My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Γουμένισσα: Παρουσίαση βιβλίου του Χρ. Ίντου

Στη σειρά των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Γουμένισσας και ολοκλήρου του Δήμου Παιονίας πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2012 στο Πολιτιστικό Κέντρο της ιστορικής έδρας του Δήμου παρουσίαση του βιβλίου «ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912 – 1913, ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ 10ης ΜΕΡΑΡΧΑΣ» του Χρήστου Π. Ίντου. Το βιβλίο είναι έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) και του Δήμου Παιονίας, κυκλοφόρησε δε από τις εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Παιονίας με τη Δημοτική Κοινότητα Γουμένισσας. Την παρουσίαση του προγράμματος και το συντονισμό των εισηγητών είχε η δημοτική σύμβουλος Μαρία Παλάνη, η οποία εισαγωγικά αναφέρθηκε στους εορτασμούς, στο βιβλίο, στο συγγραφέα και στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Προλόγισαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κκ Δημήτριος και ο Δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας. Αναφέρθηκαν στη σημασία των εορταστικών εκδηλώσεων, στο μήνυμα των γεγονότων των Βαλκανικών Πολέμων και στην πρωτοβουλία για την έκδοση της συγκριμένης εργασίας.

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου με πρώτο ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της ΕΜΣ ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιο Νάκο. Μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Εταιρείας κ. Νικολάου Μέρτζου που προλογίζει το βιβλίο, έκανε λόγο για την πρωτοβουλία της Εταιρείας στο συγκεκριμένο έργο και αναφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου το οποίο χαρακτήρισε άρτιο, πολύ ενδιαφέρον και άριστα τεκμηριωμένο.

Συνέχισε ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της ίδιας πόλης Σωτήρης Καπετανόπουλος. Βαθειά συγκινημένος, διότι, όπως ανέφερε, κατάγεται από τη γειτονική Γευγελή για την οποία επί μακρόν γίνεται λόγος στο βιβλίο. Δεν ευτύχισε όμως η Γευγελή να συμπεριληφθεί στο Ελληνικό Κράτος, αν και δύο φορές κατά τους πολέμους εκείνους περιήλθε στα χέρια των Ελλήνων, με αποτέλεσμα οι Έλληνες κάτοικοί της να την εγκαταλείψουν για να εγκατασταθούν στην ελληνική επικράτεια. Αναφέρθηκε στο συγγραφέα, στο περιεχόμενο του βιβλίου και στην αναγκαιότητα να το γνωρίσουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και ευρύτερα, διότι αναφέρεται σε ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης τοπικής ιστορίας της περιοχής.

Ο Γουμενισσιώτης Νικηφόρος – Βύρων Καμπάς, ανώτατος αξιωματικός ε. α., λογοτέχνης και πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος μίλησε για το συγγραφέα και το γενικότερο έργο του, επικεντρώθηκε στην παρούσα εργασία, υπογράμμισε την αξία της και τελείωσε με ένα ωραίο ποίημά του σχετικό με την εκδήλωση.

Των κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γουμενισσιωτών Θεσσαλονίκης, καθηγητής μαθηματικών και τ. Διευθυντής της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Πέτρος Άλλιος. Έκανε αναλυτική παρουσίαση των περιεχομένων του βιβλίου, της διάρθρωσης των κεφαλαίων του, των πηγών και της βιβλιογραφίας στην οποία προσέτρεξε για τις πληροφορίες ο συγγραφέας.

Ο λόγος των εισηγητών ήταν μεστός περιεχομένου, καθαρός και κατανοητός από το πολυπληθές ακροατήριο που τίμησε την εκδήλωση. Προέρχονταν από όλο το Δήμο Παιονίας, τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, το Κιλκίς και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδος. Η εκδήλωση τελείωσε με
ευχαριστήριο προς όλους και αναφορά στο έργο και το σκοπό του απότον Χρήστο Ίντο.

Ο Δήμος Παιονίας δια του Μητροπολίτου και του Δημάρχου απέμεινε τιμητικές πλακέτες στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στον Χ. Ίντο.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση προς όλους τους παριστάμενους. Παράλληλα λειτούργησε έκθεση ιστορικών εγγράφων που
έχουν σχέση με τη Γουμένισσα και τη γύρω περιοχή.

Από δελτίο τύπου του Δήμου Παιονίας

 

Σχολιάστε