My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Γυναίκες, εργασία, επιχειρήσεις

Tην έμφυλη διάσταση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και την υποεκπροσώπηση των γυναικών στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, επεσήμανε η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, μιλώντας στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, η α` αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρθηκε στο μικρό αριθμό γυναικών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα (17% οι γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, 29,7% οι άνδρες) και τον αντίστοιχα ελάχιστο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες (24,2%).

Επίσης, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στον χαμηλό αριθμό γυναικών στο ΔΣ του Ε.Ε.Α. (4/51), αλλά και στην ανυπαρξία γυναικών στη Διοικητική Επιτροπή του φορέα (0/9), τονίζοντας μάλιστα ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα, δεδομένου ότι η απουσία των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως π.χ. και στα περισσότερα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρήσεων, αλλά και Επιμελητηρίων αποτελεί μια παγιωμένη συνθήκη ανά την Ελλάδα.

Ο παρών στη συνεδρίαση πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Χατζηθεοδοσίου υποστήριξε ότι οι ίδιες οι γυναίκες δεν δέχονται να συμμετάσχουν στα διοικητικά όργανα, με την κ. Αγαθοπούλου να υπογραμμίζει:

“Η εφαρμογή της ποσόστωσης στα Διοικητικά Συμβούλια ως θετικό μέτρο ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών σε χώρους και πεδία προνομιακά ανδροκρατούμενα, η ενδυνάμωση των γυναικών, αλλά και η επιμόρφωση των ανδρών για την εξάλειψη στερεοτυπικών αντιλήψεων, η υιοθέτηση Σχεδίων Ισότητας από τις επιχειρήσεις, αλλά και η εφαρμογή του κανόνα «ίση αμοιβή για ίση εργασία», είναι μόνο μερικοί τρόποι για να πλησιάσουμε το ακατόρθωτο και δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες. Γιατί ο αγώνας για την επίτευξη της ισότητας μας χρειάζεται όλους και όλες.”

Οι φορείς που κλήθηκαν να ενημερώσουν τα μέλη της επιτροπής ήταν εκτός από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, ο Συνήγορος του Πολίτη για την Ίση Μεταχείριση, το Γραφείο Ισότητας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ και ο Οργανισμός για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών, WomenonTop.

Σχολιάστε