My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για συνεργασία με τη ΠΓΔΜ

Στην έδρα του South East European University στα Σκόπια βρέθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης από κοινού με τους: δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, γενικό γραμματέα Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Σάκη Παπαγεωργίου, διευθυντή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας Λευτέρη Τοπάλογου και περιφερειολόγο εκπρόσωπο της  Ειδήμων Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Γιάννη Αναστασιάδη, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας με τη γειτονική χώρα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, υπήρξε  συνάντηση με εκπροσώπους των Δήμων Σκοπίων και Κουμάνοβο, του Πανεπιστημίου Ν.Α. Ευρώπης, του Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, και άλλων φορέων προκειμένου να παρουσιαστεί η πρωτοβουλία σύστασης του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας H.E.L.I.C.A.S. τη σύσταση του οποίου το Επιμελητήριο Κιλκίς υποστηρίζει θερμά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τονικίδης ανέφερε τα εξής:

Αγαπητοί φίλοι,

Προσκεκλημένοι στη σημερινή συνάντηση

Σας ευχαριστώ με τη σειρά μου και εγώ για την ανταπόκριση σας στην πρόσκληση μας.

Σας ευχαριστώ θερμά που σήμερα, εδώ στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, μοιράζεστε την ιδέα της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ των φορέων μας.

Ενός μηχανισμού ο οποίος θα δώσει διάρκεια, ισοτιμία, κατανόηση, αλληλεγγύη, καινοτομία στη συνεργασία μας.

Είναι αλήθεια όμως πως αυτή η συνεργασία αναγόμενη στη εδαφική συνεργασία είναι αποσπασματική έως ελλιπής.

Η σημερινή πρωτοβουλία, με καίριο και αποτελεσματικό τρόπο έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, ενώ το στοιχείο που την κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από αυτή την άποψη, είναι ότι ολοκληρώνεται στον ευρωπαϊκό χώρο.

Με αυτήν την έννοια, εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει το πεδίο όπου θα συντίθενται δημιουργικά οι δυνάμεις της αυτοδιοίκησης δια των θεσμών της, της αγοράς δια των επιμελητηρίων, της γνώσης δια των πανεπιστημίων και της κοινωνίας των πολιτών δια των φορέων της.

Αυτή η συνάντηση, όχι μόνον στον εθνικό χώρο, αλλά στο ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να απελευθερώσει δυναμικές, να σχεδιάσει και να συγκροτήσει πολιτικές και εργαλεία και τέλος να εξασφαλίσει έναν απόλυτα ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό  ρόλο στην νέα προγραμματική περίοδο.

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι αλήθεια ότι θεωρούμε αυτονόητη την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των φορέων που απαρτίζουν τον τετραπλό έλικα.

Σίγουρα όμως δεν είναι δεδομένη.

Πολλές φορές δεν συνεργαζόμαστε, άλλες φορές το κάνουμε αποσπασματικά και κάποιες φορές καθόλου.

Οι φορείς που στηρίζουμε αυτήν την ιδέα στην Ελλάδα, έχουμε πλέον κατανόηση την αυτονόητη αναγκαιότητα.

Έχουμε κατανοήσει πως δεν μπορούν τα Επιμελητήρια να σχεδιάζουν πρωτοβουλίες και πολιτικές σε τοπικό επίπεδο για την ενίσχυση του επιχειρείν, χωρίς την επιστημονική συνδρομή των Πανεπιστημίων, χωρίς την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και χωρίς την πολιτική υποστήριξη της Διοίκησης.

Με τον ΕΛΙΚΑ εκτιμούμε πως θέτουμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του κενού όχι μόνον στην εθνικό χώρο της Ελλάδας, αλλά φιλοδοξούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον στο Βαλκανικό χώρο.

Ήδη αρκετά Επιμελητήρια της περιοχής μας αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στον ΕΛΙΚΑ.

Το Επιμελητήριο του Κιλκίς του οποίου έχω την εξαιρετική τιμή να ηγούμαι, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το οποίο και αποτελεί το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της Βόρειας Ελλάδας, το Επιμελητήριο της Κοζάνης κλπ, έχουν ήδη πάρει αποφάσεις.

Στην προσπάθεια μας αυτή αρωγός και συντονιστής είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας μας με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη εθνική περιοχή και αρκετοί και πολύ σημαντικοί φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ελπίζουμε κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας να καταφέρουμε να σας μεταφέρουμε την ιδέα μας με την αναγκαία πληρότητα και επάρκεια.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή διαδικασία, ενώ σας διαβεβαιώ πως, εκτός του Επιμελητηρίου Κιλκίς,  με τη θεσμική μου ιδιότητα ως Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας θα μεταφέρω τα αποτελέσματά της στην τελευταία, επιδιώκοντας την ενεργή εμπλοκή της.

Σχολιάστε