My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Γιατί οι γυναίκες να ψηφίσουν ΚΚΕ

ΝικολαϊδουΓράφει η Σταυρούλα Νικολαίδου*

Όσο κοντεύουμε προς την μέρα των βουλευτικών εκλογών τόσο οξύνεται ο τεχνητός διπολισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι οπαδικού τύπου κόντρες μέσα από ατάκες, γκάφες και σπόντες, στόχο έχουν να κρύψουν την ουσία της αντιπαράθεσης που γίνεται για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ καλεί τις  γυναίκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, εργαζόμενες και άνεργες, νέες και συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, να στρέψουν το βλέμμα και τον προβληματισμό τους στην επόμενη μέρα των εκλογών. Γιατί την επόμενη μέρα θα είναι εδώ όλοι οι παράγοντες που επιδεινώνουν τη ζωή τους, οι απώλειες που υπέστησαν και η επίθεση που δέχτηκαν μια σειρά δικαιώματά τους τα προηγούμενα χρόνια, απώλειες που αφορούν στις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τις συντάξεις, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την προστασία της μητρότητας, το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια για τη λαϊκή οικογένεια, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ας αναρωτηθούν λοιπόν οι γυναίκες του νομού μας:

Είναι λύση για τις ίδιες και τις οικογένειές τους τα ψίχουλα που υπόσχονται οι μνηστήρες της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων;

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν μέτρα που αφορούν στη διαχείριση και όχι στην αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού. Κρύβουν συνειδητά ότι και μετά το τέλος των μνημονίων όλοι οι αντεργατικοί νόμοι θα συνεχίζουν να είναι εδώ, ότι ο λαός θα συνεχίσει να στενάζει κάτω από τα διαρκή μνημόνια της ΕΕ, τη διαρκή επιτήρηση, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», το «Σύμφωνο για το Ευρώ» κτλ.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι τα προβλήματα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, είναι και προβλήματα δικά του. Όμως, είτε με καπιταλιστική ανάπτυξη είτε με καπιταλιστική κρίση, πάντα ο λαός πληρώνει το μάρμαρο, όταν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ταξικού του αντιπάλου.

Αποτελεί ή όχι χαμένη ψήφο η στήριξη σε κόμματα πρόθυμα να συνεργαστούν είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Και αυτά τα κόμματα είτε έχουν κυβερνήσει (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ), είτε εμφανίζονται σαν από παρθενογένεση (ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΚΙΔΗΣΟ κ.ά.), υπερασπίζονται το δρόμο της ΕΕ, δηλαδή το δρόμο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αποτελεί ή όχι χαμένη ψήφο η στήριξη της ναζιστικής ΧΑ;

Η οποία το «παίζει» αντισυστημική, αλλά και μέσα και έξω από τη βουλή στηρίζει εφοπλιστές και βιομήχανους, ενώ βρίσκεται απέναντι από εργατικούς αγώνες, δείχνοντας το εγκληματικό της πρόσωπο.

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει πως οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων αρνούνται να συμβιβαστούν με την εργασιακή ζούγκλα που έχουν φτιάξει η ΕΕ και τα κόμματά της, πως διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Γιατί, πολύ πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης η μερική και εποχική απασχόληση διαφημίστηκαν σαν μια «ευκαιρία» να συνδυάσουν οι γυναίκες δουλειά και οικογένεια. Αφού επέβαλαν τη μισή δουλειά αρχικά στις εργαζόμενες, στη συνέχεια την επέκτειναν σε ευρύτερα τμήματα εργαζομένων, αποψιλώνοντας παράλληλα κάθε υπηρεσία και παροχή που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια και μετατρέποντάς τη σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Είναι κενό γράμμα οι προεκλογικές κορόνες του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά  του κατώτερου μισθού την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενες δουλεύουν με τετράωρα και εξάωρα, με «μπλοκάκι», για τις νέες γυναίκες στα προγράμματα κακοπληρωμένης και προσωρινής δουλειάς, καθώς αυτές οι εργασιακές σχέσεις έχουν αντικαταστήσει τον κατώτερο μισθό με ένα κλάσμα του. 

