κιλκίς ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα που του επιβάλλουν δίπλα στο σπίτι του. Επαγρύπνηση, αντίσταση και ανατροπή είναι ο μόνος δρόμος για την τελική νίκη, για να έρθει επιτέλους ο άνθρωπος και οι ανάγκες του στο προσκήνιο. Υποχρέωση των πολιτικών είναι να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις ανησυχίες του λαού».

Σχολιάστε