My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Επιστολή Γκουντενούδη σε Τσίπρα

Εναντίον της λειτουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο αεροδρόμιο της Ν. Καβάλας, τάσσεται ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης μ` επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

prosfyges-kataulismos1Ο κ. Γκουντενούδης σημειώνει ότι η κυβέρνηση λειτούργησε “αυθαίρετα, μυστικοπαθώς και με κρυψίνοια” χωρίς να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παιονίας και κάνοντας λόγο για εξαγριωμένους κατοίκους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, προτείνει στον πρωθυπουργό να φιλοξενήσουν κι οι “παράγοντες της πολιτικής ζωής” πρόσφυγες στα σπίτια τους!

Η επιστολή:

“Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ.

Εδώ και δεκαοκτώ μήνες ο Δήμος Παιονίας, οι δημότες μας, οι εθελοντές μας, όλες οι υπηρεσίες μας είναι αρωγοί στην προσπάθεια στήριξης των ανθρώπων που έχουν αφήσει τη στέγη τους και ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο μακριά από συγκρούσεις και πολέμους.

Σε πολλές περιπτώσεις δείξαμε ανοχή σε πολιτικές της κυβέρνησης αλλά κυρίως στην έλλειψη οργανωμένων πολιτικών,  ενεργώντας με αίσθημα ευθύνης ως παραμεθόριος Δήμος και με συμπόνια και αλληλεγγύη απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κυβέρνηση όμως, αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, λειτουργώντας αυθαίρετα, μυστικοπαθώς και με κρυψίνοια έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας στον οικισμό της Νέας Καβάλας Δήμου Παιονίας. Για όλη αυτή την κατάσταση όχι μόνο δεν ζητήθηκε η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παιονίας αλλά δεν έγινε καν κάποια σχετική κοινοποίηση στο Δήμο μας, γνωρίζοντας ότι εδώ και καιρό όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες συγκλίνουν στην Ειδομένη. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι θα επιβαρυνθεί η τοπική κοινωνία με την δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας με αποτέλεσμα να μας ξεφύγει η κατάσταση, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αντιμετώπιση ανεπιστρεπτί.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε μέσω της Διαδημοτικής Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ η έγκαιρη ενημέρωση και συνεργασία της κυβέρνησης με τους Δήμους χωρίς βέβαια αυτό να έχει γίνει εμφανές στην πράξη.

Θεωρώ απαράδεκτη αυτή την κατάσταση καθώς μεθοδεύεται η δημιουργία Αποθήκης Ψυχών στα όρια της Παιονίας με τεράστιες συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό.

Ο οικισμός της Νέας Καβάλας αριθμεί περί τους 70 κατοίκους και σταδιακά τέτοιου είδους πολιτικές δρομολογούν την ερήμωση των ακριτικών χωριών μας και την πλήρη απαξίωση. Ένας οικισμός αγροτικός με καλλιέργειες στη γύρω περιοχή και με κατοίκους που ετοιμάζονται για τις εαρινές αγροτικές εργασίες κινδυνεύει με αφανισμό. Επίσης στην περιοχή υπάρχει ένα Βιομηχανικό Πάρκο που αποτελείται από Βιομηχανίες με σημαντική προσφορά στην ελληνική οικονομία, όπως και ένα Κτηνοτροφικό Πάρκο με πολλές Κτηνοτροφικές Μονάδες. Απειλούνται καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες με ολική καταστροφή και με άμεσες συνέπειες στην τοπική οικονομία και στη διαβίωση των δημοτών μας.

Εξάλλου, η περιοχή μας δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσει αυτό τον όγκο ανθρώπων. Η αστυνομική δύναμη είναι υποστελεχωμένη και εξουθενωμένη, οι μονάδες υγείας ανεπαρκείς και ελάχιστες με μόλις ένα Νοσοκομείο και ένα Κέντρο Υγείας να εξυπηρετούν το Δήμο. Αυτομάτως δεν θα υπάρχει ιατρική κάλυψη όχι μόνο για τους πρόσφυγες – μετανάστες αλλά ούτε καν για τον τοπικό πληθυσμό μας. Στόχος των ανθρώπων αυτών είναι η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να τους δεσμεύσει σε χώρους φιλοξενίας ειδικά όταν αυτοί είναι δίπλα ακριβώς στα σύνορα.

Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και εμείς σαν δημοτική αρχή είμαστε δίπλα τους, μιας και υποχρέωσή μας είναι η ασφάλεια και η ευταξία στα όριά μας. Άλλωστε, έχουν αποδείξει με πολλαπλούς τρόπους και μέσα τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη τους. Ίσως είναι καιρός και η υπόλοιπη χώρα, κεντρική και νότια να δείξει το ενδιαφέρον της για τις καταπονημένες ανθρώπινες ψυχές και να υποδεχτεί πρόσφυγες σε χώρους φιλοξενίας.

Κε Πρωθυπουργέ ο ακριτικός μας Δήμος κινδυνεύει και η κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ δίπλα μας. Εάν νομίζετε πως μπορεί ο Δήμος μας να χωρέσει περισσότερους κατοίκους από τον ήδη μόνιμο πληθυσμό, θα πρότεινα να δοκιμάσετε να φιλοξενήσετε κι εσείς οι παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας κάποιους από αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους στα σπίτια σας, στους προσωπικούς σας χώρους. Τότε ίσως μπορεί να αντιλαμβανόσασταν την κρισιμότητα της κατάστασης.”

Σχολιάστε