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ότι οι εργαζόμενες, ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες, δεν αποδέχονται ότι η σύνταξη και η ασφάλιση θα αποτελεί για αυτές άπιαστο όνειρο. Με το επιχείρημα της «ισότητας», ΕΕ και κυβερνήσεις κατάργησαν την 5ετή διαφορά στη συνταξιοδότηση μεταξύ γυναικών και ανδρών, πολύ πριν κάνουν τα μνημόνια την εμφάνισή τους, παραγνωρίζοντας τις βιολογικές ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας, την ανάγκη προστασίας της μητρότητας. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ότι δεν αποδέχονται τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν δύο ζωές στη δουλειά για να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, την ώρα που η ανεργία, η ανασφάλιστη δουλειά, ή το μισό ένσημο της ελαστικής απασχόλησης είναι γένους θηλυκού. Όσες τα καταφέρουν, και με τον όρο πως η σύνταξή τους θα είναι μικρότερη των 700 ευρώ, θα …επωφεληθούν από την επαναφορά της 13ης σύνταξης που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ψήφο τους στο ΚΚΕ οι εργαζόμενες δεν αποδέχονται τον εκβιασμό της ατομικής σύμβασης, την μείωση του μισθού τους, το ωράριο – λάστιχο, την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Το ίδιο και οι εργαζόμενες στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας» και τα «voucher» της «επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας», προγράμματα που η ΕΕ διαφημίζει ως μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ υλοποίησε και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, διατείνεται πως θα τα εφαρμόσει καλύτερα.

Από το στόχαστρο της επίθεσης των τελευταίων χρόνων δε θα μπορούσε να ξεφύγει η μητρότητα, αφού για την ΕΕ, τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, οι παροχές για την προστασία της θεωρούνται «κόστος» που πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, την περίοδο 2008-2011 παρουσιάζεται αύξηση κατά 21,1% των νεκρών εμβρύων, φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με την  μείωση των προληπτικών ελέγχων και εξετάσεων των εγκύων γυναικών. Μαζί με τον αριθμό των γυναικών που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, αυξάνεται και ο κίνδυνος για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, στο βαθμό που συρρικνώνεται η πρόληψη, που πετσοκόβονται συνολικά οι δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Επιπλέον, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει η κατάργηση, στα τέλη του 2012, του επιδόματος τοκετού και η διατήρησή του μόνο για τις γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. Στο φόντο αυτό, η στήριξη στο ΚΚΕ είναι στήριξη στη μόνη δύναμη που παλεύει για την ουσιαστική προστασία της μητρότητας, που αναδεικνύει πως αυτή μπορεί να γίνει πράξη στο πλαίσιο μιας κοινωνίας όπου η στήριξη της λαϊκής οικογένειας με κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές δεν θα αντιμετωπίζεται σαν κόστος που περιορίζει τα κέρδη, αλλά ως κοινωνική ανάγκη που θα πρέπει να ικανοποιείται σε ανώτερο διαρκώς βαθμό.

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ότι και οι γυναίκες αγωνίζονται για την αναπλήρωση όλων των απωλειών των τελευταίων ετών και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των ίδιων και των οικογενειών τους.

Αυτός ο δρόμος είναι όχι μόνο αναγκαίος, αλλά ρεαλιστικός και επίκαιρος. Το αποδεικνύουν ακόμα και τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι ίδιοι οι καπιταλιστές, όπως η Ελβετική Τράπεζα Credit Swiss, η οποία αναφέρει σε έκθεσή της ότι αν ήταν δυνατόν να μοιραστεί ισομερώς ο παραγόμενος πλούτος του 2013 (που έφτασε τα 263 δισ. δολάρια), κάθε ενήλικος κάτοικος του πλανήτη θα έπαιρνε 56.000 δολάρια το χρόνο!

*Υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ

Σχολιάστε