My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Γυναίκες και σχέσεις εργασίας

Με μία επιτυχημένη εκδήλωση, με τη συμμετοχή εργαζόμενων γυναικών από διάφορους εργασιακούς χώρους, τίμησαν οι εργαζόμενες γυναίκες του Κιλκίς την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 7 Μαρτίου, στον όμορφο χώρο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής στο Κιλκίς.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στην καμπάνια της ΟΓΕ για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, και πραγματοποιήθηκε ύστερα από ένα σημαντικό άνοιγμα, με περιοδείες και συσκέψεις με γυναίκες από τα εργοστάσια Τροφίμων στη ΒΙΠΕ Κιλκίς και στη Ν. Σάντα, με εργαζόμενες στο εμπόριο, σε s/m και στον επισιτισμό, με εργαζόμενες με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο, σε Παιδικούς Σταθμούς, σε Σχολεία, στο Νοσοκομείο Κιλκίς, με εργαζόμενες στην Καθαριότητα και στους ΟΤΑ.

Στην εκδήλωση μίλησε η Ειρήνη Χατζή, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, η οποία αναφέρθηκε στη δράση του Συλλόγου την τελευταία περίοδο, στην προσπάθεια που γίνεται για κοινή δράση με εργατικά Σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην περιοχή, καθώς και στην ιστορική του διαδρομή εδώ και 38 χρόνια στο Κιλκίς.

Αναφέρθηκε ξεχωριστά στη σύγχρονη ανισοτιμία της γυναίκας και ανέφερε πολλά παραδείγματα από την καθημερινότητα της εργαζόμενης γυναίκας. Επίσης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε σχέση με το Προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι οι λαοί πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στους πραγματικούς ενόχους, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις Κυβερνήσεις και τους μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι ευθύνονται για τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους και το προσφυγικό. Εξήγησε ότι οι μεγάλοι οικονομικοί ανταγωνισμοί σε διεθνές επίπεδο, για το μοίρασμα των αγορών και των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και ενεργειακού πλούτου είναι που οδηγούν στις πολεμικές συγκρούσεις, με θύματα τους λαούς.

Στο τέλος, αναφέρθηκε στο πλαίσιο πάλης το οποίο καταθέτει η ΟΓΕ και δεκάδες εργατικά σωματεία πανελλαδικά στους εργαζόμενους, ώστε να γίνει όπλο στην πάλη τους και τις διεκδικήσεις τους.

Επίσης, παρέμβαση έγινε και από το Σωματείο Τροφίμων – Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, όπου τονίστηκε το γεγονός ότι ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών είναι από τους πιο κερδοφόρους κλάδους πανελλαδικά, όπως και στο Κιλκίς, όμως οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν κάποιο όφελος από τα εκατομμύρια κέρδη των βιομηχάνων. Αντίθετα, αυξάνεται συνεχώς η εντατικοποίηση της εργασίας, η πίεση από την εργοδοσία, το εργασιακό άγχος. Η εκπρόσωπος του Σωματείου ανέφερε δεκάδες παραδείγματα από εργασιακούς χώρους που επιβεβαιώνουν το παραπάνω, ενώ σημείωσε ότι «σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν ραγδαία ανάπτυξη, που υπάρχει αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση στη παραγωγή, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά στο σύνολο της οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής».

Ενώ, τόνισε ότι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών, δεν μπορεί να μπαίνουν μόνο οικονομικά και εργασιακά ζητήματα, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τις ελλείψεις Παιδικών Σταθμών και δομών πρόνοιας για ηλικιωμένους και ΑμΕΑ σε Κιλκίς και σε κάθε δημοτική ενότητα, με την αναβάθμιση του Νοσοκομείου του Κιλκίς και της Γουμένισσας, των δομών ΠΦΥ (με Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία), με τις παροχές και τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, των πολιτιστικών συλλόγων κτλ.

Ξεχωριστές στιγμές της εκδήλωσης ήταν η προβολή του βίντεο της ΟΓΕ για την καμπάνια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς και η ανάγνωση γράμματος μιας εργαζόμενης γυναίκας που περιγράφει την δύσκολη καθημερινότητά της.

Στην παρουσιάστηκαν ακόμα τραγούδια αφιερωμένα σε διάφορους τύπους γυναικών σε ποίηση και στίχους Γ. Ρίτσου, Ν. Γκάτσου, Α. Αλκαίου, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Μπρεχτ, από τη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του Συλλόγου και Εργατικών Σωματείων για το σοβαρό ζήτημα των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με επισκέψεις και συζητήσεις και σε άλλους εργασιακούς χώρους και χωριά του νομού.

Σχολιάστε